Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: komor
Czw 26 Lis, 2009
Jak to jest być artystą
Autor Wiadomość
Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 12 Lis, 2009   

kozidron napisał/a:
Zawiń się nonszalancko szalem, zapuść brodę - tylko nie wąsy, zacznij palić tytoń - koniecznie w fajce, przy każdej okazji czy spotkaniu z kimkolwiek usilnie się upieraj przy tym, że nikt cie nie rozumie i nie możesz odnaleźć "własnego ja", miej czasem katar - korzystaj przy tym z wielorazowej chustki, czasem nie przesypiaj nocy by potem cały następny dzień mieć podkrążone oczy i na boga bierz często udział w jakiś instalacjach, bądź performerem

maziek napisał/a:
dobrze jeszcze używać trudnych słów, jak eskamotować czy całych wyrażeń, najlepiej kompletnie bezsensownych, jak energia kwantów jaźni... . Można też uprawiać narrację za pomocą swobodnego strumienia świadomości (dość częste na naszym forum

mnich, no to instrukcje jak stwarzać pozory już masz :wink:

Reklama

mavierk 
never knows best

jakie pozory, to jedyna możliwość na bycie tru :)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Cytat:
A co do używek, próbowałem tego i owego, problem z tym, że potem na trzeźwo te pomysły w ogóle jakoś mi się nie podobają, aczkolwiek przyznaję, wiele razy wpadłem na pomysły, o których na trzeźwo nie pomyślę.

Zgadzam się z tym.
A czy zdarzały Ci się pomysły, które w trakcie były świetne, a później okazywały się jeszcze lepsze?

Często odnoszę wrażenie, że artyści to tacy ludzie, którzy nie muszą brać prochów czy się zapijać, żeby zupełnie na trzeźwo zachowywać się tak jakby właśnie byli po zażyciu czegoś konkretnego.

Pytanie zasadnicze powinno raczej brzmieć JAK odróżnić artystę prawdziwego od oszusta, który kicha w chustkę, opowiada dyrdymały złożone z losowo wybranych trudnych wyrazów i przetyka to makaronizmami ze słownika wyrazów obcych i w końcu ma tak fikuśną bródkę, że myślisz że to zaczeska z owłosienia wyrastającego z uszów (o szalu i melancholijnym spojrzeniu ćwiczonym godzinami litościwie nie wspomnę).

Ja nie potrafię po dziełach.
Często podobają mi się rzeczy, które nie znajdują uznania wśród 'ludzi wysokiej kultury' (LWK) czy 'ważnych krytyków sztuki' (WKS).
Często podobają mi się rzeczy, które podobają się także LWK i WKS ale nie lubię o tym mówić, bo nie raz już zostałem posądzony snobizm. Więc nie mówię. Ocenę pozostawiam sobie.
Gdybym miał inwestować w sztukę na podstawie własnego gustu zostałbym pewnie bankrutem.

Nie potrafię też rozpoznać artystów po zachowaniu.
Właśnie zawsze ich podejrzewam, że albo coś wzięli albo udają. Znam jednego malarza, on ma taki 'niewymuszony sposób bycia'. Ja bym tak nie potrafił. Nie przejmować się, nie myśleć, żyć z dnia na dzień. Facet jest po pięćdziesiątce a często zachowuje się jak nastolatek. Ale on taki jest. Za długo jest "przyjacielem rodziny" żeby mu się chciało udawać. Musiałby to robić idealnie i trzymać styl. Ale czy jest artystą czy tylko dziwakiem. Jego obrazy są w/g mnie ładnie ale to kompletnie nic nie znaczy. Może się okazać, że 20 lat będę bajecznie bogaty, albo wcale nie.

Chcę więc zadać pytanie łatwiejsze niż w temacie wątku. I tak się nie dowiem jak to jest być artystą, z resztą nawet nie wiem czy chcę to wiedzieć.
Niech mi ktoś odpowie, jak z masy dziwaków wyłowić artystów?
I czy prawdziwy artysta musi być dziwakiem?

