Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sob 14 Lis, 2009
canon eos 5d mark ii czy lepiej nikon d700 help!!
Autor Wiadomość
Fatman73 
Bywalec

Wysłany: Sob 21 Lis, 2009   

Oczywiście, że N24-70 to bardzo dobry zoom -jednak używam go sporadycznie, właściwie tylko wtedy kiedy praktycznie każde zdjęcia ma "wyjść/być ekstremalnie ostre".
I oczywiście, że C ma więcej dobrych stałek -pozostaje pytanie do ilu będziemy wzdychać w marzeniach a ile z nich kupimy i będziemy używać (mnie osobiście w C wystarczyłoby 35/1.4 i 135/2 ).

Reklama

darekk 
Rozmowny

Bez sensu jest udowadniać czy stałki są lepsze czy zoomy do ślubów. Ja to traktuje tak: jak Młodzi siedzą czy stoją przy krzesłach czy łapie gości weselnych podczas Ceremonii to używam stałek (sytuacje mocno statyczne). Podczas zakładania szalika lub obrączek używam zooma. Kiedyś używałem tylko stałek do tego ale sporo sytuacji mi uciekło, było mocno stresujące i męczace, brakowało miejsca do zooma nożnego (kamerzysta, ciasne kościoły, inni foto z rodziny których musiałbym staranować) żeby urozmaicić kadry i zdarzało się że jak przyłożyłem np. 85mm lub 35 to coś było nie tak w kadrze. Przy zoomie jest zdecydowanie wygodniej przy dynamicznych akcjach i gdzie mała głębia nie jest tak ważna. Jeszcze nigdy nie trafiłem na Klientów którym podobało się jak podczas zakładania obrączek Młodzi byli ostrzy a ksiądz rozmyty lub odwrotnie. Ale wtedy dawałem im takie zdjęcia jako podpucha żeby zobaczyć ich miny. Prawie zawsze mieli nie tęgie miny. Ale zawsze miałem alternatywę na F4 żeby ich nie drażnić.

Fatman73 
Bywalec

Ja nic nie udowadniam -proponuję tylko to co sam uważam za dobre (dla mnie jest), idealne jakościowo (dla mnie jest). Nie wmuszam na siłę komuś swojego sposobu fotografowania ślubów, zachowania na ślubach (przepychanki z innymi "rodzinnymi" fotografami ?) -każdy ma tu swoje zdanie i preferencje.
Jeszcze nie trafiłem na klientów, którzy byliby niezadowoleni z mojego stylu fotografowania -i oczywiście to nie jest wcale dziwne i nieprawdopodobne, po prostu moi klienci dokonują świadomego wyboru, po obejrzeniu moich zdjęć. Jeśli by im się nie podobały to wybraliby kogoś, kto robi zdjęcia w innym stylu. To logiczne :-)
Nie mam też problemu z zmainą obiektywów podczas uroczystości -bo tego nie robię. Jak chcę użyć innego szkła to po prostu zmieniam body, na którym to szkło jest założone.

sigmiarz 
Optyczny

Fatman73 napisał/a:
Ja nic nie udowadniam -proponuję tylko to co sam uważam za dobre (dla mnie jest), idealne jakościowo (dla mnie jest). Nie wmuszam na siłę komuś swojego sposobu fotografowania ślubów, zachowania na ślubach (przepychanki z innymi "rodzinnymi" fotografami ?) -każdy ma tu swoje zdanie i preferencje.
Jeszcze nie trafiłem na klientów, którzy byliby niezadowoleni z mojego stylu fotografowania -i oczywiście to nie jest wcale dziwne i nieprawdopodobne, po prostu moi klienci dokonują świadomego wyboru, po obejrzeniu moich zdjęć. Jeśli by im się nie podobały to wybraliby kogoś, kto robi zdjęcia w innym stylu. To logiczne :-)
Nie mam też problemu z zmainą obiektywów podczas uroczystości -bo tego nie robię. Jak chcę użyć innego szkła to po prostu zmieniam body, na którym to szkło jest założone.

producenci puszek kochają takich jak ty, ok w takim razie matrixx kupuj dwa d700 i 35 + 85.

matrixx 
Początkujący

kazdy z was ma racje panowie to swiadomy wybor klijenta , i fotografa .

Fatman73 
Bywalec

sigmiarz napisał/a:

producenci puszek kochają takich jak ty

a, to źle ?

kogoś skrzywdziłem ? ktoś poczuł się urażony ? -przeszkadzam Ci, denerwuję Cię ? -jakoś tak odbieram Twój tekst.......

[dopisane]

dobra, zresztą nieważne -wyraziłem swoje zdanie, autor wątka może je weźmie pod uwagę...

