Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Wto 10 Lis, 2009
Canon 1Ds mk.1 czy Nikon D2X/D2Xs
Autor Wiadomość
krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Pią 13 Lis, 2009   

komor napisał/a:
spluker, ja co prawda nie reprezentuję poziomu półprofesjonalnego tylko hobbystyczny, ale moim zdaniem popełniasz gruby błąd zmieniając aparat. Powinieneś kupić jakieś sensowne szkło do półprofesjonalnego poziomu, bo teraz – moim zdaniem – nie masz żadnego. No, plasticzak 50/1,8 daje fajne efekty, ale trudno nazwać go zawodowym szkłem. Niedrogi 85/1,8 więcej wniesie do Twojej fotografii niż jakieś zabytki C czy N. Może Sigma 30/1.4? Nie wiem jakie ogniskowe Cię interesują.
Odwzorowanie koloru? To się teraz robi w komputerze, a na plan wrzuca się szarą kartę lub nieco bardziej „zaawansowane” rozwiązania. Ostatnio kolega hijax_pl wspominał tutaj.

a ja na miejscu komor napisałbym to wszystko grubą i wielką trzcionką.

nie wiem jak d2x , ale 1dsmkI to due cofnięcie się wstecz w stosunku do 40d. przypuszczam, że d2x podobnie.

w twoim wypadku , powtórzę się...., najlepsze wyjście to /jeśli ma być FF/ 5d, lub jeśli nie musi pozostawić body bez zmian!

nie wiesz w jakim stanie i z jakim przebiegiem /ew. na której migawce/ kupisz body, zupełnie gorsze i o mniejszej czułości matryce w aparatach o których myslisz, lepiej kupić szkła i robić dobrą półprofesjonalną lustrzanką, niż kupować coś , co już w przedbiegach spowoduje utratę jakości obrazu /1dmkII. d2x/

ale, twój cyrk, twoje małpy...........

Reklama

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

spluker, posłuchaj komora i krisv740 bo moim zdaniem dają cenne uwagi.
Założyłem, że oświetlenie masz już na docelowym poziomie i tu nie widzisz potrzeby zmian. Jak dla mnie zdecydowanie warto pójść w 5D pozbywając się całej reszty z wyjątkiem 50/1.8 a do tego wyposażyć się w stałki. Na początek wspominana wcześniej 85/1.8 i - jeśli potrzebujesz szerokiego kąta - Sigma 24/1.8.

spluker 
Nowy

Cytat:
spluker, ja co prawda nie reprezentuję poziomu półprofesjonalnego tylko hobbystyczny, ale moim zdaniem popełniasz gruby błąd zmieniając aparat. Powinieneś kupić jakieś sensowne szkło do półprofesjonalnego poziomu, bo teraz – moim zdaniem – nie masz żadnego. No, plasticzak 50/1,8 daje fajne efekty, ale trudno nazwać go zawodowym szkłem. Niedrogi 85/1,8 więcej wniesie do Twojej fotografii niż jakieś zabytki C czy N. Może Sigma 30/1.4? Nie wiem jakie ogniskowe Cię interesują.
Odwzorowanie koloru? To się teraz robi w komputerze, a na plan wrzuca się szarą kartę lub nieco bardziej „zaawansowane” rozwiązania. Ostatnio kolega hijax_pl wspominał tutaj.

Wiem, ze nie mam zadnych sensownych szkiel chwilowo i to jest rozwiazanie o, ktorym myslalem na samym poczatku. I tu wlasnie pojawia sie problem bo mnie najbardziej interesuja ogniskowe 10mm-80mm i z tego co wiem ,to moglbym sobie kupic za to co bym wydal na body np. 17-40L i Tamrona 70-200 f/2.8 albo 16-35L. Tylko co mi po takim szerokim kacie skoro i tak mam cropa, a znowu pakowac sie w obiektywy pod EF-S jak i tak w systemie Canona docelowym formatem jest FF. Nie wspominajac juz o tym, ze 16-35 ani tym bardziej 17-40 nie prezentuja wg. mnie wymiernych efektow do ceny jaka trzeba za nie zaplacic. Mam wrazenie, ze nikon podszedl znacznie powazniej do formatu DX, ktory w duzej mierze jest ciagle bardzo aktualny w tym systemie.

Co do obiektywow typu 85/1.8 itp. To szczerze mowiac 50tka plastik fantastik 1.8 zaspokoila moje potrzeby na gleboki bokeh w 200%. Mysle, ze w ramach rozpusty moglbym sie pokusic o f1.4 ewentualnie, ale napewno nie chce opierac swoj arsenal o dluga stalke z dobrym swiatlem, bo ja raczej kozystam glownie z szerokich katow i szerokiego pola ostrosci (f16, f22).

