Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sob 28 Lis, 2009
Panasonic DMC-LX3 vs. Sony DSC-WX1
Autor Wiadomość
gaijin
[Usunięty]

Wysłany: Wto 17 Lis, 2009   Panasonic DMC-LX3 vs. Sony DSC-WX1

Czy to typowe dla współczesnych kompaktów o tak szerokim kącie (24mm), że nieostrzą na brzegach zdjęcia? W centrum jest zadowalająco. W LX3 próbowałem się ratować, zwiększając wartość przysłony, co nie przynosiło jednak oczekiwanych rezultatów - albo wymagam zbyt wiele po nawykach, jakie nabrałem fotografując iks czasu sonym DSC-P12?

Reklama

lupik 
Nowy

Wysłany: Czw 19 Lis, 2009   

Kupiłem parę dni temu WX1 i również mam problem z ostrością, ale głównie w lewym dolnym rogu kadru, a nawet w lewej połowie kadru oraz w prawym górnym rogu. Przy 35mm jest lepiej, ale dalej mam nieostry lewy, dolny róg. Patrząc na testy na dc.watch.impress.co.jp i imaging-resource.com oraz niektóre sample na flickr (szczególnie te z aparatów kupionych w USA) widać bardzo dobrą ostrość na brzegach kadrów przy 24mm. Na podstawie tych dobrych sampli kupiłem WX1, a teraz jestem zły, że takie bublowate egzemplarze sprzedają. Wygląda na to, że do Polski przyjechały jakieś odpady. Zgłosiłem to dzisiaj do serwisu Sony.

Martin___ 
Rozmowny

lupik napisał/a:
Na podstawie tych dobrych sampli kupiłem WX1, a teraz jestem zły, że takie bublowate egzemplarze sprzedają. Wygląda na to, że do Polski przyjechały jakieś odpady. Zgłosiłem to dzisiaj do serwisu Sony.

http://www.optyczne.pl/2....dsumowanie.html

"Jego przewaga byłaby jeszcze większa gdyby nie poważna wpadka z optyką, produkującą tak nieostre zdjęcia na prawym brzegu kadru. Gdyby nie ta wada, bez wahania przydzielilibyśmy Sony DSC-WX1 aż dziewięć punktów w tej kategorii."

lupik 
Nowy

Właśnie ten test na optyczne.pl skłonił mnie do napisania wcześniejszego posta. Jak widać u jednego lewa strona jest nieostra a u innego prawa. Pogratulować Sony kontroli jakości.

gaijin
[Usunięty]

Wolalłbym się nie wypowiadać na temat sprzętu w Polsce, ale muszę... Mam odczucia podobne. Kupiłem dwa aparaty Canona EOS 5D z obiektywem 50mm f/1.4 USM. Za pierwszym razem przez neta - bo taniej - i korpus nawalał, wieszał się ciągle aparat. Oddałem. Za drugim razem - w Media Markt, gdzie zdjęcia były baaardzo nieostre, celność fokusa fatalna, wolna jak cholera.

Jeżdżę do Francji. Kupiłem sprzęt tam w chwili, gdy był Cash Back canona. Wyszło w efekcie mnie taniej niż przez net w Polsce. Kiedy ludzie narzekają na ten obiektyw, ja nie mam żadnego problemu - nawet z ustawieniami przy bocznych punktach autofokusa.

A testy dla mnie najlepsze to właśnie na Flickr - nie wzoruję się na opiniach serwisów fotograficznych. WX1 kupiłem po przejrzeniu zdjęć na flikerze właśnie. I zonk :(

lupik 
Nowy

gaijin napisał/a:

A testy dla mnie najlepsze to właśnie na Flickr - nie wzoruję się na opiniach serwisów fotograficznych. WX1 kupiłem po przejrzeniu zdjęć na flikerze właśnie. I zonk :(

Ciekawe czy w serwisie potrafiliby coś z tym zrobić, oprócz wymiany na inny, prawdopodobnie podobnie wadliwy egzemplarz. Na samplach z fotopolis również widać ten problem. Na razie nie dostałem żadnej odpowiedzi z Sony. Może się kiedyś okaże (albo nie), że była jakaś trefna seria.

mszczyrek 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 21 Lis, 2009   

LX3 jest ostry w calym kadrze. Chyba ze oczekujesz cudów...

lupik 
Nowy

Wysłany: Pią 27 Lis, 2009   

Wymieniłem wadliwego WX1 na nowy egzemplarz, który jest ostry w każdym rogu w porównaniu do poprzedniego.

radj 
Nowy

Lupik: wymieniłeś go w ramach gwarancji w serwisie? Sam sobie wybrałeś egzemplarz?

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

wymienić można w sklepie :-)
w serwisie najwyżej naprawić.

lupik 
Nowy

Wysłany: Sob 28 Lis, 2009   

Ponieważ potrzebuję tego aparatu, a w serwisie nie potrafili powiedzieć ile mniej więcej może potrwać naprawa, a z tego co widziałem na forach, to czasami za długo, więc spróbowałem najpierw wymienić na inny w sklepie, w którym kupiłem i na szczęście ten drugi jest ok.

gaijin
[Usunięty]

Wysłany: Sob 28 Lis, 2009   

Lupik, widzę, że wcześniej zgłaszałeś problem do serwisu Sony - zrobiłeś to bezpośrednio czy za pośrednictwem sklepu, w którym kupiłeś aparat? Napisz proszę coś więcej, bo też jestem z Wrocławia i chętnie bym wymienił mój egzemplarz - kupowałem w Media Markt, więc nie miałem możliwości zwrotu przedmiotu :(

lupik 
Nowy

Wysłany: Sro 02 Gru, 2009   

Przepraszam gaijin, ale dopiero teraz zobaczyłem, że coś napisałeś, ponieważ wątek został przeniesiony. Po prostu wysłałem aparat do sklepu (sami wysłali kuriera na ich koszt) i za 3 dni miałem drugi egzemplarz. Nie wiem czy tamten oddali do serwisu. Jak kupiłeś w MM i nie chcą wymienić, to możesz zanieść do serwisu Sony na Kościuszki. Wcześniej tam dzwoniłem, jak chciałem oddać. Problem zgłaszałem też przez formularz internetowy na sony.pl, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi. Nie wiem tylko, co powiedzą w serwisie, ponieważ optyczne.pl otrzymało odpowiedź z Sony, że wada (nieostra prawa strona kadru) tego aparatu, który testowali, mieści się w ich normie produkcyjnej.

Odpowiedz do tematu