Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak najciszej
Autor Wiadomość
three_monkeys 
Uczestnik

Wysłany: Nie 01 Lis, 2009   Jak najciszej

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie pytanie, na które nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Jak wiadomo ważną rzeczą w wielu warunkach (np. reportaże w kościołach) jest fakt posiadania cichego sprzętu. Myślę, że z niektórymi obiektywami nic nie da się uczynić ale co jeśli chodzi o body?
Czy są firmy, lub ludzie, którzy zajmują się wyciszaniem sprzętu? O ile w ogóle takie wyciszanie istnieje. Komputer można wyciszyć, lodówkę, teściową... ;)

Reklama

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Nie 01 Lis, 2009   

three_monkeys, najprościej owinąć szmatkami, aparat nie tylko jest cichszy, ale mniej się rzuca w oczy. Jak koniecznie chcesz kupne to znajdziesz w necie obudowy wyciszające, na przykład Camera Muzzle, ale to chyba na jedno wychodzi :)

Najłatwiej będzie jeśli aparat posiada LV i AF na zasadzie detekcji kontrastu. Będzie wolno, ale bez kłapania lustrem. Przynajmniej jeśli ta sama matryca jest wykorzystywana do podglądu i do zdjęć. To zależy od aparatu.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Monastor napisał/a:
Będzie wolno, ale bez kłapania lustrem.

Taki np nikon klapie i to dwukrotnie ;)

kozidron
[Usunięty]

three_monkeys, co ci z posiadania cichego sprzętu jak zazwyczaj robiąc reportaże w kościele się błyska, zwracasz wtedy większą uwagę na siebie niż z klapania lustrem,czy dźwiękiem migawki.
Chcesz cicho to kup sobie kompakta i wyłącz dźwięk :razz:
albo wybieraj momenty w których nie słychać pracy aparatu, niestety część kadrów w takiej sytuacji przepada, zresztą jakie mogą być reportaże z kościoła :arrow: wiadomo że w obecnych czasach wszyscy patrzą na fotografa przy takich okazjach z przymrużeniem oka o ile nie za bardzo przegina.
three_monkeys, był już temat o "kombinezonie roboczym z krawatem" w kościele był wątek o panelach a teraz kolejny wodo-lej :arrow: żeby tylko takie problemy były.

palindrom 
Optyczny
inaczej

three_monkeys,
Jakiś dalmierz z jasnym szkłem. Ma przykład jakaś pasująca Ci Leica + Noctilux 50/0.95. Nie używasz lampy, nie klapiesz lustrem, masz piękne i ostre zdjęcia.

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 02 Lis, 2009   

palindrom, mając kasę na taki sprzęt można już sobie odpuścić focenie ślubów i zamiast tego po prostu zacząć żyć z odsetek.

MSPANC :)

Allan 
Maniak

Jak na razie to najbardziej pokrzywdzony "dzwiekiem" i "blaskiem" na ostatnim slubie to bylem ja i moje video.
Klapanie lusterkiem i ostry flesh fotografa w Kosciele sie jakos rozmyl w tlumie ale na moich materialach video
zrobil mi efekty audio-wizualne swietnie nadajace sie
do sciezki dzwiekowej filmu "Ofenzywa na Berlin"

three_monkeys 
Uczestnik

Dziękuję za rady chociaż moje pytanie nie dotyczyło tego jak radzić sobie podczas reportażu w kościele. Pytałem o to czy w ogóle istnieje taka usługa, czy da się coś takiego zrobić i czy jest to bezpieczne dla sprzętu? Chodzi mi oczywiście o usługę, która wyklucza owijanie aparatu w ręcznik (za co dostałbym wałkiem od Żony:))

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

three_monkeys, wiesz.. dla mnie nawet ostatnie nikonowskie patenty na wyciszanie klapania lustra (tryb quiet) nie są jakoś specjalnie przekonywujące...

Sam robiłem zdjęcia w kościele i jakoś nikt nie zwracał mi uwagi... No i dostaniesz "po głowie" nie za dzwięki z korpusu ale jak zaczniesz wchodzić na ołtarz, pomiędzy księdza a młodą pare itp itd...

Można oczywiśce szukać lustrzanki nacichszej jako takiej, z małymi szumami żeby wyeliminować lampę, ale dla mnie to niepotrzebne zawracanie sobie głowy...

three_monkeys 
Uczestnik

:) hijax_pl dzięki za posta, chciałbym jednak podkreślić, że nie szukam porad związanych z robieniem zdjęć w kościele. Pytałem bardzo konkretnie czy w ogóle istnieje taka usługa, czy da się coś takiego zrobić i czy jest to bezpieczne dla sprzętu?

palindrom 
Optyczny
inaczej

komor,
daj spokój. Kilkadziesiąt ślubów i się zwróci :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

palindrom, taniej wyjdą nikony F65,F80,F100 :D

three_monkeys, a coś takiego? http://www.robgalbraith.c...cid=7-3408-3436

three_monkeys 
Uczestnik

o dzięki to już bliżej tematu :) ciekawi mnie jednak bardziej czy można dokonać jakichś zabiegów w środku sprzętu. np. zerwać trochę ściany ze studia nagraniowego i upchać do środka;) a nikony 'F-ki' będą droższe z racji kupowania klisz.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

three_monkeys, nigdy o tym nie słyszałem... I nie widziałem takich ofert.
Ale za to czytałem na necie, że grzebania po mechanizmach lustra się nie robi. Więc informacji zero w tym temacie.

three_monkeys 
Uczestnik

Więc wciąż jest miejsce na pionierskie rozwiązania w tej dziedzinie:) istnieją przecież materiały super dźwiękochłonne. Żeby tylko znaleźć miejsce w środku aby je umieścić i choć parę decybeli uzyskać :D . Muszę znaleźć jakąś testową puszkę...

Odpowiedz do tematu