Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Robie fotografie glownie studyjna albo przynajmniej pozowana w warunkach polowo-studyjnych. Robie teraz Canonem 40d z gripem i niewielkim asortymentem nie najdrozszych szkiel (sigma 18-50 DC, Canon EF 50 f/1.8, Canon EF 28-80 USM) i lamp blyskowych (nie canon tylko jessops).
Chce sie przesiasc na wyzszy model i wlasciwie to bylem pewny ze wynajde sobie uzywanego 1ds mk1 i bedzie dobrze. Z tym, ze 1ds jest to dosc stary aparat, a w mniej wiecej tej samej cenie mozna dostac nikona d2x/d2xs. Moglbym nabyc wlasnie nikona, sprzedac swoje wątłe słoiki wraz z 40tką i kupic sobie jakies jedno pozadne szklo do niego, a w miedzyczasie porobic foty nikkorem 28-80 ktorego mam przy swoim nikonie f80.
Czy moglby mi ktos doradzic na co sie zdecydowac, a najlepiej wymienic wszystkie za i przeciw miedzy tymi dwoma aparatami i jakos to odniesc do mojej sytuacji sprzetowej?
A dlaczego uwazasz, ze zmiana aparatu cos poprawi? Czego oczekujesz?
Moze warto zastanowic sie nad zmiana czego innego - ja bym osobiscie dopracowal lampy - tam kazda zlotowka daje wymierne korzysci.
na lampy naprawde nie moge narzekac. nie sa jakies bajeranckie ale robia to co chca zeby robily. szczegolnie ze nie uzywam ich z body tylko ciagle off-shoe.
potrzebuje wiekszej ostrosci i rozdzielczosci ze zdjec (jesli chodzi o te sigme 18-50 za 300zeta to nie jest trudne) i szerszego kata do wykorzystania. dlatego sie kwapilem na FF w 1ds, ale z drugiej strony wydaje mi sie ze canon ma duza rozpietosc cenowa w obiektywach ale tak naprawde te najtansze modele sie do niczego nie nadaja, srednie sa srednie, a drogie sa naprawde drogie, a nikon nawet w te kity pakuje naprawde spore zaplecze ostrosci i wiekszosc pro obiektywow jest robionych pod x1,5. a tak to kupie sobie jedna L-ke ktora dziala na ff jak trzeba a na cropie to z 17-40 milego szerokiego kata zrobi mi sie malo uzywalne 30-80. Nie mowiac juz o tym ze 17-40 nie jest wcale takei fajne w porownaniu do ceny.
Ogolnie nie jestem wielki fanem Nikona i mnie raczej wkurzaja te aparaty pod wzgledem uzywalnosci (canon wydaje sie o wiele bardziej naturalny w uzyciu), ale Canon nie ma zadnego profesjonalnego lustra trafiajacego w moja kieszen tak naprawde bo albo mam do wyboru 5d/1ds mk1 albo potem 1ds mk2 ktore juz kosztuje 3 razy wiecej. Nikon d2x jest ciagle raczej nowym body i mysle ze bym mial z nim mniej problemow niz z 1ds mk1 chyba. Mimo wszystko nie jestem az taki przekonany do przesiadki z systemu na system.
Potrzebuej naprawde kompleksowej porady.
Prooooosze
[ Dodano: Sro 11 Lis, 2009 20:37 ]
A moze jednak ktos bylby chetny?
Może lepszy będzie 5d? Jest to sporo nowszy sprzęt niż 1Ds, nowszy nawet niż D2x. Sporo 5d pracuje po studiach fotograficznych i do dziś odwala kawał dobrej roboty. Obrazowanie tego korpusu jest na naprawdę wysokim poziomie (kapitalna matryca) a na szkła wcale nie musisz wydawać fortuny; 50tkę już masz, warto dokupić 85/1.8 (1400) i 24-105L (3500) jeśli ostrość jest dla Ciebie taka istotna. Z 24-105 i tak masz szerszy kąt na FF niż z 17-40 na cropie.
Z czasem zamarzysz na pewno o 135L a zważywszy na to, co ten obiektyw potrafi, to kosztuje raczej niewiele.
Za swoje obecne graty masz szansę dostać kilka tysięcy. Dokładasz następnych kilka i już jest.
Tez sie zastanawialem nad 5d i po dluzszym dumaniu, szukaniu, czytaniu i porownywaniu stwierdzilem, ze mimo wszystko wole jedynke glownie ze wzgledu na znacznie lepszy AF, odwzorowanie kolorow (na przykladzie zdjec porownawczycg z 1ds i 5d zamieszczonych na jakims forum) i brak koniecznosci dokupienia gripa, ktory jest dosc kosztowny dla 5tki.
Mysle ze 24-105L jest dla mnie nieosiagalny raczej jesli chodzi o cenę, a pozatym jesli testy obiektywow na optycznych sa naprawde miarodajne to C 24-105L jest bardzo porownywalne pod wzgledem wlasciwosci optycznych do N 18-105 VR. Z tym ze ten drugi jest caly z plastiku, oddaje wieksza rozdzielczosc, ma stabilizacje i kosztuje o 2500 mniej.
Ogolnie plan byl taki, ze ze stypendium ktore dostaje kupic jakies sensowne body, sprzedac moja 40tke i kupic za to co za nia dostane jakis obiektyw (zdecydowanie bardziej bym wolal nowy). Za ta kase to tylko 17-40L w porywach.
Wiec do wyboru raczej mam 3 zestawy:
1.
-C 1Ds Mark I
-EF 17-40 f/4L
-EF 28-80 f/3.5-5.6 USM (ring)
-EF 50 f/1.8 II
2.
-C 5d Mark I
-EF 17-40 f/4L
-EF 28-80 f/3.5-5.6 USM (ring)
-EF 50 f/1.8 II
3.
-N D2X
-DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
-AF 50 mm f/1.8D
-troche gotowki w kieszeni
Który z tych zestawów byście wybrali?
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Czw 12 Lis, 2009
spluker,
robisz błąd i to poważny - brak jest porównania 5dmkI do 1dsmkI - to zupełnie inne światy obrazowania/matrycy!
można się zastanawiać nad 1dsmkII i 5dmkI - ok. tutaj af może przeważyć, ale 1dsmkI to już totalny anachronizm w dniu dzisiejszym i af w niczym ci nie pomoże.....
a z zestawów to niestety 5d bez środkowego szkła..... - lepiej pomyśl o 85/1.8 - nawet na raty....
[ Dodano: Czw 12 Lis, 2009 20:35 ]
ewentualnośc , to sprzedać co masz, zostawić 40d /dobry sprzęt/ i dokupić 17-40...
Przeliczylem wszystko jeszcze raz. I w sumie coraz bardziej sie skalniam mimo wszystko ku nikonowi, dlatego ze mam molziwosc oddania mojego C 40d + Sigma 18-50 DC + C 28-80 USM + C 50 f1.8 za 500-600 funtow (tak, mieszkam w Anglii). Za to (nie liczac pieniedzy na body) jak mi dobrze pojdzie moge miec zestaw pt:
Nikon D2X
AF 50 mm f/1.4D
DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR
i w duzej mierze by byly to nowe sloiki (bo kazdy z nich stoi w okolicach 200funtów).
Czy zakup 5d i jakiejs mydłowej budzetowej L-ki jest rozsadniejszy?
Szczerze mówiąc nie wiem po co Ci to parcie na 1dsmkII i D2X? Myślisz, że nagle Twoje zdjęcia będą lepsze? Moim zdaniem w studio nie zauważysz najmniejszej różnicy między nimi a 40D. Lepiej pomyśleć, o lepszym oświetleniu, szkłach itp. Puszka tu niewiele zmieni (jeśli cokolwiek)
"... parcie na 1dsmkII i D2X? Myślisz, że nagle Twoje zdjęcia będą lepsze?"
Czekalem na takie pytania
Wiem co to wniesie do mojej fotografii, a czego nie wniesie. Problem jest troche bardziej rozległy ale ta wiedza nie pomoglaby tak czy inaczej w rozwiazaniu tej kwestii. Poprostu zalozmy ze mi jest potrzebna taka zmiana (albo jak ktos woli: "mam parcie")
Mam szanse zrobic teraz zakup aparatowy, ktory ma mi starczyc na jak najdluzej i byc jaknajpowazniejszy sie da, poniewaz teraz mam na to pieniadze, a potem przez najblizszy (dluzszy) okres czasu nie bede mogl sobie pozwolic na zaden wydatek w tym kierunku. Jesli chodzi o moj poziom wtajemniczenia to powiedzmy, ze jest to poziom pol-profesjonalny.
Poprostu chce kupic teraz - raz na dlugi czas, bo potem nie bede mial juz takiej szasny.
[ Dodano: Czw 12 Lis, 2009 22:24 ]
PS.
Aha, nie chce wspominac o tym, ze ja mowilem o 1DS MKI (classic) albo D2X. Zauwaz, ze ty napisales o 1DS MKII ktory kosztuje grubo ponad 2 razy wiecej. Skoro to jest porownywalny aparat do D2X to tez daje do myslenia.
Zaznacze, ze nie jestem wielkim fanem nikona. Poprostu sie wydaje bardziej przystepny cenowo.
Tak czy inaczej, calkiem na powaznie to w googlach mozna znalesc na roznych forach porownania wlasnie D2X z 1DS mk2, a o D2X z mk1 nic. Dlatego wlasnie otworzylem tutaj ten temat.
Jak mozna sie wogole zastanawiac pomiedzy D2x a 1ds mk2 ??
spluker, ja co prawda nie reprezentuję poziomu półprofesjonalnego tylko hobbystyczny, ale moim zdaniem popełniasz gruby błąd zmieniając aparat. Powinieneś kupić jakieś sensowne szkło do półprofesjonalnego poziomu, bo teraz – moim zdaniem – nie masz żadnego. No, plasticzak 50/1,8 daje fajne efekty, ale trudno nazwać go zawodowym szkłem. Niedrogi 85/1,8 więcej wniesie do Twojej fotografii niż jakieś zabytki C czy N. Może Sigma 30/1.4? Nie wiem jakie ogniskowe Cię interesują.
Odwzorowanie koloru? To się teraz robi w komputerze, a na plan wrzuca się szarą kartę lub nieco bardziej „zaawansowane” rozwiązania. Ostatnio kolega hijax_pl wspominał tutaj.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11