Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybór 2 przenośnych lamp wyzwalanych radiowo
Autor Wiadomość
mover 
Nowy

Wysłany: Wto 17 Lis, 2009   Wybór 2 przenośnych lamp wyzwalanych radiowo

Witam!

Panowie, potrzebuje Waszej pomocy, jako ze doswiadczenia w dziedzinie lamp nie mam w ogole :( , a chcialbym sie tym pobawic w koncu.

jak w temacie: mam problem z wyborem 2 lamp ktore chcialbym wyzwalac radiowo. priorytet to ich waga i rozmiar, nie moga byc studyjne. potrzebuje czegos lekkiego i mobilnego co mozna wsadzic w torbe/plecak i pojechac gdzies komunikacja miejska porobic zdjecia.
z poczatku myslalem o nissinach 622, ale z tego co czytalem to je trzeba modowac by dzialaly radiowo, a do tego nawet 866 wchodzi po jakims czasie w stan uspienia i ponoc trzeba do nich biegac i je wybudzac, co sie mija z celem w ogole, jesli lampy maja byc dalej od siebie ustawione... takze to odpada.

na automatyce mi chyba nie zalezy, za to manual jak najbardziej pozadany.
aha i nie chcialbym wydawac 2 x 1400zl na metza 58 czy 580ex2 (bo to dosc duzy wydatek dla bezrobotnego, tym bardziej ze znajac zycie pewnie jeszcze dojda jakies softboxy, stojaki, parasolki itp) - no chyba ze to koniecznosc.
znajomy polecil mi tez sb-26, ale dwoch sztuk nie moge nigdzie znalezc, tylko pojedynczo, a i o to nie latwo.

co do samego radia to pewnie wystarczy jakies najtansze rozwiazanie, czyli phottix ?
i do canona to wszystko.

z gory dzieki za pomoc! :)
Ostatnio zmieniony przez goltar Nie 29 Lis, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 17 Lis, 2009   

Stare SB-26 to wciąż najlepsze i najsolidniejsze tanie lampy do strobowania. Jeśli zamierzasz wyzwalać je wyłącznie radiowo, to ze starych Nikonów równie dobrze sprawdzą się tańsze SB-25, czy też trochę nowsze SB-28 lub SB-80DX. Phottix, to złom - zainwestuj w jakieś lepsze radio i nie szarp sobie nerwów.

mover 
Nowy

a POWERLUX FW-1B warte cos jest ? bo cena jeszcze nie odstrasza - jakies 350zl wychodzi za nadajnik i 2 odbiorniki.

komor 
Moderator

Te Powerluxy posiadam i używam. Więcej szczegółów tutaj: Jakość kabli PC.

Zdarzyła mi się sytuacja, że wyzwalały cyklicznie lampę same, w jednym pomieszczeniu gdzie była jakaś interferencja. Generalnie do zabawy może być, do pracy może być wstyd.

goblin 
Nowy

Jakbyś chciał kupic fajny zestaw to mam dwie lampy sb-25 i wyzwalacze radiowe (nadajnik + 3 odbiorniki). Kupiłem niedawno s5pro i sb-800 więc ten zestaw nie jest mi już tak potrzebny więc jakbyś chciał to możemy się jakoś dogadać. Pisz przez forum lub goblin.forum @ gmail.com
pzdr
goblin

Paweł_G 
Maniak

Ja od dwóch tygodni mam Phottixy i narazie nie mogę złego zdania powiedzieć, odpalają zawsze z synchro do 1/200 (lampy studyjne powerluxa) i 1/250 EX 580.

mover 
Nowy

goblin: wyslalem Ci maila.

Paweł_G: uzywales tego w plenerze i z wiekszych odleglosci?
kurcze, jednym dziala idealnie, inni cos narzekaja. dzisiaj gosciu w sklepie mi je zachwalal - troche taka losowa sprawa sie wydaje.

powiedzcie mi, jak to jest z wyzwalaniem radiowym na druga kurtyne? da sie w ogole (zakladajac ze lampa ma taka opcje)?

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Sro 18 Lis, 2009   

mover napisał/a:
powiedzcie mi, jak to jest z wyzwalaniem radiowym na druga kurtyne? da sie w ogole (zakladajac ze lampa ma taka opcje)?

Raczej body, nie lampa. To body wyzwala blysk, wiec raczej nie powinno byc roznicy czy jest to lampa na stopce, na kablu, czy na radiu.
Ale to moje stwierdzenie takie na "chlopski rozum", wiec powini to potwierdzic teoretycy, a potem zanegowac praktycy :mrgreen:

mover 
Nowy

Wysłany: Sob 28 Lis, 2009   

zamowilem 2 lampki, padlo na metz'y 48 (ze wzgledu na moc i cene [jakies 1600zl za 2 sztuki]). za jakis czas jeszcze pewnie dokupie 58 do kompletu. ale mniejsza z lampami.

chodzi o wyzwalacze radiowe:
troche poczytalem i z poczatku myslalem o wyzwalaczach 'POWERLUX fw-1', ale jako ze nie maja mocowania lampy (a nie lubie dodatkowych niepotrzebnych kabelkow i przejsciowek) i mniejszy zasieg chyba sensowniejszym wyborem bylby 'FW-2', ale znalazlem tez w podobnej cenie 'Quantuum Fomex Dr Ray' (ktory ma duzo wiekszy zasieg). byl jeszcze jakis wyzwalacz, ale ze wzgledu na wbudowany akumulatorek raczej odpada. (drozsze zabaweczki tez odpadaja - czyli pow. 1ooo zl za wyzwalanie 2 lamp)

no i pytanie: kros uzywal powerlux fw-2 albo quantuuma dr ray i moze sie wypowiedziec o tych produktach ? ewentualnie je porownac ? (jak narazie bardziej sklaniam sie q quantuumowi)

Odpowiedz do tematu