Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dla mnie dobre zdjęcie oznacza takie które ma ładnie wyostrzony główny obiekt jego krawędzie są wyraziste, kolory są naturalne w żadnym wypadku nadmiernie nasycone dodatkowo nie ma na nim szumu i hałasu.
1.Czyli jeżeli zrobimy zdjęcie z użyciem AF jednym i drugim aparatem jakość zdjęć powinna się różnic z uwagi na lepszy / gorszy AF w poszczególnych modelach. Jednak SlawGaw napisałeś że szczególnie różnicy w jakości zdjęcia nie widać. Czyli mam rozumieć że różnica jest tak minimalna że nie warto się tym zaprzątać głowy?
2.Aha miałem zapyta jak na praktykę przekłada się drugi górny wyświetlacz, czy warto o nim myśleć, przecież i tak wszystkie ustawienia widać na wyświetlaczu z tyłu to po co dublować te informacje a wiadomo dwa wyświetlacze to większy pobór energii, chociaż dla d90 to i tak za dużej różnicy nie robi z takim akusiem.
3.Mając na uwadze moje ograniczone możliwości finansowe i chęć pstrykania fotek i video stockowych ,który model lepiej wybrać? Bo powiem szczerze że 15mpx matryca, lepsze filmy i o wiele niższa cena, przy praktycznie tej samej jakości zdjęć przemawia za 500D.
4.Dodatkowo jak tak na szybko spojrzałem na ceny obiektywów to wydaje mi się ze do canona są tańsze, czy tylko tak mi się wydaje? I jak reszta osprzętu studyjnego, oświetlenie itp.
Vietkong jakości zdjęć pewnie nie odróżnisz z tych puszek. Pomacaj gdzieś obydwa, zobacz który lepiej ci sie trzyma, sprawdź czy górny wyświetlacz bedzie ci ułatwiał życie czy nie. Zamiat pytać sam wypróbuj. Ja od siebie moge dodać że nie ma mowy abym zmienił puche na taką bez górnego info.
Dla mnie dobre zdjęcie oznacza takie które ma ładnie wyostrzony główny obiekt jego krawędzie są wyraziste, kolory są naturalne w żadnym wypadku nadmiernie nasycone dodatkowo nie ma na nim szumu i hałasu.
Z wyjątkiem szumu i hałasu pozostałe wymienione przez Ciebie cechy będą bardziej zależały od obiektywu a nie korpusu, jeśli wybierasz między tymi 500D i D90. Pod kątem szkieł powinieneś patrzeć. D90 jest droższy ale z nieco wyższej półeczki niż 500D. Wizjer ma lepszy, ergonomię raczej też (choć to w pewnym stopniu zależy od preferencji).
Witam
Udałem się dzisiaj do sklepu z foto sprzętem. Dzięki uprzejmości sprzedawcy obmacałem Nikusia D90 z słoikiem 18-105 oraz Canoniera 500D z słoikiem 18-55. Muszę powiedzieć że na samo tylko pierwsze spojrzenie zakochałem się w D90. Jest większy, masywniejszy i wygląda na bardziej profesjonalny. W ręce leżą mi oba dobrze, chodź z pewnością dwa pokrętła ustawień w nikusiu dużo będą usprawniać prace. Pisze że będą bo dzisiaj nie miałem okazji za dużo popstrykać zrobiłem zaledwie parę zdjęć jednym i drugim modelem aby nie nabijać przebiegu w sprzęcie, bo ktoś go będzie musiał potem kupić. A nikt by niechciał kupić nowy aparat z przebiegiem 200 fotek . Tak więc w sumie to foty zrobiłem na automatycznych ustawianiach z AF i bez AF. No i nie wiem czy to przeznaczenie czy przypadek ale Canonem nie udało mi się zrobić w pełni ostrego zdjęcia, natomiast Nikusiem tak zarówno z AF jak i bez niego. W związku z wynikami mojego fotoczenia jestem przekonany do Nikusia wydaje mi się że jeżeli te parę fotek testowych wyszło mi o niebo lepiej to jest to znak na dobry początek współpracy pomiędzy nami. Ogólnie też jakoś czuję jedność z tym modelem. Na chwilę obecną więc postanawiam odpuścić lepsze filmiki i parę Mpx więcej i jestem nastawiony na D90, tym bardziej że różnica w Mpx nie jest na tyle duża by na stockach przeskoczyć o rozmiar zdjęcia. Jeżeli ktoś nie przekona mnie czymś jeszcze szczególnie istotnym do Canona wolę dozbierać pieniędzy i kupić D90.
Aha mam pytanie nagrałem również filmiki, zrzuciłem je za pomocą czytnika kart na hdd ale nie mogę ich odtworzyć. Wie ktoś dlaczego? Filmiki canona otwierają mi się w Qtime natomiast Nicona jako normalne Avi w programie All player. Skala pokazuje czas jednak po naciśnięciu play nic się nie dzieje. Brak obrazu lub czarne tło. Jak je mam odtworzyć?
pozdrawiam
Ściągnij jakieś nowsze kodeki. D90 nagrywa filmiki w formacie M-JPGEG. Są też konwertery tego formatu na jakiś sensowniejszy.
A jak Ci n90 bardziej pasuje, to wybór już w zasadzie dokonany. Całkiem dobry wybór, dodam od siebie.
Nicona jako normalne Avi w programie All player. Skala pokazuje czas jednak po naciśnięciu play nic się nie dzieje. Brak obrazu lub czarne tło. Jak je mam odtworzyć?
Ściągnij jakieś nowsze kodeki. D90 nagrywa filmiki w formacie M-JPGEG. Są też konwertery tego formatu na jakiś sensowniejszy.
A jak Ci n90 bardziej pasuje, to wybór już w zasadzie dokonany. Całkiem dobry wybór, dodam od siebie.
Zgadza się...
W moim laptopie (pod Win XP) mam kodeki K-Lite Codec Pack Full (wcześniej miałem ffdshow, ale K-Lite zawierają ffdshow) i filmiki odtwarzaja się bezproblemowo zarówno w AllPlayer, VLC Player czy BestPlayer
Kodeki: link
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10