Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 17 Lis, 2009 Moje pierwsze lustro. Body + kit.
Witam. Jakiś czas temu doszłam do wniosku, że chciałabym zacząć pracować z lustrem. Obecnie bawię się kompaktem Canona SX10, w zasadzie jest to mój pierwszy aparat (nie licząc kieszonkowych cyfrówek). Jestem totalną amatorką, ale jednak kompakt nie zadowala mnie w pełni. Mimo wszystko nie bardzo znam się na tym wszystkim, nie mam zbyt wysokich funduszy i chciałabym kupić coś porządnego w miarę przystępnej cenie.
Żeby ułatwić i nie zanudzać, odpowiem na poniższe pytania i mam nadzieję, że ktoś mi pomoże
1. Czego szukam?
Body + obiektyw. Najlepiej Canona 450d (body jest w granicach 2000zł)
2. Do jakich celów ma służyć lustrzanka.
Generalnie lubię fotografować wszystko co mnie otacza, jednak makro i portrety chyba 'kręca' mnie najbardziej.
3. Ile mogę wydać na zakup.
Niestety max do 2300zł.
I w tym tkwi problem. Gdybym zakupiła Canona 450d + kit, zmieściłabym się w tej sumie, ale czytając opinie ludzi, którzy zajmują się fotografią profesjonalnie, obawiam się, że kitowy raczej nie będzie odpowiednim rozwiązaniem na dłuższą mete.
Z drugiej strony jednak, na sam początek przygody z lustrem obiektyw kitowy może być całkiem dobrym rozwiązaniem (w dodatku taki zakup jest tańszy, niżeli kupiłabym osobno body + szkło). Jestem amatorką i nie wymagam zdjęć niczym z world press photo. Przynajmniej na początku.
Canon EOS 450D + obiektyw 18-55 za ok. 2200zł
Za jakiś czas mogłabym dokupić sobie np. Raynoxa DCR-250 i używać z kitowym.
Co sądzicie na ten temat?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
buzka zawsze wychodzę z załozenia, że w chwili zadawania pytania na forum wybór został juz dokonany. Potrzebne jest tylko pewne potwierdzenie tego wyboru. Dlatego daleki jestem od wskazywania Tobie innej konfiguracji. 450D + kit to dobry wybór. Teraz obiektywy kitowe są przyzwoite optycznie, a ich niższa cena jest związana z ilością plastiku, który jest tańszy i łatwiejszy w obróbce.
Za rok, dwa lub trzy kupisz inne szkła. Do tego czasu kit godnie wypełni swoje zadanie.
buzka zaufaj sobie, a przede wszystkim swojej intuicji
Ładnie napisane Tutejszyn. Pozwolę sobie tylko trochę rozwinąć tą myśl.
Do makro zostaw sobie kompakta. Z czasem wyposażysz swojego 450D w raynoxa a może nawet dedykowany obiektyw.
A jeśli kit Cię nie przekonuje rozważ Sigmę 17-70. Ma namiastkę makro, a do tego jest to wyrównany i przewidywalny obiektyw o wygodnym zakresie ogniskowych.
A ja chcialem zadac pytanie, co to ostatnio taka moda na polecanie stalek dla poczatkujacych i to jako jedynego obiektywu. Tylko nie tlumaczcie ze swiatlo, optyka itp.
Właściwie to można polecić stałkę początkującemu ze względu na lepsze światło, optykę itp.
Tak serio to jestem zdania że początkujący szybciej nauczy się fotografować ze standardową stałką (ok. 30mm na APS-C) niż z "zumem" który nie sprzyja zastanowieniu się nad kadrem, kompozycją itd
Niemniej polecanie początkującemu stałki jest walką z wiatrakami, bo posiadanie x-krotności i y-mpix jest mocno akcentowane w reklamach wszelkiego rodzaju i wielu osobom wydaje się że bez tego to ani rusz
Zresztą każdy kupuje co chce i na co go stać - przecież chodzi tylko o robienie zdjęć, nie każdy na tym zarabia i nie każdy musi być artystą
A ja chcialem zadac pytanie, co to ostatnio taka moda na polecanie stalek dla poczatkujacych i to jako jedynego obiektywu.
