Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam koledzy,
mam d90 z 18-200vrII i chciałbym dobrać jakiś statyw
dla mnie najważniejsza jest waga
pytanie mam jednak do udźwigu - czy udźwig powinien wynosić tyle co body + obiektyw czyli około 1,3kg czy więcej? jeśli więcej to ile?
poprzednio miałem eos400d z sigma 18-200 i statyw DigiPod TR550A. Niestety głowica się rozwaliła, bo obiektyw była za ciężki na ten obiektyw. Nie chce tym razem znów powtórzyć błędu ale z drugiej strony zależy mi na jak najniższej wadze.
czy udźwig powinien wynosić tyle co body + obiektyw czyli około 1,3kg czy więcej? jeśli więcej to ile?
Według mnie tak na styk nie ma co liczyć. Myślę, że trzeba wziąć zapas choćby 50%, czyli jeżeli aparat+obiektyw waży 1,3kg, minimalny udźwig statywu brałbym 2kg. Pomyśl też co będzie gdy kupisz cięższy obiektyw, czy nie warto jednak mieć statyw, który będzie bardziej przyszłościowy pod tym względem? Ponadto jeżeli kupisz statyw, który nie ma w komplecie od razu tzw. głowicy, to analizując jego udźwig musisz do aparatu i obiektywu dodać jeszcze wagę głowicy, kupowanej oddzielnie.
To nie jest też tak, że statyw o większym udźwigu musi więcej ważyć. Możesz kupić statywy, ważące 1,3kg, których udźwig wynosi 8 i więcej kg, albo takie, które ważą 2,2 kg, a "dźwigają" tylko 2,5kg. Lekkie statywy (np. ok. 1,3kg.) są dość drogie i raczej nie mają w zestawie głowicy.
I na koniec jeszcze jedno. Jeżeli kupisz bardzo lekki statyw to kup taki, który będzie miał haczyk u dołu kolumny do zawieszenia torby, która dodatkowo stabilizuje cały układ. Bardzo lekki statywy mimo, że super sztywny, może nie dać takiej stabilności na wietrze lub miękkim podłożu (trawa, plaża, itp), jak cięższy. Dlatego zaleca się jego dodatkowe obciążenie.
lgkula, powinno się przyjąć że przy deklarowanym przez przez producenta statywu obciążeniu X, do wykorzystania przez ciebie jest X/2. Wynika to z tego że im bardziej będziesz się zbliżał do granicy obciążenia maksymalnego, tym bardziej statyw będzie tracił na stabilności.
Gdy będziesz chciał stabilizować poprzez dociążanie torbą, pamiętaj żeby nie przegiąć z ciężarem - przecież to też jest masa którą statyw musi wytrzymać (nie ma znaczenie czy obciążenie naciska na statyw od góry czy ciągnie za kolumnę od dołu ). Większą stabilność/wytrzymałość też osiągniesz jeśli nie będziesz rozkładał na maksa nóg i nie wysuwał kolumny (dane producenta oznaczają obciążenie gdy statyw jest maksymalnie rozłożony)
Wracając jednak do Twojego pytania.... W Twoim przypadku korpus + szkło = 1,3kg + głowica = 1,5kg szukałbym statywu o wytrzymałości min 3kg.
Kiedyś zapodałem podobny temat ..."...sam jeszcze tego do końca nie rozgryzłem ale ...nośność statywu to jedno a ...dwa że np udźwig do 12 kg a tele zalecane 200mm w drodze wyjątku max 300mm
W Gitzo chyba za bardzo dmuchają na zimne
I już wiem że jeden statyw to za mało
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9