Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
canon g11 czy sx20
Autor Wiadomość
tomstar 
Nowy

Wysłany: Sob 07 Lis, 2009   canon g11 czy sx20

mam zamiar kupić dobry aparat kompaktowy w cenie do 2000. po przeglądzie wybór padl na canona g11 lub sx20. jestem amatorem fotografi. oczekuje zdjec super jakosci i coby aparat był wszechstronny. może jest inny model canona o którym nie wiem. z góry dzieki za pomoc

Reklama

Martin___ 
Rozmowny

Wysłany: Pon 09 Lis, 2009   

G11 - lepsza jakość zdjęć.
SX20 - zoom.

Wybór należy do Ciebie.

ZDZICHOOO 
Bywalec
ZDZICHOOO

Wysłany: Czw 12 Lis, 2009   canon g11 czy sx20

G11:
a) obiektyw od G10
b) matryca tylko CCD
c) film tylko w rozdzielczości 640x480pikseli
Żadna rewelacja!

SX20 :
a) obiektyw od SX10
b) autofokus 1-punktowy
c) zbyt wolny do zdjęć seryjnych
d) za mały zakres czułości ISO
niewiele zmian w stosunku do poprzedniego modelu
żadna rewelacja!
:smile:
Może dla początkujących???

Martin___ 
Rozmowny

Wysłany: Pią 13 Lis, 2009   Re: canon g11 czy sx20

ZDZICHOOO napisał/a:

SX20 :

To mnie najbardziej rozbawiło :D
Chciałbyś nim robić zdjęcia z ISO 3200?

Swoją drogą apropo G11: to kompakt o jakości zdjęć zdecydowanie wyższej od wszystkich super zoom'ów.

ZDZICHOOO 
Bywalec
ZDZICHOOO

Wysłany: Pią 13 Lis, 2009   Re: canon g11 czy sx20

Nie widzę nic w tym dziwnego niektóre aparaty pozwalają wykonywać zdjęcia z czułością do 3200 przy niskiej rozdzielczości.
Przy słabym oświetleniu i zdjęcia są dobrej jakości i nie są rozmazane.
A SX20 się zatrzymał na ISO 1600 nie ma rozwoju na przód. Tylko kosmetyka :smile:
A G11 nie ma odbicia w poważnych rakingach. Dołożyli parę drobiazgów i nie jest wart swojej ceny. :lol:

Martin___ 
Rozmowny

Wysłany: Nie 15 Lis, 2009   Re: canon g11 czy sx20

ZDZICHOOO napisał/a:
Nie widzę nic w tym dziwnego niektóre aparaty pozwalają wykonywać zdjęcia z czułością do 3200 przy niskiej rozdzielczości.

I co z tego, skoro tych zdjęć się nie da oglądać? Ty widziałeś kiedyś kompakta, który robi ładne zdjęcie z niskimi szumami przy ISO 3200? :mrgreen:
Nie ma kompaktu z użytecznym ISO 1600 i wyżej.

A jeśli twierdzisz, że G11 nie jest lepszy od każdego super zooma to sobie porównaj zdjęcia:
http://www.imaging-resour...0IShSLI0400.HTM - SX20
http://www.imaging-resour...G11hSLI0400.HTM - G11
Obydwa ISO 400.

ZDZICHOOO 
Bywalec
ZDZICHOOO

Wysłany: Sro 18 Lis, 2009   

Cytat:
A jeśli twierdzisz, że G11 nie jest lepszy od każdego super zooma to sobie porównaj zdjęcia:
http://www.imaging-resour...0IShSLI0400.HTM - SX20
http://www.imaging-resour...G11hSLI0400.HTM - G11
Obydwa ISO 400.

To słaby masz argument :grin:
Te zdjęcia mnie nie przekonują i takimi fotkmi ze stron internetowych raczej nie ufam!
Nie przekonują mnie. :lol:

Martin___ 
Rozmowny

Wysłany: Sro 18 Lis, 2009   

Porównanie wielkości matrycy i ilości megapixeli w super-zoomach i G11 też ci nie daje do myślenia?
Cóż, niektórzy już zawsze uparcie będą twierdzić, że 2+2=3.

ZDZICHOOO 
Bywalec
ZDZICHOOO

Wysłany: Czw 19 Lis, 2009   

Martin___ napisał/a:
Porównanie wielkości matrycy i ilości megapixeli w super-zoomach i G11 też ci nie daje do myślenia?
Cóż, niektórzy już zawsze uparcie będą twierdzić, że 2+2=3.

Nic nowego nie wymysliłeś! Za dużo myślisz, a za mało praktykujesz :razz:

pro_fill
[Usunięty]

Wysłany: Czw 26 Lis, 2009   

zarejestrowałem się bo niektóre wypowiedzi wywołują u mnie uśmiech :razz:

w G11 matryca jest mniejsza niż w sx20 - 1,7" i 2,5"

efektywne pixele - znów na korzyść SX20 - 12,a mln a G11 10 mln

ogniskowa obiektywu - w G11 ledwie 28 do 140 mm

wbrew temu co wcześniej przeczytałem SX20 również posiada AiAf i możliwość wykrywania do 9 twarzy

jeśli chodzi o iso powyżej 800 to życzę powodzenia na obydwóch modelach

na korzyść G11 przemawia solidna obudowa i opinia "profesjonalistów" że to super aparat oraz możliwość zapisu w RAW - jeśli nie zamierzacie bawić się obróbką obrazu to nie należy przykładać się do RAW.

minusem - dedykowany akumulator oraz optyczny wizjer w którym nie widzimy co widać w obiektywie.

