Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jeszcze nie ma takiej, ale podobno w 2010 mają się pojawić takowe. Z kolei autor nie powiedział że to ma być zakup na wczoraj. Dlatego napisałem sony alfa bez modelu.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Nie 15 Lis, 2009
najlepiej, jak trzepol kupisz A11450094, bo będzie miała świetną 15tb matrycę i wyjdzie już za 40 lat
A moim zdaniem najlepiej zrobisz kupując:
nikon d5000 + 35/1.8G + ewentualnie w przyszłości 50/1.4G - na fotografię dziecka będzie to sprzęt niemalże idealny
Te dwie ostatnio widziałem + reszta droższa:
A130 z możliwością rejestrowania filmów HD, brak wizjera, 14 MP - premiera 2010
A260 z możliwością rejestrowania filmów HD, 14 MP, premiera 2010
EDIT:
jeszcze te dwie:
A360 z możliwością rejestrowania filmów HD, 14 MP, premiera 2010
A400 z możliwością rejestrowania filmów HD, 18 MP, premiera 2010
mavierk, trudno się 'nie oblizać' na Twoją propozycję, ale ja mam pewne wątpliwości w kontekście tego co autor wątku napisał:
Cytat:
Obecnie mam kompakta
Cytat:
musi miec zooma
Nie wiem czy dwie stałki to nie będzie ciut za duży szok po przesiadce z kompakta, choć niewątpliwie pozwolą na robienie zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych.
Gdybyś jednak, trzepol, chciał koniecznie zooma, to zastanów się nad dualkitem ze stabilizacją o którym koledzy pisali wcześniej.
Wysłany: Pon 16 Lis, 2009
Baku, wierzę w to, że tak na prawdę kolega nie wie, czego chce
Wysłany: Pon 16 Lis, 2009
ale w sumie racja, chociaż osobiście mam za złe, że znajomi odradzili mi kupno d80 z 50/1.8 + później pewnie kupiłbym 85/1.8 na rzecz d70s z 18-70-300VR.
mavierk, a czy to nadal są Twoi znajomi i czy można spotkać ich na tym forum?
A do trzepola, ten k-x jest jeszcze o tyle dobry, że jeśli zdecydujesz się na kupno do któregośtam stycznia, to masz szansę na zwrot części kosztów.
Dzieki wszystkim za dyskusje. Troche sie rozczarowalem lustrzankami i sposobem krecenia przez nie filmow. Wszysko jest ok do momentu jakby chcialo sie uzyc zooma. Wtedy to trzeba krecic zoomem i ustawiac ostrosc recznie i jeszcze nie poruszyc za bardzo. Wydaje mi sie to malo realne, wiec jak filmy krecic to tylko bez zoomowania Musze na spokojnie poogladac te sprzeciki albo poczekac az wymysla krecenie filmow z auto ostroscia Tak czy inaczej przy moim budzecie to Pentaks K-X wydaje sie rewelacyjny. pzdr
trzepol, większość tych lustrzanek co filmują faktycznie nie ma AF. Wynika to z konstrukcji lustra + umiejscowienia czujnika fazowego. A w trybie kontrastowym to porażka (nie jest już tak banalnie prosto jak w kompakcie). Z tym że powoli pojawiają się już lustrzanki, które mają poprawione algorytmy detekcji kontrastowej i... podczas filmowania potrafią utrzymywać ostrość na obiekcie. Co do zooma to za wyjątkiem Sigmy wszystkie znane mi lustrzanki nie mają napędu zooma więc musisz kręcić obiektywem.
Swoją drogą zastanów się jak chcesz kręcić te filmy. Tzn jak się kręci... Wydaje mi się że zoom nie jest do tego bardzo potrzebny...
Co do zooma to za wyjątkiem Sigmy wszystkie znane mi lustrzanki nie mają napędu zooma więc musisz kręcić obiektywem.
Pentax ma starsze obiektywy z Power Zoom, czyli napędzanym tak jak w kompakcie. Ale robi on bzyyyt, bzyyyt co wczoraj mogliśmy posłuchać przy okazji spotkania z kolegą Palindromem, więc do nagrywania dźwięku się nie nadaje.
trzepol, filmowanie lustrzanką nie zastępuję typowej amatorskiej kamery ze zautomatyzowanym cichym zoomem, auto-ekspozycją, możliwością zarejestrowania godziny materiału ciurkiem itd. To troszeczkę inna bajka, bardziej filmowa niż wideo. Jest zresztą osobny wątek na ten temat:
Filmowanie w lustrzankach - technical issues.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9