Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Do czego służy instrukcja obsługi?
Autor Wiadomość
obserwator51 
Nowy

Wysłany: Pią 30 Paź, 2009   Do czego służy instrukcja obsługi?

Instrukcja obsługi służy jedynie do zapoznania się z zakupionym sprzętem i do niczego więcej. Amator, taki jak ja, nie zrozumie górnolotnych terminów zawartych w podręczniku. :oops: Do tego przydałaby się porządna książka, która tłumaczy, co i jak oraz do czego służy dane ustawienie. Problem w tym, że książek o fotografii jest mnóstwo, ale żeby wybrać tą najbardziej pomocną, trzeba być zaawansowanym fotografem i rozumieć fotograficzne terminy. Balans bieli, ogniskowa, blokada AE, AF, AFL, +1EV, -2EV i wiele innych, to dla początkującego fotografa amatora z cyfrowym aparatem, czarna magia. To tak jak nuty, znaczenia których nie poznałem do dziś. Wychodziła mi natomiast nauka gry na fortepianie ze słuchu. Jestem wzrokowcem. Zobaczę, usłyszę i wiem. :shock:

Tak samo jest w fotografii. Jedni rodzą się z talentem poznawania techniki przez podręczniki, a inni muszą zobaczyć, jak robią to inni, by poznać tajniki fotograficznej wiedzy. Miałem w życiu kilka aparatów analogowych. Zuch, Smiena, Star, Ljubitel, Zenit E i w nich fotografowanie nie nastręczało żadnych problemów. Ustawiało się czułość kliszy podaną na opakowaniu, a aparat robił zdjęcia, po nastawieniu ostrości. Te aparaty miały "duszę", a obecne, cyfrowe jej nie posiadają. Jest w nich dużo automatyki, która czasem mnie irytuje. Chcę zrobić zdjęcie ptaszka na drzewie, a aparat skupia się na liściach, które są wcześniej niż ptaszek. Wtedy zaczyna się szukanie przycisku, który blokuje ostrość, ale po jej ustawieniu, ptaszka już nie ma. :cry:

Jedyną drogą do poznania wiedzy o swoim sprzęcie, jest skorzystanie z Waszej pomocy, za co z góry wszystkim jej udzielającym, serdecznie dziękuję.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 30 Paź, 2009   

obserwator51, tak po prawdzie to nie rozumiem Twojego problemu. Jeśłi nie było problematyczznym robienie zdjęć w trybie manualnym kiedyś - dlaczego teraz tak nie robisz?

Masz całkiem porządny hybrydowy aparat i - jedynie ostrości nie ustawisz ręcznie. Czas i przesłone - tak (choć przesłona w takich aparatach to tylko namiastka tej rasowej ;) )

Balans bieli, ogniskowa, blokada AE, AFL, korekcja EV - to wszystko jest też w starych analogach - tego nie wymyślono na potrzeby fotografii cyfrowej. No może z balansem bieli ciut przesadziłem - ale czy nie korygowało się światła lampy w zależności od oświetlenia zastanego? Korygowało się. Wtedy to była wyższa szkoła jazdy - dziś robisz RAWa i poprawiasz na kompie aż będzie ladnie wyglądać.

Książek jest sporo, ale ksiązki o jakie Ci chodzi to przecież książki o fotgrafowaniu, a nie obsłudze aparatu. Książek o obsłudze lustrzanki nie warto kupować - masz przecież instrukcję obsługi ;)

komor 
Moderator

hijax_pl napisał/a:
No może z balansem bieli ciut przesadziłem

Wcale nie. Do czego niby służyły te wszystkie filtry kolorowe, których w ofercie było sporo? :)
Filmy na światło dzienne i żarowe - też były.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor, no przeciez to własnie napisałem :D

komor napisał/a:
Wcale nie. Do czego niby służyły te wszystkie filtry kolorowe, których w ofercie było sporo?