Nie wypieram sie teraz na sile Canona na rzecz Nikona, ktorego rownierz chce na sile z niewyjasnionych powodow. Gdybyscie polecali mi Nikona to bym staral sie postawic na Canonie, zeby wycisnac z tego watku (i z was :D ) ile sie da.

komor 
Moderator

spluker, przy f/16 czy f/22 to żaden obiektyw nie będzie super-ostry i w tym momencie wykosztowywanie się na 16-35L czy 17-40L nie ma sensu przy braku gotówki. Poza Canonem jest jeszcze Sigma i Tamron, przy tych przesłonach ich sposób rozmywania tła czy inne ulotne i czarowne cechy (a konkretnie ich brak) nie mają chyba specjalnego znaczenia.
A skoro używasz takich przysłon to co w sumie przeszkadza Ci w posiadanych już szkłach?

spluker 
Nowy

Cytat:
w sumie przeszkadza Ci w posiadanych już szkłach?

ich wyglad, jakosc wykonania, brak szerokiego kata i momenty gdy nie mam tyle swiatla zeby domknac do f16 i miec wymowke ze jest tak nie ostro dlatego ze jest tak mocno przykniety... :neutral:

palindrom 
Optyczny
inaczej

... :shock:
Dobierasz obiektywy głównie ze względu na wygląd? I szeroko pojętą "jakość wykonania"? :mrgreen:

Masz C 40D, który IMO jest bardzo fajnym aparatem. Pięćdziesiątka nie najgorsza, jak większość pięćdziesiątek...

Na Twoim miejscu, gdybym chciał mieć dość szeroki kąt i dobre obrazowanie, kupiłbym C 5D m1 oraz Tamrona 28-75/2.8. Z czasem gdy sprzęt się zwróci zawsze można go wymienić na eLkę.

PS
skoro pracujesz raczej w studiu, to po co Ci AF?

spluker 
Nowy

Cytat:
Dobierasz obiektywy głównie ze względu na wygląd? I szeroko pojętą "jakość wykonania"?

to stwierdzenie bylo troche ironiczne. :zalamany:

C 40D jest naprawde spoko. Opocz tego, ze mialem z nim pare przypadkowych akcji, typu nagle przestajacy dzialac AF w srodku robienia waznych zdjec albo nie wykrywanie obiektywu (na obie kwestie pomoglo wyjecie i wsadzenie baterii) oraz to ze podczas robienia zdjec w trybie LV (zadko sie zdarza ale jednak sie zdarza) nie wyzwalaja sie flesze podbiete kablem do gniazda pod magiczna gumowa klapka, to nie moge nazekac. No moze z kosmetycznych rzeczy to to, ze grip odstaje od body po jednej stronie glupio (ale to mnie srednio obchodzi). Ale jak mowilem nie chce sie pakowac w obiektywy EF-S, ktore sa znacznie gorsze od serii L, a specjalnie tansze nie sa.

Mysle ze zestaw C 5D + Tamron 28-75/2.8 jest spoko rozwiazaniem ale tak jak juz pytalem - czy jest to rozsadniejsza opcja niz 11 miesiecy starszy D2X + N 50/1.4 + N 18-105 VR + N 70-300 VR ? :shock:

Cytat:
skoro pracujesz raczej w studiu, to po co Ci AF?

Powiedzialem, ze pracuje w warunkach studyjnych i mialem na mysli plan zdjeciowy bardziej niz studio jako pomieszczenie. Zdaza sie robic zdjecia na dworzu jak jest juz ciemno - uwierz mi przydaje sie AF.

AM 
Maniak

spluker napisał/a:
momenty gdy nie mam tyle swiatla zeby domknac do f16

Zaczynam sie powoli gubic. Jak ma na to zaradzic 1d i w ogole co masz tu na mysli?

Zmiana 40d na d2x/1d jest bez sensu. Masz pretensje, ze 17-40L za drogie, ale bierzesz go do 1d przeciwstawiajac 18mm na Nikonie DX.

Jestes jednak pewny czego oczekujesz? Pozycz najpierw pare obiektywow i sie przekonaj czego Ci potrzeba. Na chwile obecna albo nie wiesz, albo nie umiesz nam tego przekazac.

spluker 
Nowy

Wysłany: Sob 14 Lis, 2009   

Nie chec 1d tylko ewentualnie 1ds. Mam pretensje ze 17-40 jest drogie porownujac do jakosci zdjeci jaka prezentuje (a szczegolnie w porownaniu jakosc/cena do niektorych szkiel od nikona).

Wiem, ze body ktore obecnie mam jest najnowsze technologicznie z opcji pomiedzy ktorymi rozwazam ale wydaje mi sie (chociaz zapewne jestem w bledzie...), ze to sie przenosi glownie na szumy, szybkosc zapisywania zdjec, wielkosc bufera i szybkosc AF. Zadna z tych rzeczy nie stoi na pierwszym miejscu w moim przypadu bo na szumy nie moge nazekac na zadnej puszcze przy iso w okolicy 100, szybkosc zapisywania zdjec w moim przadku tez nie ma znaczenia bo robie zdjecie srednio 1 na 30sekund podczas sesji, a szybkosc AF nie jest dla mnie tak istotna co CELNOSC. Co przemawia na korzysc d2x/5d/1ds to wieksza rozdzieloczosc (ktora potrzebuje)i Full Frame badz dostep do naprawde dobrych odnosnie jakosci do ceny obiektywow pod DX.

