Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ale nie jest. Jest to co czas wybral i zaliczyl do miana sztuki od wiekow.
A proba czasu to najlepsza proba, i chyba jedyna okreslajaca rowniez wartosc dziela
Mierne prace nie przetrwaja tej proby
xneon [Usunięty]
Wysłany: Nie 15 Lis, 2009
Allan, zauważ że obecnie jest chaos, nie ma przewodnich stylów, każdy robi to co lubi
pięćdziesiąt - dobra, sto lat temu nie powiedziałbym, że wszystko jest sztuką
ale XX przewartościował wszystko
nawet ekskrementy w puszce były sztuką
próba czasu - ale nie przewidzisz, czy za dwieście lat Robert Capa nie zostanie zdyskretowany na rzecz pani od zdjęć komórką - i ja też nie wiem, bardzo bym sobie tego nie życzył, ale świat się zapada w technice na rzecz inwencji.
Hę? Chyba kosztem inwencji, chciałeś powiedzieć? Jeśli tak to ja i tak się nie zgodzę. Widzę wiele inwencji dookoła siebie (niestety nie u siebie… ). Co najwyżej środki wyrazu są niby nowatorskie, ale w dużym stopniu po prostu używane są te modne i na czasie (a więc i przewidywalnie powtarzalne). Ale jeśli chodzi o treści to ja widzę wiele inwencji. U młodych.
xneon, jeśli chcesz być prawdziwym "artystą", to kup sobie zenita i przeprowadź się do Krakowa
xneon [Usunięty]
w Krakowie byłem miesiąc na studiach i rzuciłem w cholerę - to nie dość artystyczne? za rok wracam
zenita rozważałem, na razie wystarczy że biorę analoga, ostrzę manualnie i też będę wyrywał chwasty tooo znaczyyy laski!
tak, kosztem, pomieszałem komor, początkowo miało być odwrotnie, że inwencja upada kosztem techniki, ale dostałem najwyraźniej skonfudowania mniejszego
mnie chodzi o to, że odkąd jest fotografia cyfrowa i publikowanie jej w internecie, nagle można zauważyć, że tysiącom ludzi na cykaniu kwiatków w makro (gdzie szczytem jest wyciągniecie "zajebistego" bokeh) i kropel wody kończą się pomysły - przesadzam? może, ale jest jeszcze przecież klasa niższa, czyli "ffOtEncJE moje sŁitaśśne <3 <3 <3 pod kontem w kiblu z komoorci mojej c00dnej"
hmmm bycie artystą... szukałbym odpowiedzi w samym działaniu osoby, która coś tworzy. Artysta to ktoś, kto poczuje się lepiej wykonując jakieś działanie artystyczne. Folow the Shopenhower. If you want to forget all "normal" world, if you want to forget your worrys, just create something, something which will give you a worrysness and repair your weaknes
tłumaczenie (artysty):
Jeśli chcesz zapomnieć o bolączkach i rzeczach, które Cie tak bardzo trapią. Stwórz coś co pozwoli Ci zapomnieć jaki jesteś cieniutki....
Artyści to ludzie, którzy pragną zmienić świat tylko dla tego, że nie mają pojęcia jak zmienić siebie a problem mają wielki: Krzyczeć muszą!
Bobra przepraszam, przykładzik mały: Miałem okres w życiu, że przez 3 miesiące nie wyszedłem z domu. oczywiście przesadzam bo czasami trzeba było wyskoczyć po jedzenie (fajki). W tym okresie ściany mojego domu pokryły się freskami, zrobiłem parę aktów "koleżanek", które mnie odwiedzały i moje wspaniałe dzieło, którego nigdy się nie powstydze: siedząc trzy m-ce w jendym pomieszczeniu paliłem dużo papierosów. Codziennie wstając rano, lub nie wstając w moim gardle zbierała się olbrzymia ilość "zielonej cieczy". Kolor piękny a mi znudziło się oddawanie go za łóżko. więc na statywie postawiłem wspaniały kawałek dykty o wymiarach 30X45, na który codziennie przez 3 miesiące spluwałem. Wiele odcieni pięknej zieleni. Po trzech miesiącach moich spontanicznych działań powstał obraz mojej cierpiącej (wtedy) osoby. Musiałem to robić. Po co? hmmm... Wszystko zamalowałem akrylem (bo musiałem). Kolor? -niebieski. parę dodatków, mały szkic, który nalepiłem na to (szkic przedstawiał mnie samego- drążącego głęboko w sensie istnienia). Wszystko intuicyjnie, bez wahania. Musiałem to zrobić. Na koniec wziąłem to Dzieło w swe ręce i wyszedłem po 3 miesiącach z domu, żeby je sprzedać bogatym ludziom, którzy i tak by tego nie zrozumieli ale patrzyli z zaciekawieniem. Udając, że wiedzą o co chodzi. Obraz w końcu znalazł swe miejsce.... gdzie? hmmm ktoś docenił. Czy jestem artystą???? TAK!!!!!!
xneon [Usunięty]
tak, jesteś.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 16 Lis, 2009
co to za różnica, masz kase na nowe wymyślanie, to się liczy
Jakoś tak przypomniał mi się tu cytat z mojego kolegi, którego niedawno spotkałem po latach, a który opowiadając co robi, stwierdził: "...ja się artystą nie nazwałem, ale skoro ktoś tak twierdzi, to przecież nie będę oponował..."
Jego stronka:
http://www.artmetalds.com/
Rzemiosło, czy sztuka?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 15