Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Rozumiem, że teleobiektywami typu 50-200/300 mm nie ma sensu zawracac sobie głowy ? Przyznam, że parametry ogniskowej przemawiają do wyobrażni, ale chyba nie często sięga się po takie zbliżenia. Ciekawy jestem, o jakiej różnicy w jakości zjęcia można mówic - por. 18-105 vs 18-200 czy 50-200/250/300
Wysłany: Sro 11 Lis, 2009 Re: Sony alfa 200 ( 230 ) + Sony AF DT 16-105 f/3.5-5.6 D -
PawełS napisał/a:
Proszę o podpowiedź: Sony, Canon czy Nikon
Olympus albo Pentax
Cytat:
czy brac na poważnie uwagi dotyczące odwzorowania kolorów i szumów w Nikonach
W których Nikonach i jakie to uwagi?
PawełS napisał/a:
Rozumiem, że teleobiektywami typu 50-200/300 mm nie ma sensu zawracac sobie głowy ?
Skąd takie autorytatywne stwierdzenie? Jak zwykle wszystko zależy od potrzeb.
PawełS napisał/a:
Przyznam, że parametry ogniskowej przemawiają do wyobrażni, ale chyba nie często sięga się po takie zbliżenia.
Spróbuj zrobić np. portrety muzyków na koncercie stojąc 5-7 metrów od sceny, 200 czy 300mm to jeszcze nie są jakieś "wielkie zbliżenia"
A czy nieczęsto się sięga po zakres tele to zależy od fotografa i jaki efekt chce on uzyskać.
Pewnie kojarzysz określenie "teleobiektyw" głównie z ludkami fotografującymi np. mecz z ogromniastymi "lufami" opartymi na statywach, tymczasem dłuższe ogniskowe są popularne np. we wspomnianym już portrecie, a dlaczego to pewnie już niebawem sam będziesz wiedział
Analizowałem ceny Nikon + Nikkor 18-105. Rozrzut jest naprawde duży od 2680-3500 zł. Bardzo zachęcająco wygladają oferty sklepów internetowych, ale czy mozna im zaufać - szczególnie tym, które oferują ceny poniżej 2800 zł -
skoro taki zestaw w fotojokerze to wydatek ok. 3100 zł ?
Wziąłem sobie do serca wszystkie wasze uwagi i wybrałem... Nikon d5000 + Nikkor 18-105 mm. Do tego udało mi się dozbierać na lampę Nissin Speedlite Di622 typ N oraz na filtry: FILTR POLAR.-67 MM KOŁOWY STAND. HOYA i FILTR OPTYCZNY UV 67 MM OPTICAM.
Bardzo dziękuję za wszystie podpowiedzi. Bardzo doceniam pomoc wszystkich na forum.
Dla porządku podam, że wszystko kupiłem w internetowym sklepie EURO AGD RTV - termin realizacji wyniósł 7 dni + odbiór osobisty w jednym ze sklepów, ale dało się wytrzymać. W sumie obsługa ok, tym bardziej, że po złożeniu zamówienia, mailowo zmieniłem błednie wybrany rozmiar filtrów. Reakcja natychmiastowa. Za całość zapłaciłem 3.628,00 zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11