Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Wto 24 Lis, 2009
Jadę na fotograficzne wyzwanie - SAFARI
Autor Wiadomość
nina281
[Usunięty]

Wysłany: Pon 23 Lis, 2009   Jadę na fotograficzne wyzwanie - SAFARI

Witam jako nowa użytkowniczka.
Przejrzałam większą czesc forum ale nie znalazłam informacji na interesujący mnie temat. Rozpaczliwie potrzebuje porady fachowców :cry: Wyjeżdżam na safari i dumam, jaki obiektyw kupić na ten cel. Nie chciałabym aby to był zakup jednorazowy, nie stać mnie raczej na stałoogniskowe tele, stąd moje zainteresowanie „dziwadłami” typu 18-200 mm. Ale czy warto??? Nie mam żadnego doświadczenia ze zmienną optyką. Dopiero wchodzę w fotografie (fotografuje dość amatorsko od kilku lat), ale wiem, że to moja pasja i że chcę się rozwijać. Problem w tym, że:
- jestem drobną kobietą która nie powiesi sobie na szyi wiecej jak 2 kg In total (korpus + szkło)
- nie zamierzam wędrować z torbą pełną szkieł i jeśli nawet kupiłabym dwa obiektywy to tele powinien być w miarę uniwersalny ponieważ nie mam również ochoty na tracenie ujęć podczas przekładania obiektywów. No i nie bez znaczenia jest kwestia potencjalnych zakurzeń i zabrudzeń ktore przy ciągłych zmianach obiektywów grożą z zapylonym środowisku (którym na pewno jest sawanna w porze suchej)
- boję się plastików w szkłach żeby się nie rozpuściły na sawannie. Zamierzam intensywnie fotografować a tam gdzie jadę, może być naprawdę bardzo gorąco.
- szkła nie mogą być za ciężkie ponieważ na pewno nie będę brała statywów (ew. monopod ale i to raczej na wszelki wypadek i wolalabym NIE brać) więc obiektyw musi mieć dobrą stabilizację zwlaszcza jeśli będzie trochę cięższy.
Cena jest sprawą w miarę drugorzędną bo mam odłożoną kasę, ale nie ukrywam że chciałabym się zamknąc najchętniej w 10 k do max 12 k
Sprawę komplikuje (lub ułatwia, zależy jak na to popatrzeć) fakt, że nie jestem ukierunkowana / przywiązana do żadnego systemu tzn, teraz mam nikona ale nie mam nic przeciwko canonowi (ale już nie inne marki). Zatem muszę jeszcze dokupić body i być może lampę no i filtry.
Czytają Wasze niesamowicie użyteczne testy obiektywów wybrałam następujące opcje:

Canon 50D
+Canon EF 100-400 mm f/4.5-5.6L IS USM
+Canon EF 24-85 mm f/3.5-4.5 USM

Nikon d300 5 tys. (5.2/6.0) 905 g
LUB
Nikon d90 2700 ocena 5/6 700g
+Nikon Nikkor AF-S DX 18-200 f/3.5-5.6G IF-ED VR
+ ew. do tego Nikon d300 5 tys. (5.2/6.0) 905 g
Nie ukrywam że skłaniam sie do canona ale martwi mnie słaba stabilizacja w tym tele.
Z kolei kusi tez nikon 18-200 ale czy zdjęcia będą ostre?? Czy zbliżenia będą wystarczające?? Czy na krótszej ogniskowej zrobie nim dobre zdjęcia detali architektoniczych (chodzi o masajskie chatki z krowiego gówna :wink: ) oraz ludzi??
Czy możecie to skomentować, dopisać, zasugerować, podzielić się doświadczeniami? Może macie inny sprawdzony zestaw???
Sama sobie chyba nie poradzę :cry:
Z góry wielkie dzięki za wszelkie sugestie (pamiętajcie tylko proszę, że nie jestem szczególnie zaawansowana – chodzi mi o to, abym zrozumiała Wasze rady :wink:
Nina

Reklama

Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Pon 23 Lis, 2009   -

Polecam ten wątek, tu m.in. jest o obiektywach, które są wykorzystywane do tego rodz. okazji, a wśród nich między innymi słynna Bigma 50-500 (wymaga dobrych war. oświetleniowych raczej, ale na safari powinnaś je mieć :) ; )), która wydaje się nieźle dawać jak na taki zakres ogniskowych, co prawda waży to pewnie ze 2 kilo, ale jaki zakres ma się w ręce :) :P; ), kosztuje to chyba jeśli się nie mylę jakieś 4.5 - 5 tys. zł (czyli jak na obiektyw do "dzikiej przyrody" można powiedzieć, że grosze :) :P; )):

http://www.dgrin.com/show...t=39768&page=13 - Forum - obiektywy do dzikiej przyrody (ze zdjęciami..)