Dobra.

To moze ja postawie ta sprawe w innym swietle.

Macie do dyspozycji:

40D + 50 1.8 (i te dwa pseudo obiektywy) + 3700 zeta

albo

6500 zeta

zajmujecie sie fotografia glownie oparta o portrety i zdjecia reklamowe, chcecie kupic body + szklarnie najlepiej jak sie da.

co robicie?

palindrom 
Optyczny
inaczej

Kupuję analogowy średni format ;)

6500 to nie jest na tyle dużo żeby od razu kupić body i sensowny wybór szklarni, dlatego zasugerowałem mimo wszystko pozostanie w swoim systemie.

Podtrzymuję to co napisałem w poprzednim poście, IMO za te pieniądze (zestaw ok. 6000PLN w Polsce) dostajesz bardzo dobre body i obiektyw.

Sejthan 
Bywalec
Mhroczny

Sprzedaję 50/1.8, mam 4000. Biorę 28/1.8 50/1.4 85/1.8, używki w dobrym stanie, za pozostałą kasę idę na piwo albo kupuję gadżety typu dodatkowa bateria :)

palindrom 
Optyczny
inaczej

Z tym że polegasz na szerokim kącie z Sigmy 18-50...
W sumie to czemu nie? :P

Widzisz spluker, jak wiele masz opcji? ;)

Monastor 
Optyczny

palindrom napisał/a:
Z tym że polegasz na szerokim kącie z Sigmy 18-50...

Gwoli ścisłości, jeśli dobrze rozumiem, chodzi o tę sigmę: http://www.ceneo.pl/128784 a nie o ten model: http://www.ceneo.pl/400176

Skoro tak to z tym poleganiem może być słabo. No, chyba że jako ostatnia deska ratunku. Rozumiem, że ze względu na charakter pracy spluker potrzebował będzie raczej sporej rozdzielczości.

AM 
Maniak

spluker napisał/a:
Mam pretensje ze 17-40 jest drogie porownujac do jakosci zdjeci jaka prezentuje (a szczegolnie w porownaniu jakosc/cena do niektorych szkiel od nikona).

Ale 17mm na FF to co innego niz 18mm na DX. Jakim cudem Ci wychodzi, ze L jest fatalne? Porownujesz do 17-35/2.8 na D3?

Notka do moderatora - ja nie bronie 17-40L, wiem to modne na forum - ale probuje dociec czy autor zdaje sobie sprawe ze wszystkiego odnosnie szerokiego kata.

Piszesz o braku swiatla do przymkniecia do f/16 - 1d bedzie wymagal wtedy przymkniecia chyba do f/45 ze swoja Lka. Tak czy siak bedzie fatalna jakosc. Majac np. 12mm na APS-C nie wiem co za produkty trzeba fotografowac, zeby domykac do f/16 - pociagi? mosty?

Piszesz o problemach z AF - powodem sa szkla. Jesli liczysz, ze 1ds/d2x przescignie 40d pod wzgledem AF gdy nadal bedziesz uzywal budzetowych szkiel to mozesz sie przeliczyc.

Na koniec - rady wszystkich kolegow sa dobre. Jak koniecznie chcesz kupowac to ich posluchaj, ale ja na Twoim miejscu bym zalozyl drugi temat, gdzie bys mogl poprosic o ocene swoich zdjec, zadac pytanie o zdjecia jakie chcesz robic i jakie Ci sie podobaja. Wtedy dowiesz sie czego Ci naprawde potrzeba.

palindrom 
Optyczny
inaczej

Faktycznie... Jakoś od razu na myśl mi przyszła Sigma EX (światło 2.8), która przymknięta do 5.6 lub 8 jest dość ostra (>30 lpmm w całym kadrze). Nie wiem jak jest ze zwykłą DC ale pewnie nie tak dobrze.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Cytat:
Robie fotografie glownie studyjna albo przynajmniej pozowana w warunkach polowo-studyjnych. (...)
Czy moglby mi ktos doradzic na co sie zdecydowac (...)

Potrzebujesz dużej rozdzielczości i szerokiego kąta?
Gdybym ja miał takie wymagania, zrobiłbym tak:

Pentax 645N, plecy na kliszę 120 i 220, protretówka SMC-FA 75/2.8 (ekwiw. pola widz. małego obrazka ok. 45mm)
http://cgi.ebay.pl/Pentax...=item3ca6f081e5

3200 PLN

Pentax SMC-FA 45/2.8 AF (ekwiw. pola widz. małego obrazka ok. 28mm)
http://cgi.ebay.pl/Pentax...=item414a7f0fa6

1300 PLN

Do tego dobra klisza i za 4500 robisz zdjęcia o jakości nieosiągalnej dla aparatów APS i małoobrazkowych.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Wiem że Ty wybierzesz jakąś cyfrę i mogę się założyć że zapomnisz o Twoich początkowych wymaganiach, kierując się własnym widzimisię, kultowością systemu czy urodą body wybierzesz coś gorszego lub podobnego do C 40D :P

Odpowiedz do tematu