Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pytanie jakich wiele - lustrzanka+.... ?
Autor Wiadomość
Djwalkman 
Rozmowny

Wysłany: Czw 12 Lis, 2009   

A może alphe 380 z szybkim AF, czytałem opinie:
"Aparat ten jest zaawansowaną lustrzanką firmy SONY. Nadaje się on dla każdego kto kocha fotografie i ceni przede wszystkim jakość fotografii. Dzięki wbudowanej w korpus stabilizacji obrazu zdjęcia są jeszcze bardziej ostre i wyraźne. Bardzo czytelny wyświetlacz i niezwykle szybka migawka sprawiają, że na pewno będziesz z niej zadowolony. Nadaje się do fotografowania natury, makro obiektów i wykonywaniu portretów. Bezkonkurencyjny."
I do tego portretówka i jest dobry zestaw.

Reklama

Monastor 
Optyczny

Djwalkman napisał/a:
A może alphe 380 z szybkim AF, czytałem opinie:

Nie czytałeś opinii, tylko reklamę :grin:

adam16v 
Nowy

O alfie też myślałem, ale prędzej o a230 z kitem ( luba samo body) + 50 sony (+ ewentualnie 18-200 na spacery). A co do lampy to nie mam doświadczenia z zewnetrznymi lampami. Rozumiem że chodzi o skierowanie światła lampy nie wprost na dziecko a odbicie światła lampy od sufitu ściany ? Bo fotki z lampą wbudowaną sa poprostu płaskie i niema na nich żadnej gry cieni...

Monastor 
Optyczny

adam16v napisał/a:
Rozumiem że chodzi o skierowanie światła lampy nie wprost na dziecko a odbicie światła lampy od sufitu ściany ? Bo fotki z lampą wbudowaną sa poprostu płaskie i niema na nich żadnej gry cieni...

Na tym polega największa różnica.

adam16v napisał/a:
O alfie też myślałem, ale prędzej o a230 z kitem ( luba samo body) + 50 sony (+ ewentualnie 18-200 na spacery).

Mnie alfy 230, 330 i 380 zbrzydły jak tylko wziąłem je do ręki. Głównie przez beznadziejny uchwyt. Zresztą, spróbuj sam, każdemu według potrzeb.
Rzecz w tym, że przy tak wyprofilowanym uchwycie trudno trzymać aparat z wizjerem przy oku. Inżynierowie z Sony postanowili zrobić aparaty dla tych, którzy preferują trzymać go na wyciągniętych ramionach i kadrować na LCD. Wierz mi, nie chcesz za długo potrzymać aparatu z porządną lampą w ten sposób. Nie wspominając o tym, że taki uchwyt sprzyja poruszeniu zdjęcia.

adam16v 
Nowy

Trzymałem w ręce 330 i fakt kiszka, nie trzyma się jej pewnie. Natomiast stabilizowana matryca kusi. Zastanawiałem się jeszcze nad zestawem d3000+18-105vr + 50 1,8. co wy na to? Lampa musi jeszcze trochę zaczekać bo sensowne pozycje z nikona widziałem w cenach od 1200 w górę.

krewzszafy 
Rozmowny

adam16v napisał/a:
Zastanawiałem się jeszcze nad zestawem d3000+18-105vr + 50 1,8

adam16v napisał/a:
sensowne pozycje z nikona widziałem w cenach od 1200 w górę

http://www.fotoceny.pl/tow/15620_a.html

jak większość, jasne szkło, wysokie iso ale lampa za droga :lol:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

adam16v napisał/a:
d3000+18-105vr + 50 1,8

Obiektyw 50/1,8 nie będzie miał AF z tym korpusem. D3000 nie ma też LV - więc się umęczysz... Zresztą z D5000 też ta 50ka nie będzie miała AF. Dopiero z D90 i lepszych... (mówię o nowych aparatach)

Jeśli chodzi o lampę to do błyskania w domu za dzieciakami w zupełności wystarczy SB400. Kosztuje mniej więcej tyle ile ma w nazwie ;)

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

adam16v napisał/a:
co do lampy to nie mam doświadczenia z zewnetrznymi lampami. Rozumiem że chodzi o skierowanie światła lampy nie wprost na dziecko a odbicie światła lampy od sufitu ściany ?

Tak, lub o użycie dyfuzora.
adam16v napisał/a:
Zastanawiałem się jeszcze nad zestawem d3000+18-105vr + 50 1,8. co wy na to?

Obiektywy dobre. d5000 byłby lepszy, ale jak budżet ograniczony, to na początek niezły zestaw.

adam16v 
Nowy

Niconoska 50 1,8 nie ma AF w obiektywie?

Sunders 

adam16v napisał/a:
Niconoska 50 1,8 nie ma AF w obiektywie?

Niestey nie ma-na d3000 to będzie obiektyw manualny.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

adam16v, w skrócie mówiąc nikkory z silnikami są te co mają w nazwie AF-S, lub ... po prostu DX

A tylko AF-S powinieneś szukać jeśli myślisz o D3000/5000

adam16v 
Nowy

Sunders napisał/a:
Niestey nie ma-na d3000 to będzie obiektyw manualny.

:(

Sunders 

Przepraszam-pomyliłem wątki :oops: Tu należałoby napisać, że albo trzeba kupić d90 albo nikkora 50/1,4G.
Ostatnio zmieniony przez Sunders Czw 12 Lis, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

adam16v 
Nowy

Czemu? D5000 tez nie ma silnika AF w korpusie. Ma go dopiero d90.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Dokładnie.

50/1,8 jest tani, ale w sumie trochę dołożysz i będziesz miał 35/1,8. A ten będzie obiektywem standardowym w przeciwieństwie 50ki, która będzie raczej portretówką...

Odpowiedz do tematu