Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jestem posiadaczem Canona 50d i stalki C 50mm 1.8 i przyszedl czas aby dokupic jakis obiektzw:). Zasadnicze pytanie do czego i ile pieniedzy? Chcialbym fotografowac ludzi ( portrety ) zabrac ten obiektyw na jakis spacer aby uchwycic jaka chwile, moze jakis widoczek? Pewnie za duzo zastosowan co heh . Jesli chodzi o pieniazki to +/- 2000 zł. Bardzo wiele osob na forach proponuje Tamrona 17-50 i 28-70. Troszke mam balagan w glowie bo od rana siedze i przegladam internet i to jest wlasnie ta chwila slabosci w ktorej nie moge sie na nic zdecydowac. Szczegolnie, ze teraz wyszedl nowy 17-50 z VC...
Jeśli nie stałka tylko zoom standardowy to w tym dziale masz dwa miliony tematów dotyczących zooma standardowego, w tym także do Canona. Jest nawet przyklejony duży temat o zamiennikach kita do Canona.
Generalnie: Canon 17-85 IS, wymieniony Tamron 17-50, Sigma 17-70, Sigma 17-50 to są najpopularniejsi przedstawiciele w cenie nieprzekraczającej 1200-1500 zł. Potem to już niestety trzeba dać powyżej 3000 zł za Canona 17-55/2,8 IS, ewentualnie 17-40/4L, 16-35L. O wszystkich tych obiektywach znajdziesz sporo tematów, a także testy na Optycznych.
xneon [Usunięty]
Wysłany: Pią 13 Lis, 2009
a czemu by nie kolejną stałkę? MC dobrze radzi, chyba że w drugą stronę wolisz, szerzej, wtedy Sigma 30/1.4 - do widoczków (o czym też wspominasz) jak znalazł - kompromis między szerokością a zakresem zastosowań, widoczków z 85/1.8 czy nawet setki niespecjalnie nałapiesz
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 13 Lis, 2009
2000zł... hm... nie wiem i nie mogę sprawdzić ile kosztuje 85/1.8, ale warto by było zrobić tak:
sprzedać 50/1.8 i mieć 2400zł
za tą kaskę kupić:
Ciamciamga 85/1.4 albo szarpnąć się na Canona 85/1.8
dodatkowo
Sigma 17-70 albo Canon 17-85IS
Używanego C85 kupiłem w idealnym stanie za 1200, jak widzę na alledrogo Sigma 18-50 f/2.8 też używana jest za 850zł. Używam ich i prawdę mówiąc zastrzeżeń mieć nie mogę. Pierwszy idealny do portretów, drugi jako szeroki kąt. Jako, że masz 50D to ewentualne problemy FF/BF sigmy da się skorygować od razu w body.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 14 Lis, 2009
komor, zawsze myli mi się z nikonową, która za 400-450 schodzi, po za tym +/-2000zł, więc pomyślałem, że spokojnie 2200 sie wyciągnie.
A co do ceny 85tki, to i tak lepiej, niż w nikonie
tak sobie wlasnie mysle jaki zakres ogniskowej potrzebowalbym i do czego.. Chyba cos w tym jest komor mam na mysli zoom, choc cos szerszego jak ta sigma 30mm tez moglaby byc fajna do portretow, moglbym widoczek uchwycic, ale czuje ze zabrakloby mi w tym wszystkim zooma choc pewnie gdybym zostal przy stalkach pewnie zaczalbym lepiej kadr lapac. Ale z kazda chwila mysle, ze najpierw powinienem pomyslec o jakims zoomie a pozniej dokupic jako trzeci szeroki kat? Hm
MC napisales:
Cytat:
Do portretow to ten ktory masz na poczatek spokojnie starczy. Jesli jest zbyt szeroko, to kup C85/1.8.
a ja myslalem, ze wlasnie jest za wasko - myslisz, ze do portretow jeszcze wezej? Pomysalem wlasnie w druga strone, ze gdyby bylo cos szerzej byloby naturlaniej, wiecej pola uchwycilbym procz postaci... co myslisz?
xneon [Usunięty]
Wysłany: Sob 14 Lis, 2009
jeśli koniecznie zoom i chcesz szerokości, to Sigma 17-70 będzie uniwersalna, Tamron 18-50 trochę mniej, ale za to o stałym świetle (komor zaraz dopowie, jakie światło ma Sigma przy 50mm)
Conqu, wez pod uwage, ze na szerszym kacie z tej samej odleglosci mozesz miec wieksze znieksztalcenia. Jak dla mnie 50mm - szeroki portret, a 85mm - waski.
mam na mysli zoom, choc cos szerszego jak ta sigma 30mm
Conqu napisał/a:
Chcialbym fotografowac ludzi ( portrety ) zabrac ten obiektyw na jakis spacer aby uchwycic jaka chwile, moze jakis widoczek? Pewnie za duzo zastosowan co heh . Jesli chodzi o pieniazki to +/- 2000 zł. Bardzo wiele osob na forach proponuje Tamrona 17-50
Jeśli masz takie preferencje i potrafisz wybrać dobry egzemplarz tamrona, to nic lepszego za takie pieniądze nie znajdziesz. Jeśli nie czujesz się na siłach "przeprowadzać selekcję" tamronów, kup jak Ci radził na początku komor, canona 17-85IS.
ja jakbym miał kupować coś do portretów (a nie przeczę, że chciałbym), to byłaby albo Sigma 70/2.8 macro, albo właśnie ten Canon 85/1.8. cenowo niezły, a i światło ma fajne. osobiście mam jako zoom Sigmę 18-50/2.8-4.5. na zewnątrz daje radę, a do portretów używam raczej mojego starego heliosa... nim można robić i macro i portrety. doskonały do nauki. wiele się na nim nauczyłem. a jeśli macro też jest w jednych z potrzeb to Sigma 70/2.8. na zewnątrz ze światłem jest spoko, a i GO jest mała, bo ogniskowa nie jest skromna. a 1:1 czasami się jest fajnym dodatkiem. można poeksperymentować z różnymi motywami.
Jeżeli to miałby być zoom do portretów to z tańszych nadaje się tylko Tamron 17-50 ew Sigma 18-50 z naciskiem na tamrona.
I na twoim miejscu tak bym właśnie zrobił czyli Tamron 17-50 a później jak masz więcej pieniędzy to Samyang 85/1.4 jeśli nie boisz się manuali albo Canona 85/1.8.
Będziesz miał wtedy szeroki kąt, stałe światło portret na 50/2.8 no i w razie potrzeby wąski portret na 85mm ale za to 1.4-1.8 ze wszystkimi zaletami stałek.
Canona 28-135 bym sobie odpuścił ze względu na światło i brak szerokiego kąta a C 17-85 też w zasadzie z tych samych powodów
Cytat:
a do portretów używam raczej mojego starego heliosa... nim można robić i macro i portrety. doskonały do nauki. wiele się na nim nauczyłem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10