Tutaj myślę znajdziesz parę ciekawostek - jak i sprzętu używanego do tego rodz. zdjęć :) ; ).

Podałem Sigmę 50-500 (Bigma), bo na upartego można użyć bez statywu (jeśli dobrze pamiętam) i ma zakres ogniskowych na pewno b. użyteczny do tego typu fotografii (i bez smiechów jak na taki zakres, to po obejrzeniu niektórych zdjęcia kopara rozjeżdża się równo.. :) ; )). Ludzie, którzy jeździli na safari piszą - o tym sobie już doczytasz - że oni na tego rodz. wyprawy preferują jednak zoomy, gdyż są wygodniejsze w użyciu po prostu i chyba więcej rzeczy zdążysz sfocić.. Z tych zdjęć, które pamiętam, że widziałem większość było robionych chyba dla ogniskowych 300-400 mm ( tą Sigmą/"Bigmą" w każdym razie i chyba właśnie z jakiegos safari..), ale to już sobie doczytasz, więc pewnie można, ale dla Ciebie chyba 2 kilo to trochę przydużo :) ; ), za to zdjęcia z Bigmy mi się podobały, a szkło ma jeszcze w miarę "normalną" cenę :) ; ).

Chciałbym mieć takie dylematy jak Ty w tej chwili :) :P; ).

---------

I może to Ci jeszcze pomoże, o obiektywach do fotografii ptasiej, b. przystępnie moim zdaniem napisane opracowanie:

http://www.foto-ptaki.pl/...=1&limitstart=1 – o obiektywach do ptaków..
Ostatnio zmieniony przez Introverder Wto 24 Lis, 2009, w całości zmieniany 3 razy  

dr11 
Optyczny

Wysłany: Wto 24 Lis, 2009   

nina281, witaj :)

Osobiście miałem w Kenii 40D + 100-400L + 10-22 + coś z zakresu pomiędzy (miałem Tamrona 28-75 ale też stałki 50 i 85 - w sumie niepotrzebnie, no może parę portretów zrobiłem). Szkło klasy 100-400 jest wręcz niezbędne, nawet czasem dłuższe by się przydało. Uprzedzając pytania - nie nasypało mi się nic do środka, może miałem szczęście bo się aż tak nie kurzyło a może po prostu taka szczelność, jaką oferował zestaw jest wystarczająca (na 10-22 koniecznie filtr UV lub polaryzacyjny 77mm- pasuje też do 100-400L).
Przykładowe zdjęcia:
http://www.woophy.com/download/478855 10-22
http://www.woophy.com/download/551195 100-400L
http://www.woophy.com/download/551203 100-400L
http://www.woophy.com/download/551198 100-400L
http://www.woophy.com/download/478835 10-22
itd.

Życzę udanej podróży i wielu wspaniałych wrażeń!

Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Wto 24 Lis, 2009   -

Liczymy teraz, że zaprezentujesz nam potem swoje zdjęcia :) ; ).

nina281
[Usunięty]

Dzięki za pierwsze wpisy:-)
Będę czytać. Będę pytać :wink:
PS Intoverder, rozumiem, że masz już pełen wypas i zazdrościsz mi możlwiości w wyborze jakie się przede mną otwierają :wink: Coż wiem jak to jest miałam to samo, jak zamknęłam ostanią kartkę Władcy Pierścieni wiele wiele lat temu :smile:
PS 2 kg to trochę za dużo. Mialam w ręku coś ważącego 1,7 i dosłownie ugielam się, a gdzie tu korpus, a gdzie utrzymać, wycelować?? No nie wiem czy dam radę.

