Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kompletna amatorka jaka lampa do canona
Autor Wiadomość
rafals 
Nowy

Wysłany: Sro 04 Lis, 2009   Kompletna amatorka jaka lampa do canona

Witam fotomaniakow.

Mama canona 40D, kupilem bo mnie wkurzalo to ze te wszystkie glupik robily niezadawalajace zdjecia jak dla mnie.

Do canona ma 2 szkla jeno kitowe Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM i jeszcze jedno Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF).

Przyszedl czas na lampe.

Ogolnie aparatu uzywam tylko i wylacznie na wlasne nienazbyt wielkie potrzeby.
Jakies imprezy rodzinne, jakies wyjazdy.

Stwierdzilem ze moze przyszedl czas dokupic lampe i nie mam pojecia co wybra zeby zdjecia byly jadniejszcze, szczegolnie jezeli chodzi o niedoswietlone pomieszczenia na imprezach okolicznosciowych.

A dodam jeszcze ze jak bedzie trzena to i wydam te 400$ ale czy ja potrzenuje taka lampe???

Reklama

f11whocares 
Bywalec
pstryk

Wysłany: Sro 04 Lis, 2009   

Za te pieniadze to tylko nissin di622

rafals 
Nowy

Speedlite
580EX II
$499.99

Speedlite
430EX II
$329.99

Speedlite
270EX
$159.99

Mysle nad ktoras z ych i nikt nie musi mi tlumaczyc ktora jest najlepsza:). Bardziej bym wolal o powiedzenie ktora jest najlepsza dla mnie:). :shock:

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

każda charakteryzuje się coraz większą liczbą przewodnią (czyli coś jakby "większą mocą")
każdy kolejny model szybciej się ładuje, ciszej no i ma więcej bajerków które mogą być dla Ciebie nieprzydatne

rafals 
Nowy

Oki dzieki za sugestie ale nadal nie mam pojecia jaka moc ja potrzebuje nie bede musial rozswietlac bazyliki swietego piotra bo takich ambicji nie mam ale chcial bym zeby lampa wystarczyla dla pomieszczen wiekszych niz ubikacja. Zakladam teraz dosc konkretne zalozenia.

wnetrza nie wieksze niz 5mx5m i nie wyzsze niz 4m

na zewnatrz doswietlenie twarzy obiektow na ok 6m

ktora dysponuje wystarczajaca moca.
Nie zalezy mi na szybkosci.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Czw 05 Lis, 2009   

Po co się bawić w półśrodki skoro w założonym budżecie można mieć topową lampę Canona?
Skoro budżet ustawiasz w $ rozumiem, że zakup będzie w USA. A tam można za 400$ mieć 580EXII. Oto dowód:
http://www.bhphotovideo.c...X_II_Flash.html
A sklep istnieje fizycznie w NY.

Która lampa najlepsza dla Ciebie... Jeśli Cię stać na 580EXII to zdecydowanie warto.

rybkowski73 
Bywalec

rafals, Zgadzam się z Baku . Sam niedawno nabyłem tę lampę. Jak możesz kupić 580 to kup, może kiedyś się okazać, że np. ktoś poprosi Cię o zdjęcia ślubne i wtedy masz czym błysnąć. :wink:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

rafals napisał/a:

GN = f * odległość

Dla przysłony f/2,8 daje to wymaganą liczbę przewodnią GN18 (dla ISO 100)
Dla przysłony f/4 = GN24
Dla przysłony f/8 = GN48

Porównaj to z charakterystykami lamp przy róźnych kątach rozbłysku. Pamiętaj że w większości przypadków będziesz tylko doświetlał, czyli i tak efektywna wymagana moc może być mniejsza.

Myślę że to powinno Ci odpowiedziec na pytanie jaką moc potrzebujesz :)

Moim zdaniem jednak - nie warto tak podchodzić do tematu. Tak jak pisze Baku - kup topową i się nią ciesz

rafals 
Nowy

Baku napisał/a:
Po co się bawić w półśrodki skoro w założonym budżecie można mieć topową lampę Canona?
Skoro budżet ustawiasz w $ rozumiem, że zakup będzie w USA. A tam można za 400$ mieć 580EXII. Oto dowód:
http://www.bhphotovideo.c...X_II_Flash.html
A sklep istnieje fizycznie w NY.

