Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 12 Lis, 2009 20D vs 30D ew. coś innego, cena jest ważna, do 1500zł.
Może ten temat był wałkowany(na innych forach??), ale nie zadowoliły mnie odpowiedzi, więc proszę o pomoc. Myślę o canon-ach 20D lub 30D, zdjęcia będę robił kroplom wody (makrofotografia), panoramy gór i lasów(szerokokątny).Może portreciki(niepotrzebny osobny obiektyw). Trochę się boje Canon-a, bo mówią że cały czas to samo wałkuje, Nikon same nowości.( Sorki zły temat, ale 2 karty miałem włączone)
Djwalkman, na Twoim miejscu wziąłbym 30D. Parametry są bardzo podobne, ale zawsze to nowsza konstrukcja, większa szansa, że aparat będzie miał mały przebieg.
Szkła podepniesz takie same, więc to nie różnica.
Cytat:
Trochę się boje Canon-a, bo mówią że cały czas to samo wałkuje, Nikon same nowości.( Sorki zły temat, ale 2 karty miałem włączone)
I tak myślisz o aparatach sprzed kilku lat. To, co teraz wypuszcza Canon i Nikon to już, można by rzec, inna epoka.
Rozumiem, że 1500 zł masz na sam aparat, a na obiektywy przeznaczysz dodatkowe fundusze. Jeśli nie to będziesz musiał zapomnieć o przynajmniej jednej z wymienionych tu dziedzin.
Różnica w cenie ok. 200zł, więc jeżeli 30D robiłby chociaż trochę lepsze zdjęcia to kupiłbym jego, jeżeli przebieg w 20D byłby na poziomie 10,000 to może lepiej 20D?
Myślałem też o Nikon-ie D70, ale przeraża mnie 6 mpx w Pentax-ach lub Olympus-ach, są złe systemy(nie jestem pewien Pantex-a) bo:
- Pantex jest dość mało popularny,
-Olympus ma system 4:3 więc szkła się nie nadają, dla kogoś z takim budżetem jak ja...
1500zł to tylko na body+kit, jakieś szkiełka dokupię innym razem.
Mój faworyt to Nikon D30 ze względu na to że świetnie wypada w kategorii jakość/cena, niskie szumy, ale boje się zacinającej lampy błyskowej i wywołane przez nią niedosycenia barw.
Ostatnio zmieniony przez Djwalkman Czw 12 Lis, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Djwalkman, różnicy w zdjęciach możesz nawet nie zauważyć. Im mniejszy przebieg, tym lepszy.
Nikon D70 to już trochę niedzisiejsza rozdzielczość matrycy (choć do oglądania na komputerze, czy wydruków A4 wystarczy spokojnie, za to niewiele sobie wytniesz ze zdjęcia jak będziesz chciał wykadrować na komputerze), a przy tym wcale niemałe szumy. Przy wysokich czułościach nie będzie to wyglądało dobrze.
Djwalkman napisał/a:
1500zł to tylko na body+kit, jakieś szkiełka dokupię innym razem.
To warto pomyśleć właśnie o Olympusie, bo ma on stosunkowo tanie puszki z bardzo przyzwoitymi jak na kitowe obiektywami. Łatwiej będzie też uzyskać większą głębię ostrości, co przyda się w makro. Zresztą, widziałem co można w tej dziedzinie z olka wycisnąć, nawet z tak starej puszki jak E300. Poszukaj sobie prac Roberta Puciaty.
Topowe zuiko faktycznie są poza zasięgiem szarego śmiertelnika, ale L-ki do Canona też tanie nie są
Jasne, że lepiej wchodzić w Canona, czy Nikona, ale Olek to, moim zdaniem, wbrew temu co mówisz, fajny system niskobudżetowy. Puszka z serii 400, czy 500 w podwójnym kicie i można spokojnie robić zdjęcia, a za nówkę dasz pewnie góra 1800 zł. Poszukaj najlepiej na ceneo.pl, czy innym skąpcu
Ostatnio zmieniony przez Monastor Czw 12 Lis, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Zależy jakie portreciki, ja bym jednak optował za osobnym obiektywem albo kupnem np Tamrona 90/2.8 lub Canona 100/2.8 wtedy nada się i do makrofotografii i do portretu.
