Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W zwiazku z krotka dyskusja na temat odszumiania na "Naszych Zdjeciach" mam pytanko o technike i narzedzia do odszumiania jakie stosujecie. Jak dobrze zredukowac szumy bez masakrowania zdjecia? Zeby nie bylo ze nic w tym kierunku nie zrobilem to ponizej przedstawie przyklad typu "jak to robic zle" . Zdjecie jest niedoswietlone, chyba ze wzgledu na pomiar wielosegmentowy, przy jasnym tle wyszlo jak wyszlo, pytanie czy da sie jakos to poprawic. (Zdjecie jest czysto szkoleniowe i nie zalezy mi na poprawieniu akorat tego, tylko o sposob). Obrabiane w PSie
1. Oryginal z RAWa bez zadnych korekcji. Tv - 1/400s, Av - 5.0, ISO 400.
2. Crop, EV +1.7 i rozjasnione.
3. Odszumione we wszytkich kanalach
4. Odszumione w B i R, najwieksze szumy sa w B, w G prawie wogole.
5. Wyostrzona 3.
6. Wyostrzona 4.
Jak widac efekt jest fatalny tak w 5 jak i w 6 (5 chyba lepsza).
No to teraz mozna po mnie jechac . Jak ktos sie nie obawia ujawnienia warsztatowego sekretu to z checia poczytam.
Dzieki hijax_pl i tak nie widze .
Zainstalowalem Noiseware, no i efekt jest faktycznie o niebo lepszy niz to co dostalem z PS'a. Pytanie czy w PS da sie takie cos osiagnac w miare prosto ?
Troche ta kratka przeszkadza ale za 60USD mozna ja usunac, jak nie znajde niczego innego tanszego (czytaj: free) to bedzie trzeba zalogowac sie do banku Narzedzie widac ze jest dosc rozbudowane
Usjwo, nosieware jest tez w opcji darmowej - nazywa sie community edition. generlanie różnica taka że to automat. Bez ręcznej mozliwości definiowania charakterystyki szumu.
Niestety bardzo malo opcji jak narazie jeszcze dziala Photobucket, widze tez zdjecia maziek'a maverik'a, pursat'a, davida gaszynskiego i jeszcze moze pare, reszta to niestety czerwone krzyzyki.
Proponuje nowy punkt w regulaminie - uzywac tylko Photobucket
A odpowiedając na Twoje pierwsze pytania:
- odszumiam Noisewarem Pro. Zwykle pozwalam mu samemu ustalić charakterystykę szumu. Raz po raz robię to ręcznie.
- wyostrzam Sharpenerem Pro.
Z odczumiaczy testowałem Noiseware, Noiseninja i Dfine2. Generlanie dają praktycznie ten sam efekt.
Z odczumiaczy testowałem Noiseware, Noiseninja i Dfine2. Generlanie dają praktycznie ten sam efekt.
Guzik prawda. Dają kompletnie inne efekty i nadają się do czego innego. BTW, to co pokazałeś, to antyreklama Noiseware - da się nim uzyskać nieporównywalnie lepsze efekty. Osobiście używam raczej D-fine, ze względu na banalnie prostą do uzyskania selektywność efektu i opcję szybkiego usuwania szumu geometrycznego. Noiseware, to w moim workflow narzędzie specjalne - używam go tam, gdzie D-fine ze swoim mało rozbudowanym interfejsem nie radzi sobie najlepiej.
Ale jak narazie noiseware jest najlepsze (i duzo latwiej uzyskac jakikolwiek efekt w porownaniu do moich wypocin w PSie. Sprawdze to D-fine, ale jak sam piszesz jest slabsze (mniej mozliwosci) od Noiseware (chyba ze jest plug-in do PS za free)
Nie jest słabsze - jest inne. Przede wszystkim daje możliwość korzystania z Control Points, czyli rewelacyjnego patentu Nik Software na lokalizowane efekty. Daje możliwość samplowania szumu i panowania odzielnie nad odszumianiem luminancji i chrominancji, czyli wszystko to, co w podstawowej obróbce dają inne odszumiacze. Wielką zaletą jest wpomniane usuwanie szumu geometrycznego (czyli wszelkiego rodzaju bandingu) - działa naprawdę dobrze.
jaad75, to nie jest antyreklama - to po prostu automat. Nie chciało mi się dziś rano ręcznie samplować. Chodziło mi o pokazanie, że Noiseware lepiej sobie radzi od PS nawet bez ustawiania w nim niczego - w trybie automatycznym.
I po prawdzie to Dfine2 mi się bardziej podoba, jego obsługa i wogóle. Ale ponieważ mam licencję na Noisewara, którą kupowałem jeszcze jak Dfine2 nie było (a 1 to jednak była daleko w tyle za Noisewarem), nie widzę potrzeby wydawania pieniędzy na Dfine2.
Usjwo, Nie ma darmowych pluginów od Nik Software. Także jeśli darmowo - to polecam Noiseware Community Edition.
Pobralem Noiseware CE, dziala dobrze i w zasadzie to by wystarczylo, ale
Zdjecie trzeba obrobic w PS exportowac do jpg i dopiero odszumiac, przy plug-in jest to zdecydowanie prostsze i jakby jakosc lepsza .Pewnie platna wersja "stand alone" tez bedzie dawala lepsze efekty (plug-in do PS to full wersja tylko dodaje extra kratke jak sie nie ma licencji). Jak na razie powiem ze podoba mi sie i bedzie pewnie wystarczajaca w 99%, nawet wersja CE. Moze kiedys dokupie plug-in bo wygoda jest niesamowita. Potestuje tez D-fine jak jest jakas wersja trialowa (tez najlepiej plug-in).
Oczywiscie jak ktos jeszcze ma jakis pomysly, kruczki, sposoby dotyczace odszumiania/ostrzenia to jak najbardziej zapraszam do podzielenia sie .
PS. W dziedzinie fotografi nie jestem dla nikogo konkurencja, przez najblizesze 50 lat przewiduje utrzymac staly dochod z fotografi wynoszacy 0 PLN
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9