Może kiedy uda nam się wyłowić (bez złośliwości) prawdziwego artystę przepytamy Go na okoliczność "jak to jest"?
Może taki artysta jest wśród nas?

dr11 
Optyczny

Nie mam pojęcia kto to jest artysta. Więc chętnie i uważnie czytam ten wątek, może się dowiem :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dr11, zacznij od definicji http://www.sjp.pl/co/artysta ;)

xneon
[Usunięty]

trzecia definicja najlepsza

Sunders 

Jak są trzy to znaczy, że żadna nie jest dobra :wink:

xneon
[Usunięty]

Wysłany: Pią 13 Lis, 2009   

do wszystkiego przez synonimy można dorobić kolejną definicję - ale nie o to chodzi

problem w tym, że artystę trudno miarodajnie oceniać, bo gdyby ktoś mi powiedział, że wszystko jest sztuką, a zaraz potem drugi, że nic nie jest - obu uścisnąłbym dłonie i pogratulował racji

dlatego jest to pojęcie pojemne

od zawsze artyści intrygowali "zwykłych" ludzi, jeszcze w czasach kiedy był podział na wodza, szamana i resztę plemienia

Sunders 

xneon napisał/a:
artystę trudno miarodajnie oceniać, bo gdyby ktoś mi powiedział, że wszystko jest sztuką, a zaraz potem drugi, że nic nie jest - obu uścisnąłbym dłonie i pogratulował racji

xneon, masz rację, bo artystą sam kogoś kreujesz jako odbiorca :wink:
xneon napisał/a:
od zawsze artyści intrygowali "zwykłych" ludzi, jeszcze w czasach kiedy był podział na wodza, szamana i resztę plemienia

Mógłbys to rowinąć :???:

xneon
[Usunięty]

mógłbym, ale po co? zastanów się nad tym przez chwilę i to dostrzeżesz
na przestrzeni wieków ten stosunek się nie zmienił - pół-bałwochwalczy, pół-prześmiewczy, a po dwustu latach "ach, to geniusz!"

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Intrygowali, bo nie mogli znaleźć wzajemnej nici zrozumienia. I tak jest do tej pory.
Mogę o sobie powiedzieć, że nie jestem artystą. Nie mam zmysłu plastycznego, uzdolnień muzycznych, ba.. nawet rzemieślniczych. Mam swobodę wypowiedzi, może tu mógłbym szukać swojej artystycznej drogi, ale przeczytałem już zbyt wiele dobrych książek by odważyć się napisać cokolwiek i nie widzieć później zbyt wielu wad w swojej grafomanii.
Zostało mi podziwianie lepszych ode mnie i w tym potrafię znaleźć przyjemność. Ale to, że rozumiem dzieło i jego przekaz nie jest tożsamym ze zrozumieniem artysty jako człowieka.

Sunders 

Baku napisał/a:
Mogę o sobie powiedzieć, że nie jestem artystą.

Tego nie mozesz być pewny skoro z tego co napisałeś wynika, że podziw i przyjemność czerpana przez odbiorców z podziwiania czynią z człowieka artystę.
A ja z przyjemnością czytam twoje porady i opnie i ... podziwiam twoją swobodę wypowiedzi :smile:

skasowany
[Usunięty]

Sunders, trzeba rozróżniać współczesne pojęcia - 'artysta' i 'twórca'. Ty mówisz o tym drugim ;) Każdego pisarza, albo człowieka, który wydał książkę nazwiesz 'artystą'??? :wink:

Sunders 

Ruslan napisał/a:
Każdego pisarza, albo człowieka, który wydał książkę nazwiesz 'artystą'???

Ruslan, tylko tego którego czytam z przyjemnoscią i podziwiam za to co napisał :cool:

skasowany
[Usunięty]

:cool: :wink:
Poprzestanę na tym, bo schodzimy na temat, który musiałem znosić przez kilka lat na studiach :wink:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi