Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pytanie jakich wiele - lustrzanka+.... ?
Autor Wiadomość
oracle 
Maniak

Wysłany: Pią 13 Lis, 2009   

A może A200 + KIT + Sony 50/1.8 + Lampa?

Po pierwsze - 50/1.8 ew Minolta 50/1.7 w systemie sony się nie rozpada samo z siebie. Na nikonie się nie znam a Canona 50/1.8 mam w częściach. Jego AF często się myli aż w końcu postanowił się trochę "rozerwać" :lol: niestety dosłownie :shock: .

Sony ma stabilizacje w korpusie więc czasem gdy zajdzie potrzeba będziesz mógł zejść z czasem czego na canonie nie zrobisz. Miałem kiedyś Canona 300D potem 350D ale doszedłem do wniosku że Sony/Minolta wyjdzie mnie po prostu taniej. Dlatego proponuje ci przejrzeć ofertę obiektywów najlepiej wszystkich systemów nie sugerując się ilością. Mówie oczywiście o docelowym ustawieniu czyli szkłach które w niedalekiej przyszłości będziesz chciał kupić.

Reklama

adam16v 
Nowy

Co do nieostrych zdjęć to problem leżał gdzieś w AF olympusa. Przez ostatni dzień bawiłem się alpha a330 18-55 + 55-200 i powiem wam szczerze że olek odpływa przy nim. Zdjęcia ostre wyższe iso dużo mniej zaszumione, af szybszy i trafniejszy ( zdarzyło się kilka nieostrych fotek ale zdecydowanie mniej niż w olku). Trzyma się go faktycznie mniej pewnie, ale rozłożenie przycisków i ogólna obsługa menu mi pasuje. Cyba się na niego zdecyduję. Decyzja po weekendzie. Pytanie jeszcze takie, jak poznać które obiektywy minolty będą współpracowały z AF w korpusie a330?

MC 
Temu Panu już podziękujemy

adam16v napisał/a:
które obiektywy minolty będą współpracowały z AF w korpusie a330?

Wszystkie oprocz starych manualnych.

adam16v 
Nowy

MC napisał/a:

Czyli mimo AF w body manualne nie nie będą ostrzone? Czyli szukać minolt z af'em?

WalterW 
Uczestnik

adam16v napisał/a:
Czyli mimo AF w body manualne nie nie będą ostrzone? Czyli szukać minolt z af'em?
Wszystkie AF, manualne miały inne mocowanie.

MC 

Manualne sa zawsze manualne. Te ktore maja AFa najczesciej sa okreslane jako MAF. Jak bedziesz mial cos konkretnego na oku to wklej linka.

RB 

adam16v napisał/a:
MC napisał/a:

Tak. Szukaj obiektywów MAF. Manualne obiektywy chyba w żadnym systemie nie współpracują z AF. Aparat nie ma takiej łapki do kręcenia pierścieniem ostrości. Ale poza tym aparat praktycznie w pełni funkcjonuje z obiektywem manualnym (potrzebna przejściowka!)

komor 
Moderator

WalterW napisał/a:
manualne miały inne mocowanie

Chłopaki, to jak to jest? Manuale Minolty miały inne mocowanie czy nie?

RB 

komor napisał/a:
WalterW napisał/a:
manualne miały inne mocowanie

Chłopaki, to jak to jest? Manuale Minolty miały inne mocowanie czy nie?

Oczywiście, że inne. I co gorsza inną odległość do materiału swiatłoczułego (bez soczewki ani hu-hu)

konczako 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 15 Lis, 2009   

adam16v napisał/a:
Witam
I tu moje pytanie do was. Jeśli brać canona to jakie obiektywy do niego dokupić by w ramach finansowych zachować możliwie najwyższą jakość i szybkość af. Pamiętajcie że tylko za 600 mogę kupić coś używanego reszta musi być nówka (raty). Jeśli ktoś ma inną propozycję niż canon np pentax czy nikon to proszę o konkretne modele aparatów i obiektywów tak bym się zmieścił w ramach finansowych. Co do body to jako tako się orientuję , natomiast jakość i ceny obiektywów to dla mnie czarna magia. Proszę o konkretne modele.

Pozdrawiam

Zestaw w Canonie, który na początek da Ci dużo frajdy i przy odrobinie umiejętności zagwarantuje Ci naprawdę stosunkowo dobre efekty. Matryca w 400D jest naprawdę niezła. Szumy i jakość zdjęć to atut tego zestawu.

-Używany Canon 400D - poniżej 1000zł
+kit 18-55IS- nowy poniżej 400zł
+lampa Nissin Di622 - nowa około 450zł
+obowiązkowo stałka C50/1.8- około 400zł
+karty i jakiś statyw jak starczy środków

Analogiczny zestaw w Nikonie

- Używany D70s - około 800zł
+ostry Nikkor 35/1.8 - 850zł
+bardzo ostry, świetny i tani Nikkor 18-105VR - około 850zł
+lampa Nissin Di622- 450zł

Jeśli robisz mało zdjęć nocnych, i innych eksperymentów a chcesz mieć lepszy AF i troszkę ostrzejszą optykę wybierz zestaw Drugi.

Optymalniejszych zestawów za te pieniądze chyba sie nie da wykombinować. Na początek będzie aż za nadto.
PS. Moja rada - nie słuchaj komentarzy typu "dozbieraj i kup lepszą puszkę" "poczekaj aż staniej i dołóz do tego i tamtego".
Po prostu kup sprzęt, rób zdjęcia i ciesz się nimi - nie daj sobie zapchać głowy sprzętowym biadoleniem :wink: .
Pozdrawiam

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 16 Lis, 2009   

Dyskusję o stabilizacji kontra użyteczne wysokie ISO wydzieliłem do osobnego wątku: Co lepsze - stabilizacja czy użyteczne wysokie ISO?.

Odpowiedz do tematu