Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
To był żart , bo ten silnik jest, ale wolny i głośny/najgłośniejszy jaki słyszałem w obiektywie i w porównaniu z ultradźwiękowymi znacznie wolniejszy/.
darekf napisał/a:
z Sigmą będą te same problemy.
Jest pewna różnica-sigmę możesz wysłać w razie potrzeby razem z posiadanym body do kalibracji w serwisie-na gwarancji usługa jest bezpłatna, a serwis rzetelny.
Wolny to on nie jest. Rzekłbym, że jest jednym z najszybszych nie-ultradźwiękowych silników. Głośny jest - to fakt. Ale gdyby był cichy i ultradźwiękowy to kosztowałby nie 1500 a 2000 minimum.
Ja mam Sigmę na Canonie i mnie coraz mniej bawi w miarę upływu czasu. Jednak do Nikona to zupełnie inna sprawa i pewnie będzie dobrym rozwiązaniem dzięki HSM.
Ja mam Sigmę na Canonie i mnie coraz mniej bawi w miarę upływu czasu. Jednak do Nikona to zupełnie inna sprawa i pewnie będzie dobrym rozwiązaniem dzięki HSM.
Piszesz o Sigmie 17-70 czy o 18-50 polecanej przez oracle?
Jeśli stać Cię na D90 to zdecydowanie warto brać. U Canona warto się rozglądać za 50D.
500D nie jest zły, ale to jednak nie ta klasa.
Co do wyboru Sigma 17-70 czy Tamron 17-50 to już subiektywnie trzeba sobie ocenić, czy lepsza będzie większa uniwersalność, makro i szerszy zakres, czy lepsze światło i ostrość. Ja bym poświęcił trochę czasu i wybrał sobie jednak porządnego Tamrona.
Nikonowski 70-300 jawi mi się jako lepszy niż jego odpowiednik Canona, a te 300 mm do swoich 'zabawowych' zastosowań mogą być właśnie języczkiem uwagi.
Summa summarum głos za D90 z Tamronem i 70-300 VR. Zmieści się w budżecie?
Przecież widać w jego podpisie że 18-50. Miałem ten obiektyw pod Canonem i gdybym miał Nikona to bym się nad nim poważnie zastanowił.
Oops, faktycznie, nie było pytania
Baku napisał/a:
Summa summarum głos za D90 z Tamronem i 70-300 VR. Zmieści się w budżecie?
Baaardzo chciałbym Napiszę do paru sklepów, zobaczę co odpipszą. Przy hurtowym zakupie całego zestawu mogę chyba liczyć na jakiś rabacik i wtedy może się wcisnę.
Aktualne priorytety względem moich chęci (niestety nie możliwości ):
1. Tamron 17-50
2. Sigma 17-70
3. Sigma 18-50
4. Nikkor 18-105
Rozważam jeszcze ewentualność wzięcia D5000 + Tamron 17-50 + Nikkor 70-300 jeśli zabraknie kasy na te same szkła ale z D90. Co o tym myślicie?
Przy okazji: bardzo dziękuję wszystkim, którzy już wzięli udział w dyskusji! Otwarliście mi oczy i pomogliście mi bardzo .
Dziękuję wszystkim za pomoc! Postarałem się, pozbierałem fundusze i ostatecznie nabyłem zgodnie z Waszymi radami zestaw: Nikon N90, Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC i Nikon Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR. Szarpnąłem się na nowego Tamrona, bo zmian w szkłach nie przewiduję w najbliższym czasie, wiec już chciałem raz a dobrze I chyba dobrze trafiłem, bo nie zauważam jakiś szczególnych problemów z BF/FF a i stabilizacja (choć wydaje śmieszne odgłosy ) przydała się już. Trudno mi porównywać, bo to mój pierwszy zestaw lustrzankowy, ale naprawdę jestem pod wrażeniem. Muszę się oczywiście jeszcze nauczyć wykorzystywać cały potencjał tego sprzętu.
Jestem pod wrażeniem obsługi D90 - choć przycisków ma sporo, to opanowanie całości było błyskawiczne, i tak wygodnej obsługi się nie spodziewałem. Dodatkowy monochromatyczny LCD do ustawień też bardzo się przydaje.
Teraz długa droga opanowania w pełni techniki i wyrobienia choć odrobiny sztuki
darekf, a jak z głośnością i szybkością AF w tym nowym tamronie, czy możesz porównać np. z AF wersji bez VC lub z AF nikkora70-300?
Wersję bez VC słyszałem na żywo raz w sklepie, wiec ciężko mi porównać dokładnie, ale wydaje mi się ze większych różnic nie ma, podobnie rzęzi Do Nikkora nie ma co porownywać bo jego prawie nie słychać, zupełnie inna klasa w tym temacie. Coż, Tamron jest głośny, ale nie aż tak, by to przeszkadzało w normalnym fotografowaniu, chyba, że w jakimś wyjątkowo cichym otoczeniu.
Są na youtube dostępne nagrania, przynajmniej do starej wersji, jak poszukasz po 'tamron 17-50' znajdziesz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9