Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 08 Gru, 2007 ktory obiektyw tele wybrac??
poszukuje przykladowych zdjeci i testow obiektywow
Sigma 50-500/4-6.3 APO EX DG
Sigma 170-500/5-6.3 APO DG
Tamron AF SP 200-500mm F/5-6.3
nie wiem na ktory sie zdecydowac. niestety tylko takie super tele moga byc w moim systemie sony alpha. robie duzo zdjec przyrodniczych prosze o pomoc. tzn jakiekolwiek przykladowe zdjecia lub testy.
Ja bym z tego wybrał Sigmę 50-500, na drugim miejscu stawiam na Tamrona 200-500.
Sigmą 50-500 robiłem zdjęcia na Canonie i na Nikonie. Ta z mocowaniem do Canona optycznie aż tak mocno nie odbiegała od 100-400L, niestety brakowało jej stabilizacji i szybkości AF-u (choć to szkło jest dość szybkie i najszybsze z tych, które podałeś).
Sigma 100-300/4 jest dla mnie optycznie lepsza niż 100-400L.
Pomysł z TC 1.4 zły nie jest, bo używamy go tylko jak potrzebujemy większej ogniskowej zachowując na krótsze dystanse dobre światło i znakomitą jakość. Ta jakość będzie na tyle dobra, że z pewnością nie będzie gorsza niż w "gołym" 50-500. Pozostaje tylko kwestia braku stabilizacji i szybkości AF-u.
Potencjalnie rewelacyjnym obiektywem jest każda Sigma z wbudowaną stabilizacją (mowa oczywiście o Canonie i Nikonie). Do tego dołożyć tym szkłom ogranicznik AF-u (jak w Canonach) i mamy bardzo przydatne i sprawne narzędzia do pracy. Gdyby tak w proponowanej specyfikacji zrobiono Sigmę 120-300/2.8 HSM to moja ulubiona 100-400L ma wielką szansę na wizytę w komisie
Ma to moje 100-400 czy 70-200. Taki dwupołożeniowy "prztyczek" na obiektywie W jednej pozycji AF działa w pełbym zakresie (od minimalnej odległości ostrzenia do nieskończoności), w drugim zakres AF-u jest ograniczany przez elektronikę obiektywu. Obiekt znajdujący się poniżej tej dodatkowej wartości nie będzie jakby "widziany" przez obiektyw. W 100-400L jest to 6.5 metra (normalnie 1.8 metra), w 70-200 jest to 2.5 metra (normalnie 1.4 metra). Choć wydaje się to niewiele, to wystarczy spojrzeć na skalę zakresy na obiektywie gdzie widzimy, że jest to około połowy jego wielkości "obrotowej". Dzięki załączeniu takiego ogranicznika szybkość pracy obiektywu bardzo znacząco wzrasta. Oczywiście wtedy obiekty do których celujemy muszą znajdować się poza ograniczoną strefą.
Wysłany: Sob 08 Gru, 2007
Kapuje. Wiem o co chodzi, zauważyłem, że mój nikkor 70-300 w pierwszym rzedzie próbuje ostrzyć w kierunku bliżej co sie objawia tym, że w pewnych sytuacjach zjezdza od prawie ostrego obrazu do 1,5m i dopiero jedzie w górę. Taki prztyczek więc by się przydał.
Nieco OT - dlaczego mozna zrobić dobry (wybitny?) zoom 10-krotny 50-500 a jest to trudne powiedzmy dla 18-200?
To kwestia optyki i .... pieniędzy. Canon ma niezłe zoomy typu 28-300 czy 35-350, ale są to drogie szkła z L w nazwie. Nie są jakieś niesamowite, ale za to solidne. No i mają wielkość mojego 100-400L. Gdyby coś takiego zrobić za kilka razy mniejsze pieniądze i sporo mniejsze gabarytowo to fizyka robi swoje (o tym nie Arek napisze) i jakość leci w dół.
Ta Sigma 50-500 to jest spory potwór, na dodatek tam nie ma szerokiego kąta. Moim zdaniem dużo łatwiej zrobić poprawny obiektyw 50-500 niż np. 25-250 (na pełną klatkę), choć w obu zoom wynosi 10.
Ta sigma może być ciekawą rzeczą do olympusów. Zakres 100-1000 mm za całkiem niezłą cenę.
Z tego co patrzałem na Ceneo można to dostać za prawie 4000 zł... ale... tylko do Olympusa
Ten sam sklep sprzedaje ten obiektyw o niemal 1000 zł drożej do Canona czy Nikona. Dziwna sprawa i faworyzowanie systemu
Miłe to co piszesz o Sigmie 100-300
Już nie będę patrzał niepewnie na 50-500 i myślał, że 'może lepiej byłoby zebrać kasę na tą'
Taki dwupołożeniowy "prztyczek" na obiektywie W jednej pozycji AF działa w pełbym zakresie (od minimalnej odległości ostrzenia do nieskończoności), w drugim zakres AF-u jest ograniczany przez elektronikę obiektywu. Obiekt znajdujący się poniżej tej dodatkowej wartości nie będzie jakby "widziany" przez obiektyw. W 100-400L jest to 6.5 metra (normalnie 1.8 metra), w 70-200 jest to 2.5 metra (normalnie 1.4 metra).
Jeszcze mała ilustracja graficzna
Ten obrazek jest z 70-200/4L, jak widać tutaj ograniczony zakres jest od 3 metrów (normalnie 1.2 m). Rzeczywiście przydatna sprawa, mają to też niektóre Sigmy, z tego co czytałem w testach na Optycznych.
Do tego dołożyć tym szkłom ogranicznik AF-u (jak w Canonach) i mamy bardzo przydatne i sprawne narzędzia do pracy. Gdyby tak w proponowanej specyfikacji zrobiono Sigmę 120-300/2.8 HSM to moja ulubiona 100-400L ma wielką szansę na wizytę w komisie
sigma 50-500 posiada takowy ogranicznik, przynajmniej ta ktora ogladalem. w wersji do Canona Nikona i Sigmy ma takze naped HSM.
dzieki wszystkim za pomoc:D ale teraz to dopiero mam "metlik w glowie" choc nie powiem BARRDDDZZZOO mi ta dyskusja pomogla! i ciagle pomaga!!Pozdrawiam!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14