Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kit Sony A200 a Sigma 17-70 2.8-4.5
Autor Wiadomość
janeczek 
Bywalec

Wysłany: Sob 24 Paź, 2009   Kit Sony A200 a Sigma 17-70 2.8-4.5

Postanowiłem zrobić dwa (prawie) identyczne zdjęcia jedno po drugim, używając identycznej ogniskowej i identycznej przysłony. Jedyna różnica polegała na zastosowaniu dwóch innych obiektywów - takich jak w temacie. Wiem, że ten "sprawdzian" nie jest w ogóle profesjonalny itd., ale jakoś na inny pomysł nie wpadłem... Proszę ekspertów o rzucenie okiem na te dwie fotografie i o szczere odpowiedzenie mi czy przypadkiem pieniądze, które wydałem na Sigmę nie zostały wyrzucone w błoto? Aparat to Sony Alfa czy tam Alpha (jak zwał tak zwał) 200. Wrzuciłem je na picase bez żadnej kompresji ani innych cudów - prosto z aparatu. Nie chcę pisać, które zdjęcie jest zrobione którym obiektywem, by uniknąć jakichkolwiek sugestii :roll:

LINK
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 26 Paź, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

WalterW 
Uczestnik

Wysłany: Sob 24 Paź, 2009   

Jak masz dobrego kita to sigma za wiele nie zmieni. 2-gie zdjęcie z kita ?
Zdjęcia z lampą to nie jest najlepszy materiał do porównań.

Misek
[Usunięty]

Wysłany: Nie 25 Paź, 2009   

uuuu... rzeczywiście nic specjalnego. Też myśle że pierwsze jest z Sigmy, ale tylko w związku z kolorami.

Chyba lepiej by było kupić 50mm f/1.4

yacek _b
Nowy

Wysłany: Nie 25 Paź, 2009   

spokojnie Janeczek , idź na spacer i popstrykaj a nie w tej ciemnicy .
mam kita ( tylko inny system , canon ) niby wg. wielu testów w necie jak na kita jest ostry ( powinien byc ) , może , jednak jak podpiąłem sigme i przy takiej samej przysłonie zdjęcie jest ostrzejsze , do tego wiekszy zoom i jakość wykonania , miałem mały BF , za " miedzą " mam serwis sigmy ( Sopot ) małe kalibrowanie do korpusu i jest OK. Brakuje mi tylko stabilizacji bo AF jest na takim samym poziomie co w kicie .

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 26 Paź, 2009   

janeczek, czy na kicie masz 17 mm przy przysłonie f/2,8? Czy masz w nim 70 mm? Czy jest on wystarczająco solidny, żeby bez obaw zabierać go na wycieczki i od czasu do czasu walnąć nim w drzwi? To ostatnie mi się zdarza, jak aparat dynda na szyi a ja przy drzwiach pochylam się do młodszej córki. To są powody dla których używam tej Sigmy.

Co do testu: zdjęcia nie są na ISO 100, pewnie nie ze statywu tylko z ręki – trudno nazwać to testem. Jedno ze zdjęć jest nieco ostrzejsze, ale trudno powiedzieć czy z powodu tego, że akurat AF lepiej zadziałał lub fotograf nie „dygnął” na nogach. Tego nie wiemy bez użycia statywu i statycznego obiektu na zdjęciach.

janeczek 
Bywalec

Wysłany: Wto 27 Paź, 2009   

Witam ponownie ;) Aparat zabrałem w "plener", a raczej z braku czasu wybrałem się na stare miasto i do centrum by nim trochę postrzelać fotek, które by mogły mnie przekonać... Przed całą zabawą odkręciłem filtr UV, co by nie mieć podejrzeń, że może on coś mąci i mnie denerwuje... Wrzuciłem 11 zdjęć na picase bez żadnej kompresji, ponownie jpeg prosto z karty pamięci i efekty są takie:

LINK

Teraz to chyba bardziej przypomina sigmowe fotki, nieprawdaż? Proszę o nieocenianie kadrów, bo tu nie o to chodzi ;) Pozdrawiam! :)

yacek _b
Nowy

kłódka i krzak to chyba poruszone ...

