Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 04 Lis, 2009
Sony A200 + sigma 17-70
Autor Wiadomość
janeczek 
Bywalec

Wysłany: Sro 04 Lis, 2009   Sony A200 + sigma 17-70

Jak w temacie... Mam lustrzankę Sony a200 plus dodatkowo do niej Sigmę 17-70. Czy warto wymienić ten zestaw (przy okazji system) na któryś z tych modeli:

Canon 450d
Nikon d3000
Nikon d5000 (musiałbym się wyżyłować)
Pentax k-x

Czy to w ogóle ma sens? Bo takież myśli chodzą mi po głowie ;) Pozdrawiam :)

Reklama

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Sro 04 Lis, 2009   

Sądzę, że jeśli masz za dużo pieniędzy, to lepiej zrobisz gdy:
- zmienisz Sigmę na CZ 16-80.
albo
- dokupisz sobie przyzwoite tele, np. Tamrona 70-200.

Nie wydaje mi się, żeby jakość zdjęć zauważalnie wzrosła po przesiadce z a200 i 17-70 na któryś z modeli z listy a wyposażony zapewne w obiektyw kitowy.

A tak właściwie czego Ci brakuje w obecnym zestawie? Może tu tkwi jakaś podpowiedź co dalej zrobić...

janeczek 
Bywalec

Nie mam za dużo kasy, ale... Martwi mnie przyszłość systemu Sony/Minolta ;/ A może niepotrzebnie mnie ona martwi ;) W każdym bądź razie fotografując głupim nikonem d60 kolegi z identyczną Sigmą uzyskiwałem lepsze rezultaty, a tu jest tak średniawo albo ja mam jakieś fobie sprzętowe... Wiem, że cz 16-80 jest dobrym, chociaż trochę ciemnym obiektywem i do tego kosztuje ponad 2500 zł... łohhh...

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Raczej masz fobie sprzetowe. D60 nie jest lepszym aparatem.
CZ16-80 kupisz uzywany za 1700-1900zl, w bardzo dobrym stanie, bez zadnego problemu. Pomysl tez o Sony 16-105 --> uzywka za 1300zl. Ewentualnie dokup Tamrona o ktorym wspomina Baku.
O przyszlosc systemu ja bym sie nie martwil.

kozidron
[Usunięty]

janeczek, a ja bym nie wymieniał tego zooma sigmy, kup sobie jakąś stałeczkę, chociażby 50tkę minolty. Oczywiście koledzy mają rację 16-80 czy 16-105 są lepsze od tej sigmy ale czy to zauważysz(pewnie najszybciej odczujesz różnicę w af-ie).
Pytanie brzmi czego właściwie potrzebujesz....?

janeczek 
Bywalec

Dobrze, więc jedna wątpliwość została rozwiana - mam fobie sprzętowe ;) Mówicie, że warto zastanowić się nad wymianą tej Sigmy na Sonego 16-105? Hmm, hmm, hmm :oops: Co do 50tki od Minolty, ogólnie obiektywów 50 mm na aps-c nie widzę zbytnio u siebie zastosowania ;/ Trochę to mały kąt widzenia daje, chociaż do dyspozycji mam duże mieszkanie (czyt. fotografowanie podczas Wigilii) albo w plenerze... Muszę chyba sobie ustawić obiektyw na 50 mm i pochodzić po prostu po mieście, stosując "zoom nożny" ;) Podobno fotografowanie stałkami to inna filozofia fotografowania, warto? :???:

sampler 
Uczestnik

A ja polecilbym Ci Tamrona 17-50 f2.8 lub 28-75 f2.8. Jezeli zakres ogniskowych Ci odpowiada to zobaczysz jakie A200 potrafi fotki robic ;)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Warto.
A Sigma 17-70 nie jest zła. Wymieniać na 16-105 chyba nie warto, na 16-80 już bardziej.