[ Dodano: Wto 24 Lis, 2009 00:27 ]
Panowie,
zdjęcia Darka super. Aż mnie ciarki przeszły. Robiełeś do canonem? z ręki? Jakich filtrów używałeś??
Oczywiśćie że pochwalę się zdjęciami, jesli będzie czym, i liczę na wyrozumiałość. Jadę w lutym ale do konca grudnia zamierzam kupić sprzęt żeby go przećwiczyć

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

nina281 napisał/a:
nie stać mnie raczej na stałoogniskowe tele, stąd moje zainteresowanie „dziwadłami” typu 18-200 mm. Ale czy warto???
Nie warto.
nina281 napisał/a:
Canon EF 24-85 mm f/3.5-4.5 USM
Nie warto.
nina281 napisał/a:
Canon 50D
+Canon EF 100-400 mm f/4.5-5.6L IS USM
Warto ale z uwagi na:
nina281 napisał/a:
PS 2 kg to trochę za dużo. Mialam w ręku coś ważącego 1,7 i dosłownie ugielam się, a gdzie tu korpus, a gdzie utrzymać, wycelować?? No nie wiem czy dam radę.
Odpada bo wraz z boody 50D będziesz miała ok. 2,5 kg. :cry:

Pozostaje Ci kupić 50D + EF 70-300 IS USM :smile:

Introverder 
Rozmowny

Co do wyjazdu pewnie, że zazdroszczę, ale w pozytywnym sensie, bo chciałbym zobaczyć ze zdjęć relację z pobytu. Zawsze mnie takie zdjęcia ciekawiły :) ; ). Ja programy przyrodnicze to zawsze chętnie obejrzę, tym bardziej zdjęcia z safari i się cieszę, że masz taką okazję :) ; ). Widziałem już co prawda skaczące mi przed nosem delfiny - podczas kursu na Skiathos - i mam kamień z dymiącej tuż po aktywności Etny :) ; ), widziałem piękne jeziora Plitvickie, widziałem też jak na Akropol dowożono kamienie ciężarówkami albo jak mieszkańcy jakiejś wioski koło Olimpu obijają ośmiornice głowami o kamień a potem je rozwieszają na sznurkach :) :P; ),a przed rozpadem ZSRR miałem przyjemność zwiedzic góry Kaukaz z ich piękną panoramą podczas pobytu w Soczi, ale do Afryki jeszcze nie miałem okazji się nigdy wybrać ; ).

A z podobnych klimatów - najbliżej Afryki - to byłem na Malcie i były akurat największe od '70-któregoś roku opady deszczu, a dokładniej to powódź, można było przejechać się zabytkowymi, gratami, autobusami, które się ciąga za sznurek, a każdy Maltańczyk wygląda jak Arab, a cała wyspa to jeden wielki piaskowiec :P . Nie polecam pomidorów ani warzyw z tego miejsca, są wyjątkowo niesmaczne i rachityczne :) :P, lądowanie zaś odbywa się tuż nad brzegiem morza, bo to malutka wysepka - coś dla ludzi, którzy lubią mocne wrażenia. I spróbujcie nazwać jakiegoś Maltańczyka Arabem albo kiedy przyjedzie następny autobus? :) ; ) Jeśli uda Wam się dorwać jakiś :) ;).

Acha i co wspólne dla mieszkańców tej zacnej wyspy pierwszeństwo na skrzyżowaniu oznajmia się tak kto pierwszy wciśnie klakson :) :P; ).. Zupełna "wolna amerykanka", a samochody w podobnym stanie, jak te na Krecie, a spróbujcie kiedyś nocą wejść do jakiegos hotelu (na Krecie), przekonacie się, że wszystkie drzwi są pootwierane i jak chcesz wziąć sobie pokój to bierzesz klucz i szukasz wolnego lokum :) :P; ). Kończąc, tak sobie przypominając to w moim hotelu, gdzieś na kompletnym odludziu, gdzie można mieć plażę tylko dla siebie (niedaleko niewielkiego kreteńskiego portu w Kissamos) (wtedy bo teraz tam całość uległa rozbudowie i nie jest tak spokojnie), można było się rozłożyć na leżaku spojrzeć w lewo, w prawo i cała plaża dla siebie, niezapomniane wspmnienia, w wielkiej zatoce i przejść spokojnie, przez nikogo nie nagabywanym brzegiem morza, bez żywej duszy obok siebie :) ; ), gdzie w większości miejsc był tłok i walka o wolne miejsce do plażowania, tylko cisza, spokój i morze :) ; ).