Do fotografii czarno białej ;)

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

czerwone czy zielone tak. ale filtry serii 80, 81 itp już nie. :razz:
nie wspominając o błonach na światło żarowe.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

obserwator51 napisał/a:
Ustawiało się czułość kliszy podaną na opakowaniu, a aparat robił zdjęcia, po nastawieniu ostrości. Te aparaty miały "duszę", a obecne, cyfrowe jej nie posiadają.
No jeśli do tego sprowadzało się według Ciebie fotografowanie wymienionymi aparatami, to trudno się dziwić, że masz kłopot z podstawowymi terminami... Dziwi tylko, że nie potrafisz zrobić tego samego obecnie posiadaną cyfrówką - w końcu ma możliwość robienia zdjęć w dokładnie taki sam sposób.

luke130 
Rozmowny

Wysłany: Sob 31 Paź, 2009   Re: Do czego służy instrukcja obsługi?

obserwator51 napisał/a:
Wychodziła mi natomiast nauka gry na fortepianie ze słuchu. Jestem wzrokowcem. Zobaczę, usłyszę i wiem. :shock:

Trochę to nielogiczne. Z całym szacunkiem ale się to, nijak, kupy nie trzyma...

obserwator51 
Nowy

Wysłany: Sob 31 Paź, 2009   Re: Do czego służy instrukcja obsługi?

luke130 napisał/a:
obserwator51 napisał/a:
Wychodziła mi natomiast nauka gry na fortepianie ze słuchu. Jestem wzrokowcem. Zobaczę, usłyszę i wiem. :shock:

Trochę to nielogiczne. Z całym szacunkiem ale się to, nijak, kupy nie trzyma...

Logiczne, tylko niektórym ciężko to zrozumieć, ale nie chciałem pisać poematu, tłumacząc każdemu z osobna, co też mam na myśli. Widać będę musiał. Mogłem napisać, że teoria jest inna od praktyki, ale mi to do głowy nie przyszło. :roll: Abyś zrozumiał, już tłumaczę. Kupujesz aparat i w ogóle się na nim nie znasz. Choćbyś nie wiem jak długo mu się przyglądał, nic nie zrozumiesz. Jeżeli jednak spotkasz się z kimś, kto zna ten aparat od podszewki i na wylot, zna wszystkie skróty i oznaczenia, łatwiej pojmiesz wiedzę obserwując jego poczynania, zadając mu przy tym pytania. Przyglądniesz się i już wiesz, jak to się robi. Samo czytanie niewiele zmienia. Po to właśnie wymyślono forum fotograficzne, by wspólnie z innymi, którzy już przerabiali ten temat, dojść do tego, co i jak, by nie odkrywać Ameryki na nowo. Trzeba było przeczytać cały tekst od początku a nie końcowy fragment o muzyce. :lol:
Chodziło mi o to, że instrukcja obsługi dla laika, jest tak samo przydatna, jak nuty dla ślepego. :neutral:

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Sob 31 Paź, 2009   

nikt nigdy nie mówił że będzie łatwo i sprawiedliwie.
problem że nikt nie rodzi się z wiedzą fotograficzną, wszyscy ją jakoś zdobyli, wszyscy zaczęli od zera.

instrukcja to jest całkiem niezłe miejsce na początek. opisuje w miarę przystępnie parę zagadnień typu naświetlenie, czas, przesłona niezbędnych do opuszczenia zielonego P.
z kolei forum to nie jest magiczna skarbnica informacji, to wiedza osób które poświęcają swój czas, żeby pomóc innym.
i z szacunku dla nich warto także działać we własnym zakresie, a nie tylko liczyć na innych.

obserwator51 
Nowy

Ghost. Bardzo ambitna wypowiedź. Dziękuję, spróbuję dojść sam. Byłeś bardzo pomocny. :lol:

krisv740
[Usunięty]

obserwator51 napisał/a:
instrukcja obsługi dla laika, jest tak samo przydatna, jak nuty dla ślepego.

wbrew pozorom - nie!

