Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 03 Gru, 2007 Moralny Dylemat. Od jakiego Body zaczac ?
Witam. Jestem nowym uzytkownikiem, ktory od dluzszego czasu czyta forum "optycze.pl". Jak nadmienilem w tyt potrzebuje pomocy, rady dotyczacej wyboru lustrzanki. Bedzie to moja pierwsza lustrzanka w zyciu. Dotychczas fotografowalem roznymi kompaktami, ostatni spod znaku Olympusa c-770. Podczas przegladania roznych stron, sklepow itd.. .
wyroznilem w zasadzie trzy typy: Nikon D40x, Cannon 400D i Sony Alpha 100. Wszystkie mniej wiecej w tej samej cenie, moze sony troche odbiega. Jesli chodzi o pytanie ktore widzialem na tym forum kierowane do roznych uzytk. "czy zamierzasz inwestowac w inne szkla" to z gory powiem ze tak tylko nie od razu....niestety takie zarobki. Wiec potrzebuje czegos na dobry poczatek, do nauki i pozniejszej rozbudowy.
Z gory dziekuje
Na Twoim miejscu brałbym Nikona (ze względu na łatwość zbudowania amatorskiej szklarni). Sony zdecydowanie odradzam bo od szumienia to są wierzby i kompakty
Canon też wchodzi w grę, ale trudno o pewny obiektyw do niego. Sigma może źle ostrzyć, a u tamrona są problemy z serwisem.
Do Nikona możesz kupić Nikkora 18-70. To znacznie lepsze szkło niż 18-55. 18-55 jest w zestawie z body. Możesz poszukać zestawu z 18-70, albo kupić osobno obiektyw i body.
A ja bym poczekal jeszcze troche. Ma sie pojawic nastepca A100 (A500???) i zapewne tam bedzie poprawione odszumianie. W A700 jest juz ok. Jesli to nie bedzie Cie interesowac, to po premierze nowych Pentaxow z cala pewnoscia stanieje "dziesiatka".
Dla amatora wart zainteresowania jest tez ktorys z Olkow.
Co do Nikona i Canona, to tutaj masz najwiekszy wybor obiektywow itp, ale za dobre placi sie slono.
Wlasnie przed chwila wrocilem z sklepu (foto) troche sie nasluchalem jeszcze tego i owego... z poleceniem wybrania Canona ze wzgledu na matryce i obiektywy, a dokladniej mowiac szerszy zakres wyboru. W tym momencie zastanawiam sie nad wyborem d40x i 400d, sonego odrzucilem choc rewelacyjnie lezy w rece w przeciwienstwie do nikona czy canona.
Tylko mam jeszcze pytanie jesli chodzi o game obiektywow. Do D40x potrzebuje za kazdym razem obiektyw z silnikiem czy nie lepiej sie zdecydowac na canona i korzystac z calej gamy obiektwow, tanszych? Z pobieznej analizy rynku zauwazylem ze do canona sa troche - a moze wiecej niz troche - tansze obiektywy? Co do Olympusa hm.. podziekuje ale mam przykre doswiadczenia z serwisem i . . .moze jestem wyjatkieim.
D_a_w_i_d <- standardowe obiektywy do Canona poniżej 2000 zł to niestety w większości buble
Najczęściej ludzie kupujący 400D decydują się na Sigmę 17-70 F/2.8-4.5 lub Tamrona 17-50 F/2.8
Ja sam mam 400D i sigmę. Jestem bardzo zadowolony. Obiektyw jest bardzo dobry, a matryca Canona pozwala z niego dużo wyciągnąć. Problem w tym, że w takim zestawie może być problem z AF. Sam się naciąłem przy zakupie Sigmy 100-300 F/4 EX. Ostrzy daaleko przed obiektem i będę musiał wysyłać do kalibracji (na szczęście jest w ramach gwarancji).
Jeśli masz możliwość sprawdzenia tej sigmy na miejscu to bierz. To naprawdę fajny zestaw.
Tamron też jest godny rozpatrzenia, problemów z AF być nie powinno, jest jeszcze ostrzejszy, jaśniejszy (bo ma stałe światło takie jak sigma na szerokim kącie). Problem może być w momencie jakiejkolwiek usterki. Serwis Tamrona jest ponoć beznadziejny.
Nikon może ma mniej obiektywów, ale za to oferuje pewniaki, dzięki którym wybór nie jest potrzebny. Bo po co mieć wybór jak można mieć tylko jedno, a bardzo dobre?