Także czekamy na relację :) :P; ).
Ostatnio zmieniony przez Introverder Wto 24 Lis, 2009, w całości zmieniany 11 razy  

nina281
[Usunięty]

Bogdan,
70-300 ma ponoć porażkowy akutofocus.
Ale dzieki :wink:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

nina281 napisał/a:
Bogdan,
70-300 ma ponoć porażkowy akutofocus.
Ale dzieki

Ja wiem, tylko osoba, która go testowała, sama sobie taki kupiła. :mrgreen:

Introverder 
Rozmowny

P.S. No to teraz czekamy na zdjęcia, kończąc poprzedni wpis :mrgreen: :) ; ). i reportaż :) :P.

krisv740
[Usunięty]

ja na safari nie byłem.... :cry:

ale co do szkieł, to zamiast 100-400 które imho jest jak najbardziej zasadnie polecane pomyślałbym o szkle klasy 70-200 (f4 z is) i tc1.4 do tego....
myślę , że ten zakres ogniskowych w "typowych wycieczkowych safari" w zupełności wystarczy, a czasami wręcz może być za długi...

co do szkła dolnego to polecam 17-40 jako szczelne. nie lubię UWA szkieł, więc pięknie krajobrazy tym uszczelnionym szkiełkiem robiłbym z przyjemnością....

ot, taki moje przemyslenia... :mrgreen:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

krisv740, o to to!
Jest dość lekko, jakościowo bardzo dobrze...
Może momentami trochę krótko (70-200 z TC1.4 to jednak nie to samo co 100-400, ani nawet 70-300), ale ja bym właśnie w taki zestaw wycelował. Dziura między 40 a 70 mm nie jest kłopotliwa.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

nina281 napisał/a:
nie stać mnie raczej na stałoogniskowe tele, stąd moje zainteresowanie „dziwadłami” typu 18-200 mm. Ale czy warto???

Nie warto.
nina281 napisał/a:
jestem drobną kobietą która nie powiesi sobie na szyi wiecej jak 2 kg In total (korpus + szkło)

nina281 napisał/a:
nie bez znaczenia jest kwestia potencjalnych zakurzeń i zabrudzeń

nina281 napisał/a:
na pewno nie będę brała statywów

nina281 napisał/a:
więc obiektyw musi mieć dobrą stabilizację

nina281 napisał/a:
Cena jest sprawą w miarę drugorzędną

Po przeczytaniu takich wymagań "narzuca mi się" zestaw: canon 7d+canon 70-200/4L IS USM. Uważam, że spełnia wszystkie Twoje wymagania.Jest w miarę lekki, szczelny, ma skuteczna stabilizację i obiektyw jest ostry i AF w body bardzo dobry. Jak juz napisał krisv740 taki zestaw w razie potrzeby dobrze współpracuje z TCx1,4.

dr11 
Optyczny

nina281, wszystkie zdjęcia z Canona z ręki. Używałem UV/polaryzacyjny na 10-22. 100-400 bez filtra.

Jeśli mogłbym coś doradzić odnośnie safari.
Impreza odbywa się cały czas w busie/jeep'ie z otwartym dachem. Nie ma możliwości wyjścia na zewnątrz ze względów bezpieczeństwa. Jest możliwość oparcia wtedy sprzętu o bandę, która znajduje się dookoła. Stojąc wewnątrz, warto podłożyć coś pod szkło, jakiś worek napełniony grochem, piaskiem itd. Warto także wziąć mały, tani statywik np. http://upload.cyfrowe.pl/..._1126341594.jpg , tylko po to, żeby wkręcić go w łącznik statywowy i używać jak mini monopod oparty o dach/barierkę/bandę (można go od biedy ustawić z szerokim kątem do widoczków typu przed wschodem, po zachodzie, nocne niebo, jak w pierwszym linku do zdjęcia, podanym w moim poprzednim poscie). Takie wsparcie się przydaje, gdy auto się zatrzyma.