odniosę się oczywiście do swojej ulubionej analogii motoryzacyjnej....

jak jeździsz audi , to przesiadka na powiedzmy toyotę lub renault jest początkowo wyzwaniem , bo jednak instrumentarium jest lekko inne.

masz prawo jazdy i co? - nie umiesz obsłużyć samochodu?
po to właśnie jest instrukcja obsługi.
jeśli kupujesz aparat, to uważasz, że sama instrukcja obsługi da ci wszystko co o fotografii wiedzieć powinieneś? - były kiedyś takie "małpki" p&s - gdzie nawet w końcowym okresie produkcji nie mogłeś ostrości samodzielnie nastawić-tak w zasadzie instrukcja wystarczała. w chwili obecnej masz tryb P lub AUTO i jak to cię zadowala - wolna droga ....

w innym przypadku - sorry - trzeba do szkoły i książki czytać...

forum , jest to nieformalne zgromadzenia wariatów, furiatów , maniaków , złośliwców, samarytanów, onibusów, miłośników /w tym przypadku fotografii/ którzy uwielbiają /lub nie/ udzielać rad /dobrych lub złych/ , ale nie jest to miejsce stworzone tylko po to by kogoś nauczyć , ot tak , zasad i prawideł fotografii.
jeśli na to liczysz , to się srodze zawiedziesz... - bez własnego udziału.... pupa niemowlaka...

więc powściągnij święte oburzenie i z pokorą przyjmij rady od ludzi, którzy tak jak ty szukają tu kaganka oświaty, ale nie wzgardzają dobrą książką , mimo , że z fotografią mają "ma pieńku" od ponad 35 lat.....

AuThoR 
Optyczny

Wysłany: Nie 01 Lis, 2009   

Ja mogę tylko wtrącić że po zakupie pierwszego aparatu cyfrowego instrukcja była moją całą wiedzą fotograficzną.....nie łaziłem po forach i nie kupowałem książek...
Moja wiedza była wtedy godna pożałowania...ale jednak to dzięki instrukcji się dowiedziałem że jak aparat robi szybciej "pstryk" to jest szansa na mniej poruszone zdjęcie...co to jest ta dziwna przysłona....i ISO...i pare innych rzeczy które już dały jakiś tam początek potrzebny do zrobienia zdjęcia...

Później niestety trzeba się bardziej zaangażować...

Więc uważam, że instrukcja oprócz pokazania ci gdzie jest jaka funkcja w aparacie i w jakie menu trzeba wejść żeby coś wybrać potrafi jednak dać ci mały początek do zrobienia zdjęcia...jeśli oczywiście ktoś jest średnio kumaty...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

obserwator51, zapisz się na http://szerokikadr.pl/poradnik/ zacznij od poziomu amatorskiego... Po skończeniu wszystkich lekcji będziesz się orientował na poziomie podstawowym :) Może też się dowiesz że to nie aparat robi zdjęcia tylko Ty...

Aparat to tylko narzędzie.. Takie samo narzędzie jak scyzoryk, który jedna osoba potrafi tylko wbijać w ziemię, a inna wykorzystuje by strugać drewniane figurki celem wstawienia ich do Cepelii..

AuThoR 
Optyczny

Cytat:
obserwator51, zapisz się na http://szerokikadr.pl/poradnik/ zacznij od poziomu amatorskiego... Po skończeniu wszystkich lekcji będziesz się orientował na poziomie podstawowym

Polecam....sam z tego na początku korzystałem

nazgul 
Entuzjasta
Leń

No cóż. U mnie jest tak, że kiedy nabywam COKOLWIEK to pierwsze co robię po rozpakowaniu to wrzucam instrukcję obsługi do szuflady. Dlaczego nie do kosza na śmieci? Bo czasem po nią sięgam - gdy wszystkie inne sposoby zawiodą :)

Ale to bardzo rzadkie zdarzenie :)

Ogólnie lubię wyzwania :)

Odpowiedz do tematu