Do D40x bierz Nikkora 18-70. W przyszłości dokupisz 70-300 VR i będziesz bardzo zadowolony. Możesz też się zdecydować na dowolne Sigmy, z Nikonem powinny pracować jak marzenie.
Jedynym problemem jest samo body D40x. Jest troszkę zbiedzone w stosunku do konkurencji pod względem opcji, między innymi pól AF.
Zobacz dokładnie specyfikację techniczną.
Z Nikonem D40 i D40x jest też problem z obiektywami stałoogniskowymi. Ze względu na brak napędu w body stałki (m.in. najpopularniejsze 50 i 85mm) wymagają manualnego ostrzenia. Prawdą jest, że brak u Canona odpowiednika 18-70 Nikona, ale z zamiennikami Tamrona i Sigmy rzeczywiście nie jest tak tragicznie. No a do Canona posują nawet najstarsze obiektywy EF - dlatego łatwiej np. o tele w rozsądnej cenie.
Wysłany: Wto 04 Gru, 2007
Ja rozpatrywałem Samsunga GX-1 (już nie pamiętam L czy X), czyli klona pentaxa K100D, ma wiele zalet (m. in. drugie LCD na korpusie) i sprzedają go z obiektywem Xenon 18-55, który u Optycznych ma niezłe notowania (wręcz topowe spośród kitów). Taki zestaw powinien się spox zmieścić poniżej 2k - jeśli go jeszcze upolujesz... Pasuje wszystko od Pentaxa. Samsunga GX-10 (odpowiednika Pentaxa K10D) kupisz już za ok. 2,5k. Dlatego Samsungi, że z tym własnie obiektywem. Nie będziesz musiał go wymieniać.
moon [Usunięty]
Wybór jest trudny, choć asortyment bardzo szeroki. Body to początek, ale jego zawartość, to co najpiękniejsze, może w przyszłości zrujnować Cię do reszty. Dlatego proponuje wybierz ofertę z porównywarki:
http://www.ceneo.pl/Body
Miłej zabawy
Hm. ..problematyczny wybor. Policzylem ze jezeli kupie 400D z sigma (wczesniej wspomniana 17-70 ) to zestaw bedzie mnie kosztowal ok 3400 zl. Nikon D40x z polecanym Nikkorem 18-70 to koszt 2700 zl (kupiony osobno obiektyw i body ) Porownujac parametry tech. widze ze nikon siada przy 3 punktowym AF w stosunku do 9 pkt canona. Znow za cene Canona ...jest zestaw Nikona d80 z obiektywem 18-125 sigmy. I gdzie tu znalezc zloty srodek? Czy d40x rzeczywiscie pracuje duzo gorzej w porownaniu do canona? (AF? ) Widzialem test oczywiscie z ktorego wywnioskowalem ze nikon dorownuje lub nawet przesciga canona, no ale to tylko test i nie odzwierciedla prawdziwego uzytkowania. WIec ?
007areka [Usunięty]
...przeslalem ci zestaw prywatna wiadomosc, d80 +18-70, wes ja pod uwage - zamiast canona z sigma
Hm. ..problematyczny wybor. Policzylem ze jezeli kupie 400D z sigma (wczesniej wspomniana 17-70 ) to zestaw bedzie mnie kosztowal ok 3400 zl. Nikon D40x z polecanym Nikkorem 18-70 to koszt 2700 zl (kupiony osobno obiektyw i body ) Porownujac parametry tech. widze ze nikon siada przy 3 punktowym AF w stosunku do 9 pkt canona. Znow za cene Canona ...jest zestaw Nikona d80 z obiektywem 18-125 sigmy. I gdzie tu znalezc zloty srodek? Czy d40x rzeczywiscie pracuje duzo gorzej w porownaniu do canona? (AF? ) Widzialem test oczywiscie z ktorego wywnioskowalem ze nikon dorownuje lub nawet przesciga canona, no ale to tylko test i nie odzwierciedla prawdziwego uzytkowania. WIec ?
Ja wole d40x i dobre szklo do tego. Jesli sprzet ma byc nowy.
Warto natomiast poszukac, bo jest sporo wyprzedazy. Ludzie sie napalili na d300 i pozbywaja sie d80, czasem z bardzo malym przebiegiem.
AF zalezny jest bardzo od szkla. Mniej od korpusu. Z dobrym obiektywem d40x jest bardzo szybki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10