Pozdrawiam :-)

sigmiarz 
Optyczny

stwierdziłem fakt, kochają i już, przecież to pozytywne, miłość to bardzo pozytywne uczucie,
dlaczego pomyślałeś że to mnie denerwuje ? ;)

Fotografowałem długo stałkami bo zoomy kiedyś były bardzo drogie - te dobre,
teraz są bardziej popularne i ceny dobrych zoomow ktorych jakość optyczna
jest porównywalna ze stałkami są na rozsądnym poziomie, wieć wolę mieć kilkanaście albo kilkadziesiąt ogniskowych w zakresie np 24-70 niż dwie stałki, fakt, ta zoom nikona jest bardzo duzy i ciężki (uzywalem kilka dni), ale juz calkiem niezly (mam) sigma o podobnym swietle jest mniejszy i lżejszy (ma mniej szkieł ale za to więcej szkieł specjalnych).
Bardzo prawdopodobne że obaj mamy rację :) tylko która racja jest bardziej uniwersalna :razz: ?

biorąc pod uwagę doświadczenie matrixxa brałbym nikona z zoomami, zwracam też uwagę że nikon z obiektywami sigmy albo sigma z nikonem lepiej się dogadują niż c.

Najlepiej kupić zooma sigmy i do ciemnych kościołów jasną szeroką stałkę, jeśli to początek fotograficznej to szybko określą się preferencje i kierunek, a ktorys z tych obiektywow gdybyś stwierdził ze ktorys niepotrzebny sprzedasz z niewielką stratą bez problemu.

matrixx 
Początkujący

http://photofinish-uk.net/ zobaczcie pod tym linkiem prace artysty slubnego weding /watch us at work bardzo fajne filmiki jak gosciu pracuje podoba mi sie ja tez tak bede tu pracowal..

[ Dodano: Sob 21 Lis, 2009 18:42 ]
co onim sadzicie ?? obejzyjcie 3 filmiki
niewspomne ile zarabia ..

sigmiarz 
Optyczny

liczy się efekt, sporo zdjęć rzeczywiście jest niezłych, niektóre mają dość kontrowersyjną obróbkę
ale większość jest naprawdę ok. no i to poczucie humoru
http://www.everybodysmile...=Cover&Id=87070

widać że fotografuje nie tylko weddings i to ma bardzo dobry wpływ na te zdjęcia.
http://www.everybodysmile.biz/photofinish/weds/

na flikrze jest mozna znaleźć paru ślubnych wymiataczy, np.
http://www.flickr.com/pho...57603063825251/

pamiętaj że oprocz aparatu przydadzą CI się przynajmniej dwie blendy ze statywami,
jesli masz budżet to jedna mocna lampa (tak zeby mogla konkurowac z mocnym słońcem) z aku
zdecydowanie nie zaszkodzi. Oczywiscie o lampie na aparat nie wspominam..

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 22 Lis, 2009   

komor napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
tylko NX potrafi poprawnie interpretować wektory koloru zapisane w NEFie

Explanation, please :)

Dopiero teraz się dokopałem ;)

Otóż Nikon zapisując NEFa zapisuje nie tylko informacje o WhiteBalance (wartość), ale też tagi znane jako ColorBalance (tablice, około 600 oktetów).
Tablica ColorBalance definiuje sposób interpretacji danych RGGB, a więc można je traktować jako... powiedzmy - "profil icc" puszki (nie wiem czy nie nadużyłem słowa "profil" ;) ).

Tak czy siak problemem jest to, że właśnie to pole (ColorBalance) jest w NEFie szyfrowane używając numeru seryjnego puszki i licznika klapnięć. I tylko dedykowane oprogramowanie Capture NX potrafi je poprawnie odkodować. A z uwagi na prawo patentowe / autorskie żadna inna wywoływarka raczej nie będzie miała tej funkcjonalności. I to mimo że algorytm deszyfrujący jest dostępny na internecie... Takie życie...

Ale... Robiąc sobie profil puszki do Lightrooma niejako obchodzę dużym łukiem problem nierawidłowego kolorystycznie demozaikowania.

komor 
Moderator

Dzięki za info. Zawsze wiedziałem, że Nikon to samo zuuooo. ;)
A jakieś open-source’owe wołarki nie korzystają z tego algorytmu dostępnego w sieci? Z tego co wiem to oprogramowanie społecznościowe nie musi się bać durnego prawa patentowego bo nie ma kogo ścigać? Konkretnie ciekawym co dcraw na to, ale w sumie ten facet od dcraw może nie chcieć zadzierać z Nikonem ze względu na współpracę z różnymi firmami korzystającymi z kodu dcraw, czyż nie?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor, z tego co wiem to dcraw dekoduje poprawnie. A przynajmniej dekodował :D

konczako 
Entuzjasta

Fatman73 napisał/a:

Twoi klienci mają dobry gust. Stałka czy zoom, większa winieta czy mniejsza - kit z tym!! Jak fotograf dobry to i zdjęcia miodne.

matrixx 
Początkujący

czy mozecie wrzucic mi link programu do pobrania do dobrych prezentacji ..cszukam cos jak wondershare flash gallery factory chcialbym sprubowac czyms innym rownie dobrym

sigmiarz 
Optyczny

yyyhh.. straszny ot sie zrobil

Odpowiedz do tematu