Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Odświeżę temat. Miałem niewątpliwą przyjemność dorwać w łapki nowiutkiego D3. Był dziewiczy, jako pierwszy go rozpakowałem. Organoleptycznie to cudo, dla fotografa zawodowego bardzo wysmakowany kąsek. Testu z prawdziwego zdarzenia nie miałem okazji zrobić bo to by musiało potrwać. Ale dużo czasu nie potrzebuję by z grubsza ocenić aparat mając jakąś tam znajomość dwóch przodujących systemów.
Konluzja jest taka, że dla mnie jest to aktualnie NAJLEPSZY aparat cyfrowy na małą klatkę, bardzo dobrze dopasowany do fotografa (choć kilka elementów z Canona bym przeszczepił) i teraz mam PROBLEM.
BARDZO POWAŻNIE się zastanawiam nad zmianą systemu. Nikonowi brakuje kilku szkieł mających dla mnie duże znaczenie, a jak są to mają wolny AF (choć świetną jakość). Co do samego korpusu to 1D Mark III może mu nagwizdać a 1Ds ma zbyteczną jak dla mnie ilość pikseli i gorszą całą resztę. Cały dzień łażę skołowany bo ten D3 to bardzo przemyślane rozwiązanie praktycznie wszystkich moich "korpusowych" bolączek. W pewnym sensie (takim praktycznym) zastępuje chwilowo jasne stałki. Na dzień dobry wystarczą dwa szkła. Jakość 70-200/2.8 VR znam. Nie znam nowego 24-70/2.8 Nikkora, jeżeli jest tak dobry jak mało praktyczny choć świetny 14-24/2.8 to... MAM PROBLEM.
Tak na marginesie... ISO 3200 wyśmienite, ISO 6400 bardzo dobre i praktycznie używalne na poziomie mojego ISO 1600 z 5D, ISO 12800....akceptowalne od mniejszej lub większej biedy (do reporterki prasowej nadaje się spokojnie), ISO 25600.... NIEAKCEPTOWALNE... potęga szumów i zmiany kolorystyczne jak dla mnie są dyskwalifikujące.
IMHO nie ma sensu sie przesiadać. Ewolucja puszek to proces nieustający. Za rok-dwa Canon wypuści coś lepszego i znowu będziesz przeskakiwał?? Sam piszesz, że Nikon nie oferuje szkieł, które są potrzebne do pracy, więc odpowiedź nasuwa się chyba sama. Oczywiście ideałem jest góra forsy i piwnica słoików
Co do ISO to popieram zdanie Kolegi. To co do tej pory widziałem w sieci powoduje chęć posiadania. Byłem dzisiaj na cmentarzu z moimi stałkami manualnymi. Brak stabilizacji i jazda z ISO w górę. 400D rozsądnie pracuje do ISO800, 1600 staram się nie używać. Gdybym miał D3 to bym sobie włączył ISO3200 i by było OK, tylko moich stałek bym nie podpiął
Ostatnio zmieniony przez Remol71 Nie 02 Gru, 2007, w całości zmieniany 1 raz
No chyba nie twierdzisz, że 5D jest puszką z aspiracjami profesjonalnymi?
Od początku był pomyślany jako hi-end w klasie amatorskiej, ewentualnie zapasowy korpus dla zawodowców - to, że ma matrycę FF niczego tu nie zmienia... A to, że wielu zawodowców z mniejszym budżetem zaadoptowało go do swoich potrzeb nie oznacza jeszcze, że był projektowany z myślą o nich... Podobnie jak 10/20/30/40D nie są puszkami reporterskimi, mimo, że wielu reporterów używa/używało tych aparatów...
Dorwałem dziś do rączek D3, no i jestem pod wrażeniem wielkości, wykonania i pracy tego sprzęciku. Tylko ta cena choć spadła z 17500 na 15000 (promocja jakaś czy co) jest troche odpychająca. Zrobił na mnie wrażenie pozytywne. Ale jakoś bardziej mi się Canony podobają.
No chyba nie twierdzisz, że 5D jest puszką z aspiracjami profesjonalnymi?
Od początku był pomyślany jako hi-end w klasie amatorskiej, ewentualnie zapasowy korpus dla zawodowców
Wiesz co, dla mnie te podziały na amatorskie i zawodowe są absolutnie nieczytelne, tendencyjne i tworzone na potrzeby marketingu. Wiadomo, że Canon chciałby, żeby ludzie kupowali najdroższe aparaty, bez względu na to, czy są zawodowcami czy nie. A jeśli chodzi o kwestię 5D, to naprawdę trudno mi korpus za 7k czy 11k zł (czy ile tam kosztował w 2005 roku) nazywać amatorskim. Jaki jest wyznacznik profesjonalizmu? Że się zarabia na zdjęciach? No to jestem profesjonalistą, bo sprzedałem kilka moich zdjęć zrobionych przy pomocy profesjonalnego 400D
Poza tym co takiego nieprofesjonalnego jest w 5D? Że nie nadaje się do reporterki, bo ma mało klatek na sekundę? Przecież reporterka to nie jest jedyny rodzaj profesjonalnej pracy fotograficznej. Jeśli jakość zdjęć dorównuje korpusowi 1D (lub nawet jest lepsza, jak twierdzi MM), to dlaczego nie nazwać 5D aparatem profesjonalnym?
Ja oczywiście wiem, że w naszych warunkach 20D, 30D czy 40D to mogą być aparaty profesjonalnie użytkowane przez fotoreporterów, sam znam takich. Marketing Canona oczywiście będzie się oburzał, ale czy zdjęcia zrobione przez fachowca przy pomocy choćby amatorskiego korpusu z serii xxxD Canona nie mogą być profesjonalne, nawet jeśli ich jakość techniczna będzie niższa niż z xxD czy xD?
Tansze puchy maja mniej opcji, sa gorzej wykonane. Droższe maja lepsze materiały, flaki, czesc ma FF i zaawansowane możliwości. Ale granica pomiedzy amator, a profi jest MIĘTKA.
Np.
Jak ktoś bedzie chciał otworzyć male studio do klepania zdjec paszportowych u siebie na wiosce to najtansze lustro mu wystarczy.
A rozumujac dalej mozemy uznac, ze w takim razie 400D czy D40x jest profi. Przeciez ktos uzywa go zawodowo. Tak czy nie tak ??
zaraz przyjda biedni fanatycy pentaxa i powiedza ze pentax jest profi ...jakis czas temu napisalem ze 5D ma mniejsze szumy od K10D - od razu banda fanatykow mnie ukamieniowala - mowie serio.
Wysłany: Sro 05 Gru, 2007
Powiem Wam, że póki szukałem naparatu to z uśmiechem przyglądałem się wycieczkom i aluzjom pod adresem tego czy innego systemu. A teraz jak już mam mojego Nikonka to para mi uszami idzie, jak tylko ktoś coś na JEGO temat...
Człowiek nie jest jednak nazbyt skomplikowaną istotą .
zaraz przyjda biedni fanatycy pentaxa i powiedza ze pentax jest profi ...jakis czas temu napisalem ze 5D ma mniejsze szumy od K10D - od razu banda fanatykow mnie ukamieniowala - mowie serio.
p.s sam mam K10
To niby K10D miał mieć mniejsze szumy?
Fanatyzm faktycznie nie zna granic
007areka [Usunięty]
Wysłany: Sro 05 Gru, 2007
...cos wam temat na manowce poszedl....wlasnie wracam z pokazu d3 i d300.....i..... mam do myslenia......przyzwoity sprzet, w koncu nie szumi....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9