Sejthan 
Bywalec
Mhroczny

Nawet bardziej niż warto :) Stałki to kolejny element aparatu, który wymusza więcej myślenia nad kadrem. Jak 50 to za dużo to moesz się pokusić o 30ke Sigmy. Zacne szkło, szerokie, ostre.
Nie wiem czy coś ze stajni Sony jeszcze jest, bo mam stwierdzoną fobię sprzętową na Sony :lol:

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Sejthan napisał/a:
Nie wiem czy coś ze stajni Sony jeszcze jest, bo mam stwierdzoną fobię sprzętową na Sony

nie martw się. to normalne bać się rzeczy których nie znamy.

pozostaje przyklasnąć kolegom. nie wiem ile masz ochotę włożyć w sprzęt foto, ale
mz najlepiej

~500pln - SAL50f/1.8, MAF50f/1.7
~1000 - SAL,MAF 50f/1.4
~1500-2000 Sigma 30 f/1.4
itp...

z pewnością ta kasa przełoży się lepiej na zdjęcia, niż dokładanie do nowego aparatu.

janeczek 
Bywalec

sampler napisał/a:
A ja polecilbym Ci Tamrona 17-50 f2.8 lub 28-75 f2.8. Jezeli zakres ogniskowych Ci odpowiada to zobaczysz jakie A200 potrafi fotki robic ;)

Czy taka roszada jest warta zachodu? ;) Tzn. wymiana Sigmy na Tamrona? Dajmy na to tego 17-50, bo lubię szeroki kąt :cool: a co do stałki to ostatnio maf 50mm 1.7 osiągnął ceny na allegro zbliżone do nowej, taniej 50tki od sony ;) Nie wiem, które szkło bym wybrał, zwłaszcza, że FF to przyszłość wielceeeeeeee daleka :???: Czyli ogólnie zostaje w systemie i sobie tym głowy nie zawracam :wink:

Sejthan 
Bywalec
Mhroczny

Rozbuduj zestaw o coś nowego lepiej. Po co wydawać kasę na coś co już masz? :)

lotofag 
Optyczny

janeczek napisał/a:

Czy taka roszada jest warta zachodu? ;) Tzn. wymiana Sigmy na Tamrona?

Zyskujesz stałe światło 2.8, ostrość też niczego sobie o ile nie trafi się jakiegoś trefnego egzemplarza...
janeczek napisał/a:

a co do stałki to ostatnio maf 50mm 1.7 osiągnął ceny na allegro zbliżone do nowej, taniej 50tki od sony ;)

Skoro lubisz szeroki kąt to czemu nie coś szerszego, 28-30-35mm? Może jeszcze szerzej? Może coś zmiennoogniskowego typu 10-20mm? Nie ma się co czepiać tej nieszczęsnej 50ki, że to niby kiedyś jakiś standard był i zwykle to jasne szkiełka są, to teraz trzeba się tą ogniskową katować czy się ją lubi czy nie ;)
janeczek napisał/a:

Nie wiem, które szkło bym wybrał, zwłaszcza, że FF to przyszłość wielceeeeeeee daleka

A co tu ma FF jeszcze do tego wszystkiego? Chyba, że chodzi o Front Focus ;)
janeczek napisał/a:

Czyli ogólnie zostaje w systemie i sobie tym głowy nie zawracam :wink:

A200 + S17-70 to jeszcze nie system i łatwo się przesiąść na coś zupełnie innego, tylko to co przedstawiłeś na początku to kręcenie się w kółko.

janeczek 
Bywalec

Wysłany: Czw 05 Lis, 2009   

Sejthan napisał/a:
Rozbuduj zestaw o coś nowego lepiej. Po co wydawać kasę na coś co już masz? :)

Niby mam, ale podobno tamron "lepszy" i ma stałe światło ;)

Lotofag, miałem na myśli wybór pomiędzy nową 50tką sony, która jest tylko na aps-c, a starą minoltą, która również obsłuży FF :wink:

Fakt, to nie system, ale chcę powoli coś dokupować i nie wiem czy inwestowanie w "system sony" jest warte zachodu... Także właśnie dlatego się zastanawiam nad zmianą body itd... Ehh, gdzie te ceny z 2008 roku...? :sad:

xneon
[Usunięty]

Wysłany: Czw 05 Lis, 2009   

chłopaki, nie wciskajcie mu na siłę tele, może wcale nie potrzebuje zapełnienia całego zakresu
natomiast stałki musisz pokochać
tylko powiedz, jakie tematy w fotografii Cię interesują, bo może nie 30/1.4 Ci jest potrzebne, a raczej szkło w okolicach setki

Odpowiedz do tematu