Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czy ktoś z obecnych posiada moze wiedze na temat obiektywów do makro pracujacych z aparatami Pentax? Włąsnie się przymierzałem do kupna Tamron AF 18-250 mm f/3.5-6.3 Di II LD Aspherical (IF), ale jak przeczytałem wyniki testu to sie przeraziłem lekko...poza tym słyszałem kiedyś od kogoś, ze dobry obiektyw do makro to obiektyw stałoogniskowy??Bardzo chciałbym kupic jakąś stałke do Pentaxa o długości ogniskowej np. 200 mm - jest coś takiego na rynku?? Pozdrawiam.
[ Dodano: Pią 20 Lis, 2009 16:20 ]
A moze ktoś ma doświadczenia z tym obiektywem: Sigma AF 70-300 mm f/4,0-5,6 APO DG Macro???
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 23 Lis, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Wolverine1976,
każdy mega-zoom jest optycznie kiepski i ciemny. Albo zakres albo jakość.
Nie tylko do makro, obiektywy stałoogniskowe to zupełnie inna półka pod względem obrazowania (nie licząc takich perełek jak niektóre Zeissy czy np. Nikkor 24-70/2.8 ale to już inne pieniądze).
Z przyzwoitych optycznie zoomów dla Pentaksa, zawierających ogniskową 200mm, jest np. Tamron 70-200/2.8 SP AF Macro.
Jeżeli zależy Ci jednak na uniwersalniejszym zakresie, jest jeszcze Sigma 17-70/2.8-4.5 DG Macro.
Bardzo dziękuję za podpowiedź. Szczerze mówiąc, to nie mam zamiaru skupiac się wyłacznie na makro, ale tak sobie myślę że jak mam wydać ileś tam złotych (miedzy 1000 a maksymalnie 3000) to wolę się zapytać i kupić coś optymalnego. Chciałbym też w tym obiektywie mieć dłuższą ogniskową, zeby robić również zdjęcia obiektom z dalszej odległosci. I jeszcze po zakupie obiektywu mam zamiar kupić sobie konwerter - taki bardziej do zdjeć baaardzo małych owadów. Moze jednak ta Sigma o której wspomniałem nadałaby się??
Wolverine1976, Sigmą 70-300 ciężko jest z ręki robić zdjęcia makro bo w tym trybie minimalna odległość ostrzenia robi się 90 cm przy ogniskowej 300 mm – ciężko jest celować po prostu. Sigma 17-70 da ci fajną amatorską namiastkę makro, bo nada się i do tańca i do różańca. Dość wygodnie pracuje się nią z ręki, ale pamiętać trzeba, że odległość ostrzenia przy największym odwzorowaniu (czyli największym powiększeniu) jest bardzo niewielka, rzędu kilku centymetrów od przedniej soczewki, więc do owadów nie za bardzo – łatwo spłoszyć.
palindrom, a te wszystkie Tamrony, Sigmy i Tokiny makro – przecież one chyba występują w mocowaniu K? Na szybko sprawdziłem, że Sigma 105 jest na Pentaxa.
mam wydać ileś tam złotych (miedzy 1000 a maksymalnie 3000)
komor napisał/a:
sprawdziłem, że Sigma 105 jest na Pentaxa.
Ja sprawdziłem, że sigma 150/2,8APO Macro EX DG HSM też jest na pentaxa i mieści się w budżecie. Jest bliższa 200mm i lepsza optycznie od 105:
http://www.digital24.pl/p...roducts_id=3502
Sprawa rzeczywiście jest zagadkowa-znalazłem informację
http://www.digitalkamera...._APO/10325.aspx
z której wynika, że sigma 150/2,8 APO Macro z mocowaniem pentaxa i sony nie ma wbudowanego silnika AF
Sprawa rzeczywiście jest zagadkowa-znalazłem informację
http://www.digitalkamera...._APO/10325.aspx
z której wynika, że sigma 150/2,8 APO Macro z mocowaniem pentaxa i sony nie ma wbudowanego silnika AF
To akurat nie dziwne, P i S mają standardowo napędy w korpusach i to co powiedzmy do Canona musi mieć własny silnik w wersji do P i S może go nie mieć
I znowu w opisie mamy:
Cytat:
Bajonettanschlüsse Canon EF, Four Thirds, Nikon F, Sigma SA
czyli ani słowa o Pentaksie, poza zdaniem na końcu o braku wbudowanych silników, co może być zwykłym "kopiuj-wklej" z opisu innego szkła. Do tej pory nie widziałem tego szkła z bagnetem K i na stronach Sigmy także takiego nie widzę. Co jak co, ale producent by się chyba pochwalił wprowadzeniem na rynek wersji pod kolejny bagnet...
Anmerkung Sony- und Pentax-Anschluss ohne eingebautem AF-Motor
Wiem, że P i S maja napędy w korpusach, ale skoro znalazło się to w opisie obiektywów sądziłem, że takie wersje istnieją
W "międzyczasie" zanalazłem wątek na forum czeskich użytkowników pentaksów nt. sigmy 150/2,8 APO Macro z końca ub.r.: Piszą tam, że w ofertach niemieckich sklepów internetowych znajduje sie ten obiektyw z mocowaniem pentaxa. Próba zamówienia tego obiektywu kończyła się informacją sklepu, że ten obiektyw jest "w przygotowaniu" i data dostępności jest trudna do ustalenia. Sigma wprowadzając obiektyw na rynek w 2004r. deklarowała dostępność obiektywu z takim mocowaniem i stąd się chyba wzięły te mylące informacje.
Czescy uzytkownicy pentaxów proponują w takiej sytuacji sigmę 180/3,5 EX DG APO Macro-niestety jego cena przekracza o ok.500pln budżet Wolverine1976
No i wszystko jasne. "Zapobiegliwe" niemieckie sklepy mają od kilku lat to szkło w ofercie mimo braku takowego na rynku, a i jeden polski sklep postąpił podobnie
W sumie szkoda, bo ogniskowa ciekawa a nie dla wszystkich systemów dostępna. 180mm to już kawał "lochy" i używanie tego już nie jest takie proste
Wysłany: Pon 23 Lis, 2009 Jaki tele obiektyw z makro do Pentax K-M
No właśnie o to jest pytanie.
Sigma, Tamron czy Pentax. Zależy mi na ogniskowej ok. 300 mm lub na np,. 200-250 + konwerter. AF, oby jak najlepszy jak na tą cenę.
Myślę, że do ok 1000zł.
Od razu mówię, że nie chcę dozbierać jeszcze 2 tys. do jakiegoś lepszego szkła, ponieważ chciałbym pobawić się już wcześniej, a nie ciągle zbierać jeszcze kilkaset złotych na lepszy obiektyw.
Mam też pytanie, czy może kupić jakieś obiektywy manualne na M42 aby się pobawić, a później uzbierać na jakiegoś dobrego współczesnego zooooma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13