janeczek 
Bywalec

Możliwe, ponieważ maks. ogniskowa i stabilizację miałem wyłączoną ;/ Chociaż przy kłódce podejrzewam back focus, ehh

yacek _b
Nowy

janeczek a sprawdź sobie na bateryjkach czy masz FF/BF ja miałem BF , ale już przymykając deko wsio było ok. BF miałem na 70 mm i przy 4.5 a ty przymknąłeś do 5.6 .
Patrząc na czas 1/20 i przy wyłaczonej stabilizacji to raczej poruszone.

janeczek 
Bywalec

W tym momencie nie mam przy sobie aparatu, ale będę musiał się tym zająć ;)

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 28 Paź, 2009   

janeczek napisał/a:
Możliwe, ponieważ maks. ogniskowa i stabilizację miałem wyłączoną ;/ Chociaż przy kłódce podejrzewam back focus, ehh

Ale właśnie dlatego bez statywu nie ma co robić takich testów. Strata czasu. Test bateryjkowy możesz zrobić kładąc aparat na książkach.

janeczek 
Bywalec

Wysłany: Pią 30 Paź, 2009   

Witam ponownie, jakieś dwie godzinki temu wróciłem do domu, trochę czasu z rodziną i czym prędzej za rozłożenie statywu, opróżnienie pilotów z baterii AA i test... Hmm, jego efekty można obejrzeć w linku poniżej. Wszystkie informacje dotyczące użytej przysłony i czasu otwarcia migawki po prawej, po rozwinięciu listy... No chyba jest wszystko ok z tą Sigmą, prawda?

"Test bf/ff

oracle 
Maniak

Wysłany: Pią 30 Paź, 2009   

Mam kita SAL18-70 i miałem sigmę 17-70 (Z canonem).

2.8 na 17mm nie jest w zasadzie potrzebne do niczego innego niż ciemne pomieszczenia, dużo bardziej przydałoby się te 2.8 na 50-70mm. Ale kit sonego lepiej rysuje niż sigma. Jeśli miałbym to określić słowami to obrazy z sigmy są ociosane jak siekierą a kit dodatkowo to poleruje :lol:

Śmiało mogę powiedzieć, że w przypadku Sonego mając kita nie opłaca się kupować sigmy 17-70. Nie jest ostrzejsza od kita i jedyna jego sensowna zaleta to światło i trochę lepsza wytrzymałość, nie mniej jednak i to i to jest plastikiem. Dobrym i dużo lepszym wyborem byłby SAL16-105

janeczek 
Bywalec

Wysłany: Sob 31 Paź, 2009   

Jednak myślę, że typowo "percepcyjnie" obraz generowany przez Sigmę jest po prostu przyjemniejszy dla oka i lekko ostrzejszy, dodając do tego argumenty przedstawione przed komora i biorąc pod uwagę, że wyrwałem go na allegro za 770 zł (zakupiony we wrześniu 2008 w fotojoker, zestaw sklepowy, z fakturą i gwarancją do września 2010)... Polubimy się z tym szkiełkiem :) A dalej...? Zobaczę czego chcę i będę uzupełniał mój zestaw obiektywów w miarę możliwości finansowych :???: Teraz czas na zewnętrzną lampę ;)

przemo140 
Początkujący

Wysłany: Nie 15 Lis, 2009   

Nie wiem jak kit Alfy ale Sigma ma jeszcze jedna zalete .
Ostrzy wlasciwie od kilku milimetrow .Nadaje sie swietnie na marko (oczywiscie amatorskie)
Byl to moj 1szy obiektyw i do dzis go trzymam ,ze wzgledu na uniwersalnosc : i szeroko i zoom i jasno(na 17mm) i makro i solidne wykonanie i w miare ostro.

Pozdrawiam

[ Dodano: Nie 15 Lis, 2009 15:48 ]
Ps.Zaden z twoich linkow mi nie dziala (jakies zabezpieczenie prywatnosci) :/

Odpowiedz do tematu