Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
witam mam dostep do lampy podanej w tytule jak i aparatu jak i 3 dyfuzorkow test robiony dzisiaj , znajduje sie tutaj .
Gdybyscie chcieli inna ekspozycja kat padania cienia czy cus...dajcie jakies propozycje a zrealizuje wam tescik szybki.
Ostatnio zmieniony przez goltar Czw 26 Lis, 2009, w całości zmieniany 1 raz
No OK, ale to co oceniamy? Wpływ dyfuzora na rozproszenie światła, czy też jego pochłanianie przez dyfuzor? Bo jeśli to pierwsze to nie można robić wszystkich na tych samych ustawieniach, a jeśli to drugie to zaczynamy od zdjęcia poprawnego i obserwujemy degradację...
No te miniaturki są niestety za małe aby ocenić rozproszenie światła...
daimon79, dałoby się większe? No i chciałbym też zobaczyć jak te dyfuzory "działają" na zewnątrz
Lampa z manualnym błyskiem na 1/8?
Jeśli tak, to ten cały test jest do niczego.
Ja bym proponował tryb PreTTL (nie ADI), gdyż PreTTL jest na tyle prosty że powinien działać tak samo z każdym z tych dyfuzorów.
No i większe te zdjęcia były by lepsze.
Lampa z manualnym błyskiem na 1/8?
Jeśli tak, to ten cały test jest do niczego.
Ja bym proponował tryb PreTTL (nie ADI), gdyż PreTTL jest na tyle prosty że powinien działać tak samo z każdym z tych dyfuzorów.
No i większe te zdjęcia były by lepsze.
Moge dac wieksze w domu mam oryginalne rozmiary ale nie chcialem ich dac tez za duzych co by nie "latac" po ekranie tylko o zeby w jednym miejsuc bylo. Ok podmienie pozniej na wieksze ale to wieczorem.celem testu bylo rozproszenie swiatla i jego naswietlenie wzgledem roznych dyfuzorkow dla tych co nie wiedza co kupic do lampy,moze pomoze w wyborze.Ja przed zakupem tych dyfuzorkow znalazlem jeden test miedzy lighsphere a zwyklym dyfuzorem.I byly to obiekty ruszajace sie przez co dokladnie nie moglem porownac cienia i oswietlenia. Moge zrobic nowy test zapisane: wieksze i z preTTL-em i moze zrobie pod katem co by rozproszenie cienia bylo widac:)
ok powiekszylem fotki w pierwszym tescie..link jest pare postow wyzej natomiast zrobilem test2-rozlozenie cienia . Lampa na AUTO , z ustawieniem TTL, minimalne mm w obiektywie czyli 18,iso 200 ,f 4,5/200, kolejne testy beda na polu:)
Odnośnie dyfuzora typu "woreczek" daimon79, napisałeś tak "Lampa z dyf woreczek od dolnej strony jest nieprzezroczysty,czarny, stad ciemne foto na pionowym ustawieniu,bo ta strona byla ustawiona do obiektu przez co oswietlalo boki i gore i do tylu."
Przecież wystarczyło obrócić lampę lub odwrotnie założyć dyfuzor.
No ale już lepiej, coś widać, lightsphere daje najmniej ostry cień i w przeciwieństwie do lampy w sufit daje trochę więcej światła na wprost, co jest korzystne przy fotografowaniu osób, doświetla oczodoły.
wiem ze moglem zalozyc dyf odwrotnie :)ale nie zalozylem i wytlumaczylem gdyby sie ludzie dziwili czemu ciemno na tej fotce.:)Co do lighsphere owszem najkorzystniej ale...zaklada sie go okrutnie i jest duzy,musialem go podocinac zebynormalnie sie go zakladalo az palce mnie bolaly....osobiscie wybieram zwykly dyfuzor,szybko sie zaklada i niewiele goszy od light sphere.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14