Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Trudno, żeby do taniego tabletu dołączali darmowo tak dobre oprogramowanie jak PS Elements.
Jak Corel to tylko Corel Painter, pod warunkiem, że tabletu będziemy używać malarsko - w tym nawet Photoshop w wersji Extended nie ma z Painterem szans.
Panowie - Bamboo powienien miec w zestawie JustWrite Office. Ja to zrozumialem tak, ze to co sprzedaje Vobis to ow Bamboo plus dodatkowo w promocji Corel PSP. Nawet na zdjęciu, ktore jest przy produkcie w Vobisie jest plytka z JustWrite Offcie
Tak wiec nie wiem co Vobis pokombinowal...
Natomiast Bamboo Fun - paredziesiąt zlotych drozszy - ma w zestawie PS Elements
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pią 27 Cze, 2008
zsoi3,
dodali cenę 99 za ten program - popatrz dalej-akcesoria
dodali w akcesoriach - ale zdjecie oraz informacje dystrybutora wskazuja, ze ten program powinien byc w zestawie.
za 330 widzialem FUN'a - ale nie w Vobisie
a instalowales juz tego Corela PSP i sprawdzales jak to razem wspolpracuje? pytam - bo sam uzywam PSP X2 i do tego chce wlasnie kupic ten tablet
[ Dodano: Czw 03 Lip, 2008 17:18 ]
no i kupilem Bamboo (czarny) - działa bardzo dobrze, chociaż wymaga przyzwyczajenia. sprawdzałem w aplikacjach PaintShopPro X2 (działa oczywiście siła nacisku piórka oraz po obróceniu piórka gumka), GIMP2 (podobnież), Paint.NET (tutaj działa siła nacisku - nie działa gumka).
tablecik malutki i to jest jego zaleta bo nie trzeba przesuwac calej reki; wszystko jest blisko gdzie glowna praca spoczywa na nadgarstku. bawilem sie kiedys tabletem XXL - teraz bym sie nie zamienil
Przekonać to jedno ale rzeba sie tez przyzwyczaić do tabletu - bo to nie to samo co myszka
Myszka nie jest potrzebna, tablet ja zastepuje przeciez. Ale przyzwyczajenia pozostaja. Niektórzy pracują na samym tablecie, niektórzy na tandemie tablet+myszka.
Jak się przyzwyczaisz do samego tabletu - możesz myszkę odłączyć i do szuflady schować
Kupiłem jakiś czas temu tablet A4 i... cóż leży nieuzywany praktycznie od pierwszego dnia. Co mam do tabletów:
-piórko nie jest wieczne. Trzeba wymieniać końcówki, które się ścierają. Jak zabraknie to co wtedy?
-reakcja na ruch nie jest (była) natychmiastowa. Istnieje niewielka zwłoka podczas pracy. Niewielka, ale dość wkurzająca. Fakt, minęło od pierwszego uzycia już trochę czasu. Wtedy miałem kompa z zegarem 1.7 MHz(?)
-do pracy w programach typu CAD być może świetny, ale jako alternatywa dla myszki, to raczej zły pomysł. Dla większej wydajności pracuję na myszcze lewą ręką. Nie dałbym rady obsłużyć piórka lewą ręką (jestem praworęczny). Być może rozwinę to (myszka w lewej dłoni) w wolnych tematach..
Ogólnie uważam, że gdyby tablet miał być takim świetnym pomysłem, to myszki już dawno by wyginęły jak dinozaury. Jednak to tablety są w mniejszości.
-piórko nie jest wieczne. Trzeba wymieniać końcówki, które się ścierają. Jak zabraknie to co wtedy?
kupujesz zapas: 1 szt na rok - 10 sztuk kupisz i przeżyją ten tablet (1 na rok jak masz ciężką łapę)
Tutejszyn napisał/a:
-do pracy w programach typu CAD być może świetny, ale jako alternatywa dla myszki, to raczej zły pomysł. Dla większej wydajności pracuję na myszcze lewą ręką. Nie dałbym rady obsłużyć piórka lewą ręką (jestem praworęczny). Być może rozwinę to (myszka w lewej dłoni) w wolnych tematach..
Do CAD-ów to ja jednak wolę myszkę - tak samo do Illustratora. Generalnie zawsze podziwiałem ludzi, którzy system obsługują tabletem. Dla mnie to masakra.
Tutejszyn napisał/a:
Ogólnie uważam, że gdyby tablet miał być takim świetnym pomysłem, to myszki już dawno by wyginęły jak dinozaury. Jednak to tablety są w mniejszości.
Tablet to jest świetny pomysł, ale ma określone zastosowanie.
PS. Zawsze można mieć myszkę działającą na tablecie.
Używam tego z pierwszego postu. Bardzo się przyzwyczaiłem przy retuszu, maskach itd. Myszki w systemie nie zastąpi, ale o wiele wygodniej się pracuje z obróbką fotografii. Na tyle wciąga, że gdy mam teraz coś działać myszką podczas edycji, to czuje się jak bez ręki
Myszki nie wyginęły bo się sprawdzają wystarczająco dobrze do obsługi kompa a poza tym są relatywnie tanie.
Tablet sprawdza się tam gdzie trzeba dokładnie prowadzić kursor. Dlaczego się sprawdza? Ano dlatego że jest naturalnym rozwiązaniem - całe życie posługujemy się przecież długopisami.
Ja u siebie nie zanotowałem jakichkolwiek opóźnień w korzystaniu z tabletu. A używam Wacoma. I myszki
Do pracy z edycją zdjęć - dokłądnego zaznaczania obszarów, nakładania masek spradza się tablet idealnie.
...Do pracy z edycją zdjęć - dokłądnego zaznaczania obszarów, nakładania masek spradza się tablet idealnie.
Tutaj pochwalę się dokładnoscią myszki. Jak wcześniej mówiłem jestem praworęczny, dlatego tak banalne zajęcie jakim jest naciskanie klawisza myszki powierzyłem ręce lewej...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10