Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D5000 czy Sony A500 ?
Autor Wiadomość
SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Wto 17 Lis, 2009   

WalterW napisał/a:
Nie miałem 500 ani 550 w ręku, mógł byś coś napisać o ich menu, czego tam brakuje? Jesteś w stanie porównać do np A200?

Właśnie przejrzałem sobie menu z obu na dpreview i jakiś istotnych różnic nie widzę, w A200 w jednej zakładce mieści się sześć funkcji w A550 siedem, lepszy wyświetlacz.
Np. w A200 korekcja błysku jest w menu, a w A550 jest po naduszeniu Fn, wiec chyba lepiej.

Reklama

WalterW 
Uczestnik

Czyli porządny sprzęt bez udziwnień :grin:

rey 
Początkujący
A7lll

Właśnie szukałem takiego tematu... :cool:

Po dopasowaniu szklarni do moich początkowych oczekiwań(krajobraz, wycieczkowe i innych po trochu) jestem na etapie wyboru zestawu i właśnie te dwa biorę pod uwagę :-) Dodatkowo rozważam D90 ze względu na pożliwość połączenia go z 18-105VR, ale cenowo trochę za wysoko :!:
Chciałbym zestaw z w miarę uniewrsalnym zoomem, ale o dobrej ostrości, bo ciemne to raczej są wszystkie, poza N18-70/3,5-4,5.
A550 miałoby pierwszeństwo wyboru, ale szkło 16-105 jest niemal 2x droższe od Nikonowskiego z silniczkiem i stabilizacją :???:

Ponieważ nie stać mnie na jasnego zooma z dobrym światłem 2.8 wolałbym użyteczne wysokie ISO w puszce. Lubię foty w świetle zastanym.
W odleglejszej przyszłości będę chciał dokupić jakąś stałkę, w zależności od potrzeb wynikających z używania zooma.

Biorę pod uwagę tylko nowy zestaw w wersji kredytowej :roll:

aha.. byłem posiadaczem trzech amatorskich alfiątek, więc niedobór przycisków na puszce mi nie przeszkadza, ale jakoś tak te a5x0 mi w łapkach średnio leżą :wink:

Czy mogę liczyć na jakieś sugestie pod kątem moich upodobań fotograficznych??? - pytam tych bardziej doświadczonych forumowiczów :mrgreen:

SlawGaw 
Optyczny

Im dłużej się przyglądam ofercie Sony, tym częściej zachodzę w głowę dlaczego nie ma zestawów A500/A550 z 16-105 jako kitem, to mogłaby być całkiem fajna oferta. Myślę że wielu z tych którzy posiadali już wcześniej jakieś Alphy, chętnie by się na coś takiego przesiadło.

rey 
Początkujący
A7lll

Jeżeli kit 16-105 byłby w cenie porównywalnej do N18-105, byłyby świetne zestawy z a500/550...

SlawGaw 
Optyczny

16-105 mógłby być nawet trochę droższy, jest szerszy i lepiej wykonany, np metalowy bagnet czy skala odległości, to co wydaje się być zaletą Nikkora 18-105 czyli VR i silnik, jest w praktyce mało istotne, gdyż w Soniaczach jest w body.
A obecnie
18-105 VR - 850 zł
16-105 - 1500 zł

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 18 Lis, 2009   

No ale Sony miało mieć tańsze obiektywy bo stabilizacja w body, tymczasem 16-105 jest dwukrotnie droższy od nikonowskiego 18-105 VR? :shock: Te dwa milimetry plus lepsze wykonanie minus stabilizacja.
SlawGaw, podane przez Ciebie ceny to są w Polsce? Bo jak patrzę już w trzecim sklepie to widzę wyższe ceny, przynajmniej na Nikona.

SlawGaw 
Optyczny

komor, Ceneo podało że w czterech sklepach jest poniżej 850 zł

MC 
Temu Panu już podziękujemy

komor napisał/a:
No ale Sony miało mieć tańsze obiektywy bo stabilizacja w body

Ale to tylko teoria dorobiona przez niektorych internautow. Sama firma o ile dobrze pamietam nic takiego nie twierdzila.

Sunders 

MC napisał/a:
to tylko teoria dorobiona przez niektorych internautow

Jest ona często powtarzana przez zagorzałych zwolenników tego systemu w sposób takiego rodzaju: sony ma stabilizację przy użyciu każdego obiektywu, a canon każe sobie płacić.....i tu pada przykład różnicy w cenie między sabilizowaną i niestabilizowaną wersją canona 70-200L. A tym czasem sony 70-200/2,8G wcale o te ok.2000pln od canona 70-200/2,8L tańszy nie jest i stabilizacja w obu przypadkach nie jest taka sama :wink: Nie chcę tu wszczynać nowego konfliktu międzysystemowego, ale mimo niezaprzeczalnych zalet stabilizacji w korpusach sony podawanie jej jako przykładu na "taniość" systemu jest chyba jednak nietrafne :???:

MC 

Sunders, racja, ale pokaz mi stabilizowane stalki nie tele w C/N :mrgreen:

RB 

MC napisał/a:

No a tak z łapa na sercu: często potrzebujesz stabilizacji w stałkach nie-tele?

Generalnie jak pamiętam to S było jakiś czas temu podawane jako przykład tanich obiektywów dlatego, ze ... można było przykręcić stare niezłe i raczej wówczas tanie Minolty i stabilizacja była, a jakże. Niestety bardzo szybko po pojawieniu sie korpusów Sony tendencja spadkowa szkieł Minolty nagle sie odwróciła i ich ceny doszły do poziomów niekiedy dość zastanawiających. Proponowanie szkieł Minolty byłao zresztą w początkach S wyjściem jak najbardziej racjonalnym także ze względu na braki w szklach S. Obecnie tu sytuacja sie poprawiła, ale za to nazywanie szkieł S tanimi w porównaniu do innych systemów jest po prostu nadużyciem. No, oczywiście bardzo tanio wychodził stary kit a i SAL75300 można było dostać nową za niewielkie pieniądze. Ale to nie są obiektywy na dłużej. Poza tym ostatnie ceny 75-300 mnie nieco poraziły... 900 stów... :shock: ktoś zwariował...
Ostatnio zmieniony przez RB Sro 18 Lis, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

kozidron
[Usunięty]

RB napisał/a:
MC napisał/a:

pewnie nie ale mimo wszystko kusi

MC 

RB napisał/a:

Czasami tak. Teraz z braku wyjscia podbijam troche iso. Z reszta komfort tez jest inny - robiac zdjecie A700 z 50tka przy czasie 1/30 ostre wychodzilo bez zadnego problemu. Teraz musze sie bardziej skupic :wink:

RB 

MC napisał/a:

Czasami tak. Teraz z braku wyjscia podbijam troche iso. Z reszta komfort tez jest inny - robiac zdjecie A700 z 50tka przy czasie 1/30 ostre wychodzilo bez zadnego problemu. Teraz musze sie bardziej skupic :wink:

No wiesz, ja też tej stabilizacji nie wyłaczam tylko dlatego bo mam stałke... ale czasów na tyle krótkich abym miał kłopoty bez niej to się nie nauzywałem zbyt dużo. A często i tak do zabaw okołoportretowych to wolałem postawić cały stuff na podpórce i jeszcze podnieśc lustro (tzn wyzwalacz 2 s) coby był pełen szpan :mrgreen:

Odpowiedz do tematu