Do ujęć szerokich masz Sigmę około 10-20 3.5 (nie znam dokładnych oznaczeń) i akurat pasuje do większości systemów.
Jeśli nie masz innych potrzeb to praktycznie każdy system się nada, Pentax, Canon, Sony/Minolta, Nikon.
Różnica jest tylko w szkłach. Jeżeli chodzi o nowości to akurat wszyscy ci producenci wypuszczają ostatnio jakieś nowe obiektywy.
Faktycznie Canon ma chyba największy wybór obiektywów i jeśli w niedalekiej przyszłości planujesz przejść na zawodowstwo to nie zastanawiaj się i bierz canona.
Jeśli nie to ciekawą alternatywą jest Sony. Będziesz miał wtedy działającą stabilizację przy zdjęciach macro z każdym obiektywem. Oczywiście absolutnie nie zastąpi ona światła ale może się przydać przy fotografii macro (akurat do kropel nie ale do wszystkich innych statycznych ujęć przyrody, kwiatów itp tak). Wiadomo, nie zastąpi ona także statywu ale nie zawsze możesz targać ze sobą ten statyw. Mnie ona się bardzo przydaje a niedawno zmieniłem cały system Canona na Sony i nie żałuje. Nie planuje przechodzić na pro dlatego uważam że to lepszy wybór dla mnie.
Przez najbliższe 3-4 lata nie planuje przechodzić na zawodowstwo, więc może Olek to dobry pomysł.
E-510 i E-520 mają stabilizator, dobry system czyszczenia i są tanie, ale kiepskie zdjęcia nocą są ogromnym mankamentem... . Chyba że nie są aż tak ważne... .
Podsumowując
Canon 30D
-lepsze zdjęcia, ale za wyższą cenę, lepsze perspektywy
Olympus ?(E-510,E-520
-gorsze zdjęcia w korzystniejszej cenie z gorszymi perspektywami(4:3)
Nikon D70
-Słaba matryca, w związku z powyższym kiepskie perspektywy
Sony
-?nie wiem?
Jeśli macie coś do dodania lub ja coś źle napisałem to piszcie?
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 12 Lis, 2009
nieno, to nie ma o czym pisać nawet, canon 30d i nic innego nie wchodzi w rachubę. Sam mam d70s i.. żałuję, że nie kupiłem canona
Hmm... a co sądzicie o Nikonie D80 za 1350zł(body), może bym poczekał na okazje z kitem... . Najważniejsze pytanie to czy robi lepsze zdjęcia niż 30D , bo widzę że wiele osób go ma i może się wypowiedzieć( Iso 1600 w Nikonie to pomyłka, a 800 ledwo ujdzie...).
Chyba jednak wybiorę Canona.
Canon niedosyca barwy, Nikon przesyca, Canon radzi sobie dobrze na Iso 1600, a Iso 3200 jest do przyjęcia, a Nikon-owi kiepsko idzie już z Iso 800.
Ja również byłbym za opcją C 30D jak bardziej doswiadczeni koledzy wyżej...
Robiłem kiedyś często fotki C 20D, niestety nie mam porównania do C 30D, ale to na pewno nowsza i myślę, że lepsza konstrukcja i gdybym miał wybierać pomiędzy nimi stawiałbym na C 30D
Co do wyboru Olympusa vs Canon/Nikon to nie podpowiem nic, moja "przygoda" z Olkiem to tylko C5060
Kolega nabył niedawno N D60 z kitem + tele Sigma 70-300 i jak on to mówi: "na moje amatorskie umiejętności wystarczy"
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 13 Lis, 2009
Djwalkman napisał/a:
( Iso 1600 w Nikonie to pomyłka, a 800 ledwo ujdzie...).
to też tak do końca nie jest, niektórzy wolą szumy w nikonie, bo można je wykorzystać, jeśli chodzi o szumy w canonie, to już nie jest tak... kolorowo
Canon 30d to fajna, wytrzymała pucha. Trochę już trąci myszką, ale powtarzam, że z tego powodu wcale nie robi gorszych zdjęć niż dawniej.
Sam miałem kupować 30d (tyle że w 2007) akurat dzięki taniemu $ starczyło na więcej.
Ważne, żeby trafić niezajeżdżony korpus.
Olympus też fajny pomysł, ale do nocnych fotografii już jakby trochę mój entuzjazm się osłabia do tej firmy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10