Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jak masz możliwość regulacji kąta błysku to ta druga może wydolić. Ale podstawowa różnica jest taka, że ta druga może być biała (shoot-through) albo srebrna, czyli odbijająca. Ja nie mam zdania które lepsze, dotychczas stosowałem głównie białe, czyli błyskałem przez nie.
Są też 90cm dwa w jednym (mam taką). Według mnie 90cm to wybór optymalny, po złożeniu są w miarę krótkie a rozłożone nie zajmują dużo miejsca. Najlepsze były by łamane z teleskopową rączką, ale na allegro nie można takich dostać...
Pamiętaj że rozmiar nie jest taki ważny, 90cm parasol ustawiony 15-20cm od modela to wbrew pozorom ogromne źródło miękkiego światła liczy się tzw. apparent size a ten zależy właśnie od odległości.
dretan, Kupiłem jedną i to błąd. Kupię jeszcze jedną.
Mam ten zestaw dopiero 1 tydzień i jestem "młody" w studio nic jeszcze nie umiem także nic więcej nie mogę poradzić. Mam 580exII i do tego dwie stare lampy,ale tak jak pisałem wszystko działa tzn błyska .
Posiadam dwóch brzdąców ( tych w moim awatarze ) i niestety nie mogę w ich obecności (szczególnie młodszego agenta ) rozłożyć zestawu. Jak coś pstryknę i będzie to tego wart to wrzucę
komor jak to miło, że nie jestem w tym osamotniony
Z drugiej strony te nasze maluchy to pierwsze "obiekty" na których się uczymy.
Sejthan, Fotocelę używam z inną starą lampą. Ta którą mam musi mieć napięcie na stopce min 6v a lampy canona mają ( z tego co czytałem na tym forum ) ok 4v, dlatego ponoć to nie działa tak jak powinno.
http://www.allegro.pl/ite...pc_fripers.html Wyzwalam canona przewodem jak trzeba, ale raczej mam ją na body z dyfuzorem a dwie pozostałe lampy na statywach.
Tylko niestety brak czasu
Wysłany: Czw 24 Gru, 2009 Pomoc w doborze osiwetlenia i osprzetu
Witam serdecznie.
Zaczynam bawic sie w fotografie studyjna. Nieodlacznym jej elementem jest oczywiscie oswietlenie i wlasnie tego dotyczy moje zapytanie. Na poczatek planuje zakupic 2 softboxy na statywach. Myslalem o wymiarach 50x70cm. W takich warunkach zamierzam fotografowac glownie ludzi. Prosze o pomoc w doborze takich lamp oraz o sposob synchronizachji ich z moim aparatem. Posiadam Canona 450D. Caly zestaw powinien kosztowac ok 600zl (lampy i ewentualne akcesoria do polaczenia z aparatem).
Z gory dziekuje za pomoc i podpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 17