Często trzeba jednak zdjęcia robić zanim to się stanie, gdy się będzie czekać na stop (trzeba dawać znać kierowcy), może być już za późno. Wtedy tylko z ręki. Prędkość AF ma znaczenie krytyczne, podczas jazdy tylko seria i servo.
70-200 + TC 1.4 może okazać się nieskuteczne pod tym względem. Poza tym, moim zdaniem, zestaw jest ciągle za krótki. Nie ma możliwości wjechania na sawannę, poruszasz się tylko drogami a zwierzaki raczej nie stoją na wyciągnięcie ręki. 2 dni przed wyjazdem zmieniłem 70-300 IS na 100-400 i teraz wiem, że był to dobry wybór.
Takie mam doświadczenia, ale weź pod uwagę posty wyżej, jeśli sprawa wagi ma dla Ciebie znaczenie krytyczne. Jeśli masz okazję, przećwicz 2godzinny plenerek z zestawem, będziesz miała okazję sprawdzić jak to w praktyce wygląda.

Z dodatków weź koniecznie torbę foliową na wypadek nagłej zmiany pogody. Deszcz, jak zacznie padać, niewiele ma wspólnego z deszczem u nas. Torba jest lekka i praktyczna w takich sytuacjach.

Szkła typu 17-40, 10-22 mają ruchomą wewnętrzną część i dobrze je uszczelnić filtrem. Skłaniam się ku szerszemu, widoki są przepiękne, ale często nie ma czasu na wielokrotne kadrowanie, więc lepiej złapać więcej i później ewentualnie przyciąć w komputerze.

Jeśli używa się serii, warto zadbać o karty pamięci. Podczas przejazdu może nie być czasu na selekcję zdjęć, łatwiej będzie użyć wielu kart, ewentualnie wieczorem zrzucić dorobek dnia na databank.

Parę linków na szybko:
http://www.african-safari...oto-lenses.html
http://www.eyesonafrica.net/safari-photography.htm
http://ezinearticles.com/...afari&id=323742
http://www.talkphotograph...ead.php?t=47184

Na razie tyle. Jeśli masz jeszcze jakieś szczegółowe pytania to śmiało :)

PS. Możesz zapytać Arka, pamiętam był na warsztatach w Kenii, pewnie chętnie podzieli się swoimi doświadczeniami :)

nina281
[Usunięty]

"myślę , że ten zakres ogniskowych w "typowych wycieczkowych safari" w zupełności wystarczy, a czasami wręcz może być za długi..."

no nie wiem, mnie się wydaje za krótkie. Czytałam o foceniu na safari, generalnie ponoć 400 mm najmniej. No chyba ze ci lwica usiądzie mi na masce (nie mojej, tylko auta:-))

"co do szkła dolnego to polecam 17-40 jako szczelne. nie lubię UWA szkieł, więc pięknie krajobrazy tym uszczelnionym szkiełkiem robiłbym z przyjemnością...."

Nie wiem co to znaczy UWA jakie wlasciwosci daje / nie daje, i dlaczego takiego szkla nie lubisz:-)

[ Dodano: Wto 24 Lis, 2009 16:00 ]
Darku, dzięki za cenne praktyczne wskazówki.
Będziemy w porze suchej, ale folię wezmę (strzeżonego... itd). Aż 3 dni będziemy w Masai Mara, gdzie można jeżdzić ponoć po sawannie. Ale wiele dni będziemy poza Mara, więc ja też uważam, że im dłuższe (lżejsze i bardziej stabilniejsze, i celniejsze ) tele tym lepiej.
Jedziemy tylko we dwoje, więc bedzie prościej (nikt mi nie zasłoni, a jak zrobi to mój luby dostanie obiektywem po głowie i finał:-)). Całe 16 dni, w tym 12 na safari:-)) MUSZE znaleźć idelany sprzęt na pewno gdzieś taki istnieje:-)
Co do kart, czy dwie 16 GB wystarczą? I databank 160 GB (a może większy?? wydaje mi się to sporą ilością miejsca, ale teraz tak myślę, że może nie wystarczyć??)
Jakie karty wziąć? Mam jakieś swoje typy, ale tego tematu jeszcze nie przemyślalam - najpierw sprzęt.
Co do testowania zestawów, nie będę miala takiej opcji przed zakupem.

Na razie tyle. Jeśli masz jeszcze jakieś szczegółowe pytania to śmiało :)

dzięki, nie omieszkam :smile:

PS. Możesz zapytać Arka, pamiętam był na warsztatach w Kenii, pewnie chętnie podzieli się swoimi doświadczeniami :) [/quote]

Może Arek się odezwie? :smile: :smile:

Odpowiedz do tematu