Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Samsung GX-20 vs Olympus E-620 vs Pentax K200D i Nikon D5000
Autor Wiadomość
LSCAFE 
Nowy

Wysłany: Czw 29 Paź, 2009   Samsung GX-20 vs Olympus E-620 vs Pentax K200D i Nikon D5000

Witam.Mam zamiar zakupic pierwsza lustrzanke i z wielu modeli wybralem te cztery jako te które mnie interesuja:

Samsung GX-20
Olympus E-620
Pentax K200D
Nikon D5000

Ma przeznaczony no to budżet około 2000-2200 zł (za wyjatkeim Samsunga który jest drozszy ale może warto)

Zdjecia jakie bede robil to głownie:

- moje dziecko (jak dorasta,narazie niemowlak)
- krajobrazy,przyroda (moze cos w makro)
- zdjecia w nocy (zmierzch)

Co polecacie co wybrac....niekoniecznie musimy trzymac sie kurczow tych czterech modeli.....

Reklama

palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Czw 29 Paź, 2009   

Ty się zastanawiasz jakie wybrać body, ja się zastanawiam jaki kupić kolejny obiektyw.
To fajnie mieć dobre body ale o jakości obrazu i tak zadecyduje obiektyw (a o jakości zdjęcia fotograf :P ).

Napisz czego oczekujesz od aparatu. Jakie najczęściej robisz zdjęcia?
Jeżeli zaczynasz, to ja podtrzymuję to co poprzednio napisałem. Olympus jest bardzo fajnym aparatem na początek, ma dobry LV i w ogóle. K200D jest bardziej rasowy, raczej aspiruje do klasy półprofesjonalnej (choć to przesada, jednak za te pieniądze dość dużo się dostaje). GX-20 IMO jest dla ludzi którzy świadomie go kupią. Kiepski LV, bo po co to? ;) Nie ma programów tematycznych i innego wykrywania twarzy. Mam bliźniaczego K20D i uważam że to świetny aparat bo mogę nim robić co chcę jak chcę, mam swobodę przy dobieraniu ekspozycji (PASM, TAv, Sv hiper program i manual), jest bardzo konfigurowalny, znakomicie współpracuje z całą moją starą szklarnią nie boi się deszczu (jak i K200D AFAIK) itd. Nie przeszkadza mi że torba podchodzi już pod pięć kilo (zestaw eco :P ).

Ty zapewne oczekujesz czego innego. Jeżeli nie interesuje Cię to, za co ja lubię swój aparat, to bierz Olympusa.

SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Czw 29 Paź, 2009   

Samsung GX20 + kit to 2222 zł, w tej cenie to najlepszy sprzęt dla świadomego użytkownika. Czy spełni twoje wymagania, nie wiem.

LSCAFE 
Nowy

Wysłany: Pią 30 Paź, 2009   

palindrom napisał/a:

Napisz czego oczekujesz od aparatu. Jakie najczęściej robisz zdjęcia?
Jeżeli zaczynasz, to ja podtrzymuję to co poprzednio napisałem. Olympus jest bardzo fajnym aparatem na początek, ma dobry LV i w ogóle.
Ty zapewne oczekujesz czego innego. Jeżeli nie interesuje Cię to, za co ja lubię swój aparat, to bierz Olympusa.

Mysle ze oczekuje napewno bardzo ładnych zdjec to po pierwsze , ładnie nasycone kolory , i ogólnie zeby był cena = jakosc , a zdjecia przede wszytkim mojego dziecka w roznych warunkach , krajobrazy (góry , woda) .

Co przemawia za Olympusem E-620 albo E-520?

palindrom 
Optyczny
inaczej

LSCAFE,
E-620 jest mniejszy i lżejszy, ma dobry LV, uchylny ekran, gamę programów tematycznych jeżeli nie chce Ci się myśleć o parametrach ekspozycji i chcesz się zdać na automat (co przy fotografowaniu dziecka jest niegłupie, szczególnie gdy brak doświadczenia). Poza tym to całkiem fajna puszka, niczego jej nie brakuje. Jak będziesz miał ochotę możesz zawsze zrezygnować z automatów i zacząć trochę bardziej świadomie kontrolować ekspozycję.
Sięgnij do testów, pooglądaj przykładowe zdjęcia, poczytaj forum :???:
http://www.optyczne.pl/96...20_Wst%EAp.html

LSCAFE 
Nowy

A jesli chodzi o Canon-y bo czytajac na forum bardzo dużo osob je zachwala to jaki model jest godny uwagi w moim przedziale cenowym?

RB 
Temu Panu już podziękujemy

LSCAFE napisał/a:

Mysle ze oczekuje napewno bardzo ładnych zdjec to po pierwsze

Dowolny aparat może Ci to zapewnić.

LSCAFE napisał/a:

, ładnie nasycone kolory ,

W kazdym możesz sobie tak to podkręcić jak lubisz.

LSCAFE napisał/a:

i ogólnie zeby był cena = jakosc

najbardziej wzgledny parametr z mozliwych

LSCAFE napisał/a:

, a zdjecia przede wszytkim mojego dziecka w roznych warunkach , krajobrazy (góry , woda) .

Ruchliwe dziecko, często w miernym oswietleniu - bardziej tu istotny jest w miarę jasny uniwersalny obiektyw i rozsądna lampa niż sama puszka (szczególnie że obracamy sie w kategorii, w której róznice pomiędzy tymi ostatnimi sa w sumie niewielkie)

Zdjęcia nocą: matryca CMOS. Canon 450d, Nikon d5000.
Przy tego rodzaju zdjęciach oba Olympusy i Pentax k200 wypadaja gorzej. Problem w tym, czy będziesz miał chcęć robić zdjęcia nieba i analizowac piksele, czy małe formatki zdjęć czegoś tam ze statywu na względnie niskich ISO. Jeśli to drugie, to w sumie cokolwiek kupisz będzie dobrze.
Ostatnio zmieniony przez RB Pią 30 Paź, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

LSCAFE 
Nowy

Może jakies propozycje zestawu?

RB 

LSCAFE napisał/a:
Może jakies propozycje zestawu?

Za 2200? Sam Tamron 17-50/2.8 kosztuje gdzieś 1500... Sigma 17-70/2.8-4.5 tak pi razy drzwi 1200-1300... Na jasne firmowe szkła Cię na razie w ogóle nie stać.

Jeśli nie możesz tego, to jakakolwiek puszka z kitem albo przemyślenie sprawy once again i dobry kompakt.

LSCAFE 
Nowy

Coś takiego:

http://www.allegro.pl/ite...aty_okazja.html

albo

http://www.allegro.pl/ite...kon_polska.html

SlawGaw 
Optyczny

RB napisał/a:
Zdjęcia nocą: matryca CMOS. Canon 450d, Nikon d5000.

Samsung GX20 też ma CMOSa

RB 

SlawGaw napisał/a:

Samsung GX20 też ma CMOSa

A nie zauważyłem, ze chce siamsiunga.
Z drugiej strony przy krótkiej kołderce i fotografii dziecka wszędzie to IMO lepiej dołozyć do tamiego niz do siamsiunga...

krewzszafy 
Rozmowny

LSCAFE zainwestuj w lampę błyskową przynajmniej taką której światło możesz skierować w sufit. jeśli w grę wchodzi sprzęt używany to tanio u olympusa
http://allegro.pl/item800...zoom_lampa.html

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Za Olympusem przemawiają dobre obiektywy kitowe, jakość wykonania i wszystko to co zostało powiedziane powyżej.
Mnie najbardziej podobałby się zestaw z Samsungiem - tam jest zdaje się pentaxowy kit, więc też całkiem udany.

LSCAFE 
Nowy

Dzis byłem w sklepie i poswieciłem troszke czasu aby poogladac , podotykac , potrzymac w dłoni wyżej wymieniony aparaty i najlepsze wrazenie zrobiły na mnie NIKON D5000 oraz CANON 450D i chyba na tych modelach sie skupie.

W testach wypada lepiej Nikon D5000 i nie ukrywam ze skłaniam sie ku niemu na obecna chwile.

Czy to dobty bedzie wybór?

Odpowiedz do tematu