na korzyść SX 20 przemawia super zoom, możliwość zastosowania zwykłych paluszków, filmy HD i przeciwieństwo minusów G11

jeśli chodzi o możliwość zapisu w SX20 w RAW, to uważam że to tylko kwestia czasu a pojawi się alternatywny soft umożliwiający to.

ps.
powyżej to tylko moja skromna opinia, tak jak wcześniej wasze

Martin___ 
Rozmowny

Wysłany: Pią 27 Lis, 2009   

ZDZICHOOO napisał/a:

Nic nowego nie wymysliłeś! Za dużo myślisz, a za mało praktykujesz :razz:

Gratuluję argumentów :)
Recenzje, przykładowe zdjęcia, w końcu czysta fizyka (wielkość matrycy) - a ten nadal swoje :D

[ Dodano: Pią 27 Lis, 2009 09:28 ]
pro_fill napisał/a:

w G11 matryca jest mniejsza niż w sx20 - 1,7" i 2,5"

efektywne pixele - znów na korzyść SX20 - 12,a mln a G11 10 mln

No niestety pro_fill - mylisz się.
G11:
1/1.7 " (7.60 x 5.70 mm, 0.43 cm²)
SX20:
1/2.3 " (6.16 x 4.62 mm, 0.28 cm²)

To nie jest żadne 1.7'', a 1/1.7''. Więc matryca w G11 jest większa, a upakowanie pixeli mniejsze -> mniejsze szumy. I widać to doskonale w praktyce - na testowych zdjęciach.

pro_fill
[Usunięty]

Martin___ napisał/a:
To nie jest żadne 1.7'', a 1/1.7''. Więc matryca w G11 jest większa, a upakowanie pixeli mniejsze -> mniejsze szumy. I widać to doskonale w praktyce - na testowych zdjęciach.

masz rację - to było moje niedopatrzenie - mea culpa.

ale woli wyjaśnienia pozostałym:
Cytat:
Warto zwrócić uwagę, że określenie wielkości matrycy w aparatach kompaktowych, podawane przez producentów w danych technicznych, nie odnoszą się bezpośrednio do fizycznych wymiarów sensora czy - jak by się mogło wydawać - długości jego przekątnej. W wyniku pewnych zaszłości związanych z rozwojem technologii telewizyjnych, w dalszym ciągu stosuje się oznaczenia podawane w calach, de facto dotyczących średnicy koła, w którym umieszczona jest prostokątna matryca. Nie jest to jednak prostokąt wpisany w koło (więc średnica koła i przekątna matrycy są różnej wielkości). Okrąg opisany na matrycy miałby średnicę krótszą - stanowiłaby mniej więcej 2/3 używanej w symbolu matrycy wartości.

źródło:
Kod:
http://www.pcworld.pl/artykuly/58230/Wakacje.z.cyfrowka.html

innymi słowy - Matryce o rozmiarze 1/2.7" - 1/2.8" można przyjąć za próg przyzwoitości w aparatach średniej klasy, mniejszych się nie opłaca (pamiętaj, że czym większa liczba po ukośniku, tym MNIEJSZY ROZMIAR, czyli matryca 1/1.8" jest już przyzwoicie "duża")

chyba teraz się zgadzasz Martin___ :razz:

Martin___ 
Rozmowny

pro_fill napisał/a:

innymi słowy - Matryce o rozmiarze 1/2.7" - 1/2.8" można przyjąć za próg przyzwoitości w aparatach średniej klasy, mniejszych się nie opłaca

No i tu się nie zgadzam.
Przecież po pierwsze: 1/2.8'' to bardzo mała matryca. Mój stary A60 ma 1/2.7 ", ale ma jednoczesnie 2mpix - i tylko dlatego daje radę.
Po drugie: chodzi przecież o upakowanie pixeli, nie o sam rozmiar matrycy. Czyli im więcej mpix na danej niewielkiej matrycy, tym gorzej.
Nie można więc powiedzieć, że "1/2.7" - 1/2.8" można przyjąć za próg przyzwoitości", bo jeśli aparat będzie miał 12mpix, to będzie koszmar.

Cytat:
(pamiętaj, że czym większa liczba po ukośniku, tym MNIEJSZY ROZMIAR, czyli matryca 1/1.8" jest już przyzwoicie "duża")

Ja o tym pamiętam - przecież właśnie to powiedziałem wcześniej :D
Oczywiście, że 1/1.8" jest przyzwoicie duża jak na kompakt, no chyba, że ten kompakt będzie miał 20mpix ;)

W każdym razie: G11 jest pod względem szumów znacznie lepszy od każdego super-zooma.
G11: 23 MP/cm²
SX20: 43 MP/cm²

grem000 
Nowy

Wysłany: Czw 17 Gru, 2009   Re: canon g11 czy sx20

Martin___ napisał/a:
ZDZICHOOO napisał/a:

SX20 :

To mnie najbardziej rozbawiło :D
Chciałbyś nim robić zdjęcia z ISO 3200?

Swoją drogą apropo G11: to kompakt o jakości zdjęć zdecydowanie wyższej od wszystkich super zoom'ów.

cube007 
Rozmowny

Wysłany: Czw 17 Gru, 2009   Re: canon g11 czy sx20

tomstar napisał/a:
mam zamiar kupić dobry aparat kompaktowy w cenie do 2000. po przeglądzie wybór padl na canona g11 lub sx20. jestem amatorem fotografi. oczekuje zdjec super jakosci i coby aparat był wszechstronny. może jest inny model canona o którym nie wiem. z góry dzieki za pomoc

Jesli jakosc zdjec jest absolutnym priorytetem to z tych 2 modeli ktore podales, G11 bedzie zdecydowanie lepszy.

Odpowiedz do tematu