Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwsz lustrzanka dla 17 latki
Autor Wiadomość
jackuc 
Nowy

Wysłany: Czw 12 Lis, 2009   Pierwsz lustrzanka dla 17 latki

Witam
rozglądam się za lustrzanką dla mojej 17-letniej pociechy. Pierwszą w jej życiu.
Jest zainteresowana fotografią i kompakt przestaje wystarczać. Nie chcę kupować nie wiadomo czego na początek, chciałbym aby się doszkoliła na sprzęcie itp, więc na razie obiektyw kitowy.
Fotografowanie zarówno "rodzinne" jak też próby z portretami czy roślinkami

Moje propozycje to:

Canon 1000D

lub

Nikon D60
Nikon D3000 (brak live view)

Dodam, że ja zbieram dla siebie na Nikona D90 + 18-105 więc raczej pójdę w Nikona i będziemy mogli wymieniać szkła z córką itp

Coś możecie doradzić ?

Pozdrawiam
Jacek

Reklama

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Wysłany: Czw 12 Lis, 2009   

D3000 jest dobrym rozwiązaniem. Młodej fotografce nie powinien przeszkadzać brak LV, po kompakcie to będzie miła odmiana.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Skoro juz wiesz na co zbierasz to naturalną decyzją będzie zunifikowany system.
W przeciwienstwie do mnicha uważam, że zamiast D3000 lepszy jednak będzie D5000. LV i odchylany ekranik to duży plus przy przejściu z kompakta. Tak myślę...

No i jeśli kupisz D5000+18-105VR to nie ma sensu drugie takie samo szkło przy D90 ;) Proponowałbym raczej 35/1.8

Pamiętaj że 18-105 mimo iż świetny optycznie (jak na kit) to jednak ma plastykowy bagnet.

Misieg 
Nowy

Witam, chciałem zadać mało oryginalne pytanie, który zestaw wybrać:
Jestem amatorem, chce robić zdjęcia krajobrazu - głownie góry
nikon d90 samo body za 2700zł + pożyczony obiektyw Nikkor 28 - 80, potem bym dokupił jakiś swój obiektyw, np 18 - 105, lub 16 - 85

Canon eos 500d + canon 18 - 55 IS

Sony A500 + sony 18 -55

Proszę o waszą opinię,

pozdrawiam

Tranquilizer 
Bywalec

Misieg,

czyli budżet to tak mniej więcej 3 tys pln?

Początek szkła zaczynający się od 28 jest niezbyt trafiony jeśli chodzi o krajobrazy.

Za 3 tys dało by się pewnie kupić używany zestaw (o ile takowy bierzesz w ogóle pod uwagę):
- puszka d90 + 18-105 VR.
- puszka d90 + 18-55.

prezio 
Uczestnik
AMATOR z powerem

Mialem ten sam dylemat.
Probowalem ja przekonac do Nikona
Ale finalnie pochodzilismy razem po sklepach i sama wybierala co jej lezy w reku.
Wybrala Sony A300 z kitem 18-55 i Tele 55-200 - kit jest do kitu - tele w miare. Kit zmienimy za jakis czas na inny. Aparat OK
Calosc w granicy 2300-2400

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

prezio, jesteś nieodpowiedzialny pozwalając dziecku wybrać Sony.

żartuje

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

jackuc, jesteś fajnym tatem i kup jej nikona d5000 z 18-105 i jak będzie chciała sony to bądź twardym ojcem, w razie braku argumentów powiedz "bo mnich i mavierk polecali" :)

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

mavierk napisał/a:
bo mnich i mavierk polecali"

podpisuje się pod tym :)
bo:
hijax_pl napisał/a:
zamiast D3000 lepszy jednak będzie D5000

ach te numerki modeli... :|

prezio 
Uczestnik
AMATOR z powerem

mnich napisał/a:
prezio, jesteś nieodpowiedzialny pozwalając dziecku wybrać Sony.

żartuje

Masz racje ;) - sam sobie pluje w twarz - ale z drugiej strony nie bedzie mi podbierac szkielek ;)

A mowiac szczerze jej wybor i to ona bedzie pstrykac - ale ciesze sie bo sama doszla do wnioski ze obiektyw kitowy jest naprawde kitowy ;)

Sunders 

jackuc, kup córce jak radzą d5000, daj jej swojego kita i dokup nikkora 50/1,4G/do portretów i roślinek/.

oracle 
Maniak

Wysłany: Pią 13 Lis, 2009   

Jeśli 18-55 jest lepszy od 18-70 to ten kit WCALE nie jest do kitu.
nie wiem jak 18-55 ale 18-70 świetnie rysuje, ma bardzo ciekawy bokeh jak na kita. Oczywiście jest ciemny plastikowy itp itd ale wcale nie jest do kitu.

Dla amatora Sony jest lepszym wyborem niż nikon: -stabilizacja w korpusie, tańsze szkła od nikona.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

nie wiem czy lepszym, ale chyba nie gorszym.
16-105, 50 f/1.8(7), nowa 30 f/2.8 to bardzo sympatyczny zestaw.

Sunders 

prezio napisał/a:
nie bedzie mi podbierac szkielek

To jedyny "argument" za sony, który do mnie "przemawia" :smile:

oracle 
Maniak

Wysłany: Sob 14 Lis, 2009   

no tylko jak przyjdzie do kupna szkiełek to okaże się że odpowiedniki sony są tańsze :lol:

Ostatnio też dochodzę do wniosku że Zeiss nie bez powodu wybrał sonego.

Odpowiedz do tematu