Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kompletna amatorka jaka lampa do canona
Autor Wiadomość
Misek
[Usunięty]

Wysłany: Czw 05 Lis, 2009   

Nie będę zaśmiecać forum nowym tematem, a mam pytanie:

Chce kupić lampę do Canona 400D, zdecydowałem się na sprzęt tej firmy żeby nie miec potem cyrków że coś się aparat z lampą nie dogaduje. Chce wydać ok 600 zł, może być używane. Teraz pytanie czy te lampy mają HSS, czyli synchronizacje z krótkimi czasami naświetlania:
1. 270EX - znalazłem że tak
2. 430EX - znalazłem że tak
3. 550EX - znalazłem że tak

Chce się upewnić bo były to informacje z jakiś zagranicznych stron lub allegro, a czasem sprzedawcy sami nie wiedzą co sprzedają.

Ewentualnie czy są jeszcze jakieś lampy Canona z tą funkcją i które można kupić za 600-700 zł, nową lub używaną.

Lampe chce uzywać do doświetlania modela przy portrecie (mocne światło dzienne/słoneczne) i do typowo amatorskich zastosowań, typu odbijanie światła od ścian gdy jest za ciemno.

Czy taka 270EX wystarczy?? Czy któreś z lamp odznaczały się wiekszą awaryjnością??

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 06 Lis, 2009   

W instrukcji do 430 EX jest napisane, że ma HSS (FP flash), zarówno wersja I jak i II.

Mogway 
Nowy

Ja dorzucę swoje 3 grosze.Jeżeli nie będziesz robił zdjęć w pomieszczeniach ze znacznej odległości to 430EX ll jest w zupełności wystarczająca.Posiadam 580EXll i jeżeli nastawię pełną moc w manualu to z 6m zdjęcie wychodzi białe(oczywiście nie z jakąś skrajną przysłoną).W pomieszczeniach,nawet kościele ,nie udało mi się, na E-TTL2,uzyskać pełnej mocy błysku.Pełną moc na ETTL2 można uzyskać na otwartej przestrzeni celując w siną dal, bo jeżeli masz jakiś obiekt w zasięgu lampy to i tak Ci automatycznie zmniejszy siłę błysku.

komor 
Moderator

Mogway, czy moc lampy jest gdzieś zapisywana w EXIF, że o tym piszesz? W jakim narzędziu to widzisz, bo mi tej informacji brakuje często… :mad:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

IFD Exif
Code 41483 (hex 0xA20B)
Name FlashEnergy

Niestety nie spotkałem jeszcze aparatu który by to pole wypełniał.... :roll:

lama 
Rozmowny

komor, a nie ma przypadkiem w Canonach takiego patentu jak w starszych sabinkach? Po błysku z pełną mocą w trybach A lub TTL lampka gotowości miga.

Mogway 
Nowy

komor napisał/a:
Mogway, czy moc lampy jest gdzieś zapisywana w EXIF, że o tym piszesz? W jakim narzędziu to widzisz, bo mi tej informacji brakuje często… :mad:
No niestety nie z EXIFu .Wiem to na podstawie własnych pracochłonnych eksperymentów.Otóż robiłem zdjęcia(przy pomocy statywu)w różnych warunkach na E TTL i na tych samych nastawach dopasowywałem -żeby uzyskać w miarę identyczne naświetlenie w trybie manualnym. Zaczynałem zawsze od pełnej mocy i zawsze zdjęcie było bardziej jasne od E TTL.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lama, w sabinkach (przynajmniej moich) w trybie slave dioda zawsze błyska kilka razy + lampa wydaje serie 4 dźwięków kiedy nie doświetliła, tzn kiedy pełna moc była za mała..

rafals 
Nowy

Wysłany: Pon 16 Lis, 2009   

Dziekuje wszystkim za pomoc i odpowiedzi.
Kupilem 430EX II za $169,99. Niestety ale najblizsza 580 byla $300 drozsza.
I wiecie co strasznie mi sie podoba blyska wystarczajaco jak dla mnie.
W zestawie nawet dostalem jakis plastikowy dyfuzor i zestaw baterii do ladowania.
Jezeli to by byla roznica $100 to bym sie zastanowil ale $300 to juz spoto.
Poza tym to tak naprawde moja pierwsza lampa wiec i tak w duszy czuje ze jest za dobra jak na mnie.

Juz dwa razy z nia robilem zdjecia jedna sesyjka w pomieszczeniu druga na zewnatrz jako doswietlenie do naturalnego swiatla i powiem wam ze jestem zachwycony.

Jeszcze raz dzieki za porady.

oranżewski 
Optyczny

Wysłany: Wto 17 Lis, 2009   

a ja, żeby nie tworzyć nowych tematów - system i body się zgadzają, przeznaczenie też - od dłuższego czasu waham się w zakupie lampy również do 40D i w grę wchodzi także 430EXII, ale też Metz 48 af-1. siła błysku z 430EXII, jak wyżej można przeczytać, jest wystarczająco duża. ja bym używał lampy na pewno z ujemną korektą, żeby skrócić czas ładowania. czy liczba przewodnia 48 wystarczyłaby do odbijania od sufitów, ścian przy korekcie -1EV? jeśli tak to jeszcze jest dylemat porozumienia Canon - Metz. czy nie będzie po jakimś czasie jakichkolwiek sprzeczności? zależy mi, żeby lampa odbijała od sufitu i ścian z możliwością ruchomej głowicy w na prawdę "wszystkie strony". używana będzie na przysłonie przeważnie 2.8-4.5 a czasami i wyższych. nie chcę walić mocnym flashem, tylko delikatnie musnąć czasami. i wykorzystanie również na ślubach, zdarza mi się czasami cykać. no i Metz jest trochę tańszy (dla mnie każda setka ma znaczenie, bo niestety nie zarabiam). odgórnie jestem przekonany ku Metz 48. wiem, że to jest popularny temat, dużo jest o tym w internecie, ale zawsze czuję pewien niedosyt, nigdy odpowiedzi nie są sprecyzowane. mam nadzieję, że pomożecie? :zalamany: z góry dzięki.

Odpowiedz do tematu