A w sumie to ograniczenia w ogniskowej potrafią wiecej nauczyć niż tępego: zum max - niedorobiony portret z zumową głebia ostrości i obwarzankowym bokehem ,zum min - krajobraz typu ile gór było tyle (prawie) widać a że 80% zdjecia to niebo i trawa z przodu to pikuś...
Jeśli nie tyle chcesz dokumentować co tam podleci a zacząc się bawić w fotografowanie dla kompozycji i innych imponderabiliów to... jedna stałka nie jest złym wyjściem
bawić w fotografowanie dla kompozycji i innych imponderabiliów to... jedna stałka nie jest złym wyjściem
No to jest dla mnie absurd.
Najpierw wybiera sie perpektywe, potem kadr i z tego wychodzi ogniskowa. Majac jedna stalke odbieramy sobie prawo wyboru albo kadru albo perspektywy.
"Zoom nozny" to dobry jest jak nie mamy szkla miedzy np 50 i 85.
Najpierw wybiera sie perpektywe, potem kadr i z tego wychodzi ogniskowa. Majac jedna stalke odbieramy sobie prawo wyboru albo kadru albo perspektywy
Przede wszystkim ogranicza tematy i oducza walenia do wszystkiego. Co naprawdę niekiedy dobrze sie kończy. Pomyśleniem, czy aby ja tym sprzętem to sfotografuję tak jak bym chciał.
Ale... nie każdy uczy się tak samo.
[ Dodano: Wto 17 Lis, 2009 20:27 ]
komor napisał/a:
Szkoda tylko, że taniutkie stałki w każdym systemie to 50 mm które na matrycy APS-C jest niestety wąskie.
Za wąskie na uniwersalny za szerokie na dobry portret. Szkoda. Dlatego nie rozumiem produkcji szkieł 50mm na małą matrycę, co ostatnio zaserwowała nam ukochana firma od łokmenów
Za rok, dwa lub trzy kupisz inne szkła. Do tego czasu kit godnie wypełni swoje zadanie.
Dzisiaj byłam obejrzeć tego Canona, zobaczyć jak leży w łapkach, etc. Gdzieś kątem oka widziałam obiektyw makro, za około 600zł.
Baku napisał/a:
Do makro zostaw sobie kompakta. Z czasem wyposażysz swojego 450D w raynoxa a może nawet dedykowany obiektyw.
A jeśli kit Cię nie przekonuje rozważ Sigmę 17-70. Ma namiastkę makro, a do tego jest to wyrównany i przewidywalny obiektyw o wygodnym zakresie ogniskowych.
Kompakt muszę sprzedać, żeby mieć na lustro
Kit mnie przekonuje, przynajmniej na razie. Z czasem będę kupować szkiełka, w przypływie gotówki. Na razie chciałabym w ogóle móc mieć je do czego zamocować, zatem body + kit, tak sadzę. Dam sobie jeszcze trochę czasu, np. miesiąc, dwa. Później zakupię Raynoxa, a kolejnym etapem będą szkła. Taka kolejność chyba będzie rozsądna, przynajmniej w kwestii pieniędzy
Fakt, racja, takie przejęzyczenie:
chciałem aby raczej wyszło, że to moim zdaniem nie jest akurat najlepsza ogniskowa na portretówkę. Wolałbym choć trochę dłuższe. Oczywiście, mozna 50 na APS-C zrobić bardzo dobry portret.
W sumie tak będzie najrozsądniej, bo zaczniesz już robić zdjęcia i uczyć się nowego sprzętu a nie wciąż ciułać grosz do grosza.
Z kitami w późniejszym czasie jest taki problem, że nie bardzo chcą się odsprzedawać. Może te nowe z ISem jeszcze jako tako na allegro pójdą.
Cytat:
Gdzieś kątem oka widziałam obiektyw makro, za około 600zł
O? A cóż to mogło być? Bo raczej nie EF-S 60, a to chyba najtańsze makro do Canona i kosztuje raczej 1600 zł
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,65 sekundy. Zapytań do SQL: 14