Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
Mam pytanie do specjalistów. Wykonuję zdjęcie na ustawieniach automatycznych, lub manualnych i wychodzą one tak, jak na zdjęciu Nr 1. Po nadaniu automatycznego kontrastu i poziomów w Photo Shopie, zdjęcie ożywa i wygląda tak, jak na zdjęciu Nr 2. Dlaczego tak się dzieje? Zauważcie sami, że różnica jest kolosalna. Dlaczego aparat nie robi od razu takich ostrych zdjęć? Może ktoś z Was zna odpowiedź na moje pytanie?
Za informację będę wdzięczny.
obserwator51
PRZYK1.jpg Zdjęcie Nr 1. Tak wygląda surowe zdjęcie zrobione aparatem
Plik ściągnięto 3148 raz(y) 175,4 KB
PRZYK2.jpg Zdjęcie Nr 2. A tak po nadaniu automatycznych poziomów i kontrastu w PS7
obserwator51, drugie zdjęcie jest pozornie ostrzejsze ponieważ podbity jest kontrast. Taka sztuczka na percepcję obrazu ludzkiego oka
Dlaczego tak aparaty nie robią od razu? No cóż... Aparat sam nie wymyśli co jest na obrazie bielą a co czernią. Powiem więcej - na ustaiweniach automatycznych spróbuje tak naświetlić aby jak najrównomierniej złapać przestrzeń tonalną. Dlatego taki efekt.
Można oczywiście punktowo zmierzyć zakres tonalny obrazu, i tak dobrać parametry ekspozycji aby czerń była czarna a nie ciemno szara, a biel biała a nie jasnoszara. Ale to wyższa szkoła jazdy.
Można też - widząc, że scena jest monotonna kolorystycznie, skorygować ekspozycję - w tym przypadku np +1EV - wtedy aparat zrobiłby Ci zdjęcie bliższe 2 fotografii.
obserwator51, drugie zdjęcie jest pozornie ostrzejsze ponieważ podbity jest kontrast. Taka sztuczka na percepcję obrazu ludzkiego oka
Dlaczego tak aparaty nie robią od razu? No cóż... Aparat sam nie wymyśli co jest na obrazie bielą a co czernią. Powiem więcej - na ustaiweniach automatycznych spróbuje tak naświetlić aby jak najrównomierniej złapać przestrzeń tonalną. Dlatego taki efekt.
Można oczywiście punktowo zmierzyć zakres tonalny obrazu, i tak dobrać parametry ekspozycji aby czerń była czarna a nie ciemno szara, a biel biała a nie jasnoszara. Ale to wyższa szkoła jazdy.
Można też - widząc, że scena jest monotonna kolorystycznie, skorygować ekspozycję - w tym przypadku np +1EV - wtedy aparat zrobiłby Ci zdjęcie bliższe 2 fotografii.
Dzięki za wyjaśnienie.
Jestem fotografującym amatorem i specjalnie zarejestrowałem się na tym forum, by korzystać z doświadczeń innych, już zaawansowanych użytkowników "czarodziejskich pudełek". Termin +1EV, to dla mnie czarna magia, która w moim przypadku jest pomocna, jak nuty głuchemu. W moim aparacie jest coś takiego, jak "pobierz dane bieli". Może to jest właśnie uzależnione od tego? Nie jestem policjantem, ale myślę powoli, więc proszę mi powoli tłumaczyć bym zrozumiał.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za wpis i poświęcony czas.
[ Dodano: Pią 30 Paź, 2009 06:52 ]
myslidar napisał/a:
Dodatkowo to zdjęcie jest robione przez szybę z tego co widzę...
Brawo za spostrzegawczość. Zdjęcie zrobione przez szybę z tarasu widokowego na lotnisku. Niestety nie mogłem zbić szyby, bo taras jest monitorowany i gdybym ją zbił, z pewnością mój post by się nie ukazał na tym forum.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 15