Która lampa najlepsza dla Ciebie... Jeśli Cię stać na 580EXII to zdecydowanie warto.

Tia tylko dolicz podate sratek i juz wychodzi 450$. Poza tym nie przepadam za tym sklepem.
Sam nie wiem dlaczego.

Ale mimo wszystko dziekuje za rady i pomoc. Chyba jednak kupie ta 430.
To jednak jest 220$ roznicy bo moge ja miec za 181$.
A 220$ to dobry start do nowiego szkielka:).
Mazy mi sie EF 85mm f/1.2L II USM Autofocus Lens. :)
Ale jezeli ktos mi powie ze warto doplacic te 220$ to chociaz niech powie dlaczego:).

ophiuchus 
Optyczny

rafals, 580 jest uszczelniona. Wprawdzie nie miałem 430 w ręku, ale na zdjęciach porównawczych nie wygląda na dużo mniejszą od topowego modelu. Ponadto nadmieniłeś w pierwszym poście, że jesteś w stanie przeznaczyć 400 zielonych na ten zakup, więc sugestia nasunęła się sama. Dodatkowo 580 ma własny pomiar światła oraz możliwość sterowania lampami podrzędnymi (to tan na wypadek, gdybyś w przyszłości stwierdził, że warto sobie dokupić jeszcze 430 i pobawić się w przenośne studio). Ze swej strony uważam też, że mając możliwość mania większej mocy błysku od niemania większej mocy, warto tę moc mieć bo kto wie... a nuż się przyda. :D
Reasumując, moim zdaniem warto. A tym bardziej w kontekście planowanego zakupu 1.2/85. Przy cenie tego obiektywu te 220 $ to chyba akceptowalna strata :D

f11whocares 
Bywalec
pstryk

sorki nie widzialem ze masz na mysli 400 ale dolarow, 430ex2 wystarczy do amatorki ale 580 tylko za 100$ wiecej, chyba warto.

Szninkiel 
Rozmowny

Śmiało 580, po co bawić się w półśrodki przy takim budżecie :idea:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

rafals napisał/a:
wnetrza nie wieksze niz 5mx5m i nie wyzsze niz 4m
Według mnie nie ma sensu przepłacać i tylko dla samozadowolenia kupować 580 EX II. Jest duża, ciężka i do Twego zastosowania nie wykorzystasz jej nawet w połowie.
Proponuje kupić tę tanią 270-kę. Jak Ci kiedyś nie bedzie wystarczała, zawsze możesz kupić większą, nawet największą (580 EX II). :wink:

candy 
Maniak
óć

ja tm bym kupil 580tke bo 430 mam i tez myslalem ze wiecej nie bede potrzebowal,ale okazalo sie inaczej i 430 sie jedynie srednioprawiewystarczajaca :P
teraz nosze sie z zamiarem kupienia 580 -_-

komor 
Moderator

B o g d a n napisał/a:
Według mnie nie ma sensu przepłacać i tylko dla samozadowolenia kupować 580 EX II.
B o g d a n napisał/a:
Według mnie nie ma sensu przepłacać i tylko dla samozadowolenia kupować 580 EX II.

I ja to popieram. Z dotychczasowej konwersacji widać, że twórca wątku nie ma póki co wielkich ambicji i nie należy go „naciągać” na topowy model. Jak kiedyś zdecyduje się na jakieś „strobistowanie” to kupi wtedy 580 a posiadana już 430 stanie się slavem. 430 ma chyba wszystkie potrzebne cechy (głównie da się ją dowolnie odchylić). Na model 270 nie namawiam, w przeciwieństwie do Bogdana, bo on jest najbardziej ograniczony (nie Bogdan tylko model 270 :D ).

Odpowiedz do tematu