Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 11 Lis, 2009
Sony alfa 200 ( 230 ) + Sony AF DT 16-105 f/3.5-5.6 D - ok?
Autor Wiadomość
PawełS 
Nowy

Wysłany: Sro 11 Lis, 2009   

Czyli jednak Nikon. W takim razie, czy brac na poważnie uwagi dotyczące odwzorowania kolorów i szumów w Nikonach ?

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Tak. Szumy w Nikonach sa na bardzo dobrym poziomie. Co do odwzorowania kolorow-kilka sekund w programie graficznym jesli bedziesz mial zastrzezenia

PawełS 
Nowy

Rozumiem, że teleobiektywami typu 50-200/300 mm nie ma sensu zawracac sobie głowy ? Przyznam, że parametry ogniskowej przemawiają do wyobrażni, ale chyba nie często sięga się po takie zbliżenia. Ciekawy jestem, o jakiej różnicy w jakości zjęcia można mówic - por. 18-105 vs 18-200 czy 50-200/250/300

Sunders 

PawełS napisał/a:
Rozumiem, że teleobiektywami typu 50-200/300 mm nie ma sensu zawracac sobie głowy ?

Jeśli chcesz fotografować architekturę to nie.
PawełS napisał/a:
o jakiej różnicy w jakości zjęcia można mówic - por. 18-105 vs 18-200

Między tymi chyba istotnej różnicy w jakości zdjęć nie dostrzeżesz :???:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wg mnie: D5000 + 18-105VR

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Sro 11 Lis, 2009   Re: Sony alfa 200 ( 230 ) + Sony AF DT 16-105 f/3.5-5.6 D -

PawełS napisał/a:

Proszę o podpowiedź: Sony, Canon czy Nikon

Olympus albo Pentax ;)
Cytat:
czy brac na poważnie uwagi dotyczące odwzorowania kolorów i szumów w Nikonach

W których Nikonach i jakie to uwagi?
PawełS napisał/a:

Rozumiem, że teleobiektywami typu 50-200/300 mm nie ma sensu zawracac sobie głowy ?

Skąd takie autorytatywne stwierdzenie? Jak zwykle wszystko zależy od potrzeb.
PawełS napisał/a:

Przyznam, że parametry ogniskowej przemawiają do wyobrażni, ale chyba nie często sięga się po takie zbliżenia.

Spróbuj zrobić np. portrety muzyków na koncercie stojąc 5-7 metrów od sceny, 200 czy 300mm to jeszcze nie są jakieś "wielkie zbliżenia" ;)
A czy nieczęsto się sięga po zakres tele to zależy od fotografa i jaki efekt chce on uzyskać.
Pewnie kojarzysz określenie "teleobiektyw" głównie z ludkami fotografującymi np. mecz z ogromniastymi "lufami" opartymi na statywach, tymczasem dłuższe ogniskowe są popularne np. we wspomnianym już portrecie, a dlaczego to pewnie już niebawem sam będziesz wiedział ;)

PawełS 
Nowy

Wysłany: Czw 12 Lis, 2009   

Analizowałem ceny Nikon + Nikkor 18-105. Rozrzut jest naprawde duży od 2680-3500 zł. Bardzo zachęcająco wygladają oferty sklepów internetowych, ale czy mozna im zaufać - szczególnie tym, które oferują ceny poniżej 2800 zł -
skoro taki zestaw w fotojokerze to wydatek ok. 3100 zł ?

Sunders 

Wysłany: Czw 12 Lis, 2009   

PawełS napisał/a:
zachęcająco wygladają oferty sklepów internetowych, ale czy mozna im zaufać - szczególnie tym, które oferują ceny poniżej 2800 zł -

W tym sklepie kupowałem i mogę polecić:
http://fotoaparaciki.pl/i...ct&prod_id=1211

oracle 
Maniak

Wysłany: Pią 13 Lis, 2009   

Ja jednak jestem za sony, właśnie ze względu na stabilizacje w korpusie i dobry wizjer np w A200.

PawełS 
Nowy

Wysłany: Nie 22 Lis, 2009   

Witam ponownie,

Wziąłem sobie do serca wszystkie wasze uwagi i wybrałem... Nikon d5000 + Nikkor 18-105 mm. Do tego udało mi się dozbierać na lampę Nissin Speedlite Di622 typ N oraz na filtry: FILTR POLAR.-67 MM KOŁOWY STAND. HOYA i FILTR OPTYCZNY UV 67 MM OPTICAM.
Bardzo dziękuję za wszystie podpowiedzi. Bardzo doceniam pomoc wszystkich na forum.
Dla porządku podam, że wszystko kupiłem w internetowym sklepie EURO AGD RTV - termin realizacji wyniósł 7 dni + odbiór osobisty w jednym ze sklepów, ale dało się wytrzymać. W sumie obsługa ok, tym bardziej, że po złożeniu zamówienia, mailowo zmieniłem błednie wybrany rozmiar filtrów. Reakcja natychmiastowa. Za całość zapłaciłem 3.628,00 zł.

Pozdrawiam

MC 

Hmm, cena dosyc wysoka. Filtry nazwalbym kontrowersyjnymi. Aparat+obiektyw+lampka to dobry zestaw.

PawełS 
Nowy

Co do ceny, to aparat z obiektywem kosztował 2.790,00 zł co uważam za dobrą cenę.

MC 

No tak. Lampka kosztuje ponizej 450zl, wiec za filtry dales prawie 400zl? :shock:

PawełS 
Nowy

Ok. zapomniałem o karcie pamięci SadDisk Extreme III SDHC 8GB - 199,00 zł
Reszta to cena filtrów. :-)

MC 

:zalamany: O czyms jeszcze zapomniales? :lol:

Odpowiedz do tematu