Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z Samyang 8mm
Autor Wiadomość
ccmny
[Usunięty]

Wysłany: Wto 03 Lis, 2009   Problem z Samyang 8mm

Witam, w piątek nabyłem ten obiektyw i zauważyłem dziwną rzecz. Otóż przy robieniu zdjęć obiektów w oddali jest dużo ostrzejszy gdy jest ustawiony na minimalną odległość ostrzenia (0.3m), niż gdy jest ustawiony na nieskończoność. Byłem dzisiaj w sklepie, gdzie go kupiłem i po podpięciu innego egzemplarza było to samo, ale powiedzieli, że w czwartek jest dostawa i będę mógł porównać kilka innych szkieł. Kumpel z tym samym szkiełkiem pod canona ma normalnie, tzn jak zrobi przy 0.3m na nieskończoność to po prostu nie ma tam ostrości.
Już sam się z tym trochę pogubiłem, na logikę to po coś ta nieskończoność na pierścieniu jest. Z drugiej strony trudno by chyba było o tą samą usterkę w dwóch egzemplarzach. Jeżeli ktoś z tym szkiełkiem byłby na tyle uprzejmy, by mi wyjaśnić, o co w tym wszystkim chodzi, to będę bardzo wdzięczny :)

Pozdrawiam.

porownanie.jpg
Porównanie.
Plik ściągnięto 9477 raz(y) 100,16 KB

Reklama

SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Wto 03 Lis, 2009   

ccmny, Nikon ma większą odległość od matrycy do bagnetu od aparatów innych marek, a Samyang jest produkowany do wszystkich mocować, podejrzewam że coś się im pomyliło przy montażu, być może do obudowy dla Nikona wkładali szkła od Canona.
Jest to tym bardziej możliwe że mają jakiś taki specjalny system reduktorów na wybrany bagnet.
Znajomemu do Nikona też tak się przydarzyło, no może nie aż tak, ale na trzech metrach miał nieskończoność, w serwisie wyregulowali i jest ok.

Arek 
Redaktor

Jeśli ustawiasz dokładnie na nieskończoność, czyli jedziesz na sam koniec skali, to nie zawsze osiągasz najlepsze rezultaty. Otóż wiele obiektywów ma "zapas" poza właściwą nieskończonością związany z tym, że ognisko płynie wraz ze zmianą temperatury w jakiej pracuje obiektyw, a także w związku z pracą w innych długościach fali (to na wypadek gdybyś się bawił w fotografię w podczerwieni).

palindrom 
Optyczny
inaczej

Skoro miły Pan zaoferował Ci możliwość przebrania spośród kilku, to dlaczego nie skorzystać? :)

Poza tym weź inny obiektyw, który dobrze ostrzy z autofocusem, ściągnij to:

focustestchart.com/focus21.pdf

- Wydrukuj 18. stronę, połóż na dobrze oświetlonym stole.
- Ustaw aparat na statywie tak, aby obiektyw patrzył na kartkę pod kątem 45 stopni, kartka zajmowała większość kadru a środkowa kreska była na centralnym polu AF.
- Zrób zdjęcie z AF'em oraz ostrząc ręcznie.

Jeżeli dostałeś 2 ostre zdjęcia, wymień Samyanga
Jeżeli robione ręcznie było nieostre, masz źle ustawioną matówkę w body. Nie wiem co masz za aparat i nie wiem czy unikniesz w takim przypadku serwisu. Ja dla przykłady wymieniłem matówkę na taką z mikrorastrem i klinem żeby wygodnie się ostrzyło, przy okazji wyregulowałem ją.

ccmny
[Usunięty]

Wysłany: Sro 04 Lis, 2009   

Samyang 8mm nie ma AF, więc raczej BF/FF nie sprawdzę ;p

palindrom 
Optyczny
inaczej

ccmny,
czytaj wypowiedzi zanim odpiszesz. Pozwolę sobie zacytować samego siebie:
palindrom napisał/a:
weź inny obiektyw, który dobrze ostrzy z autofocusem

Swoją drogą, człowiek stara się być pomocny a później jest to przeglądane po łebkach :???:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ccmny, zrób jak pisze palindrom - to test na AF korpusu a nie obiektywu.

Tak swoją drogą... Nie prościej będzie Ci pracować z tym obiektywem na hiperfokalnej?

SlawGaw 
Optyczny

palindrom napisał/a:
Tak swoją drogą... Nie prościej będzie Ci pracować z tym obiektywem na hiperfokalnej?

A co w przypadku gdy trzeba będzie zrobić zdjęcie z bliska, na minimalnej odległości ostrzenia, na pełnym otworze przysłony, dla Samyanga te 30 cm to odległość minimalna, a ccmny ma tam nieskończoność, więc nie przekręci pierścienia ostrości bardziej.

Dla mnie ten obiektyw ma niezachowaną odległość bagnetową i trzeba go wymienić lub wysłać do serwisu. Miałem już w rękach takiego Samyanga do Nikona, obiektyw zamocowany na statywie i ustawieniu ostrości na 0,7 m, dawał najlepszą rozdzielczość gdy obiekt był w odległości około 0,45 m, analogicznie robił to samo z innymi odległościami, na nieskończoności mydło, po ustawianiu trochę poniżej 3m coś się tam pokazywało ostrego.

ccmny
[Usunięty]

palindrom napisał/a:
ccmny,
czytaj wypowiedzi zanim odpiszesz. Pozwolę sobie zacytować samego siebie:
palindrom napisał/a:
weź inny obiektyw, który dobrze ostrzy z autofocusem

Swoją drogą, człowiek stara się być pomocny a później jest to przeglądane po łebkach :???:

Najmnocniej przepraszam, zaspany już byłem i jakoś mi to umknęło. Sprawdzałem już tak obiektywy i wszystko było ok, ale w przypadku samyanga problem wydaje się całkiem innej natury. Właśnie jak napisał hijax to nie wiem, czy właśnie nie wygodniej jest tak, jak jest, tzn zostawiam na 0,3 i nie martwie się ostrzeniem. Trudno mi jednak powiedzieć, czy jakość obrazu na tym nie traci i dlatego jutro wybiorę się do tego sklepu i podepnę jakiś inny egzemplarz.

EDIT: SlawGaw - ale u mnie jak ustawie na 0,3 to z bliska też ostrzy, tzn mam ostro od 0,3 do nieskończoności :)

SlawGaw 
Optyczny

ccmny napisał/a:
dlatego jutro wybiorę się do tego sklepu i podepnę jakiś inny egzemplarz.

Nie koniecznie musi się udać dobrać dobrą sztukę, skoro jeden jest niedostrojony, to cała seria tez może być taka.

[ Dodano: Sro 04 Lis, 2009 11:01 ]
ccmny napisał/a:
ale u mnie jak ustawie na 0,3 to z bliska też ostrzy, tzn mam ostro od 0,3 do nieskończoności

to dziwne, na pełnym otworze?

Zrobiłem parę ujęć na f/3.5 przy różnych odległościach i nie wychodzi mi ostro od 0,3 do nieskończoności na żadnej odległości.
cała scenka

wycięte środki

ccmny
[Usunięty]

f3,5 na 0.3 (straszny mydło swoją drogą, też nie wiem, czy to nie kwestia egzemplarza bądź serii)

f5,6 na 0.3

Ogółem to przez to mydło nie używam f3,5, ale na f5,6 jest dość ostre.

SlawGaw 
Optyczny

Na 3.5 ten obiektyw jest mydlany, ten typ tak ma.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Te Samyangi, Falcony itd. wychodzą z tej samej fabryki. Skośnoocy produkują to hurtowo. Coś w tej materii się ostatnio dowiedziałem. Z tej samej fabryki mogę zamówić serię szkieł i nazwać ją MM a potem przesłać Arkowi do testów :lol: Będziecie mieli "nową firmę" na rynku :mrgreen:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

MM, juz gdzies o tym czytalem. Kazdy moze zlecic im zamowienie szkla pod swoja marka :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

cytat z optycznych

Cytat:
Równolegle do tych obiektywów, na rynku pojawiły się analogiczne do nich modele oznaczone logo firm takich jak Bower, Vivitar czy Falcon. Szczególnie ten ostatni może się wydawać dla nas interesujący, bo właścicielem tej marki jest łódzka firma Foxfoto.

Jak to się dzieje, że te wyglądające podobnie obiektywy możemy kupić pod nazwami różnych producentów? Okazuje się, że fabryki Samyanga nie produkują swoich obiektywów na wyłączność, lecz każdy, kto dysponuje odpowiednim zasobem gotówki, może zamówić linię produktów ze swoim własnym logo.

http://www.optyczne.pl/17...-eye-Wstęp.html

Odpowiedz do tematu