Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lampa a szybkość klatek na sek
Autor Wiadomość
palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Pon 02 Lis, 2009   

Cytat:
W/g specyfikacji mojego Metza 58, podczepienie dedykowanego zasilania skraca czas ładowania o rząd wielkości.

sprawdziłem dokładnie. W zależności od rodzaju baterii, czas się skraca dwu - trzykrotnie (czyli o 1/3 tego co na początku powiedziałem). To ciekawe, bo kiedy ją kupowałem, na stronie było co innego.

Do produkcji lamp błyskowych używa się specjalnych kondensatorów o trochę bardziej wyśrubowanych parametrach jeżeli chodzi o pobór prądu. Błysk dla kondensatora odbierany jest praktycznie jako zwarcie, to musi boleć ;)

To prawda że nie da się dowolnie szybko naładować kondensatora. Gdyby przyłożyć za duże napięcie, doszło by do przebicia. Należy więc używać napięć takich, na jakie został on przewidziany. Tutaj jednak jest to o czym napisał hijax_pl; proces ładowania i rozładowywania kondensatora jest opisany krzywą wykładniczą o pewnej stałej czasowej AFAIR różnej dla obu procesów. Zjawisko jest chemiczne, musi więc chwilę potrwać.
Problem długiego ładowania z baterii to jednak jest kwestia dość niskiego napięcia i ograniczenia prądowego. Trzeba przecież to napięcie pomnożyć tak aby dojść w pobliże 400V i jeszcze uzyskać jakiś rozsądny prąd ładowania. Bateria musi się napocić żeby w 5 sekund zgromadzić tak wielki ładunek żeby wywołać poniekąd potężne i widowiskowe wyładowanie.
Zasilacz już takiego problemu nie ma. Dysponując źródłem prądowym o dużej wydajności jesteśmy ograniczeni raczej już tylko charakterystyką kondensatorów. Tutaj wiele zależy od inżyniera. Generalnie ze względu na stałe czasowe lepiej jest użyć więcej mniejszych niż jeden większy. Ewentualnie większy o kilku elektrodach. Takie rozwiązanie widziałem jednak tylko w "trochę" większych kondensatorach (>1F).

Reklama

daimon79 
Uczestnik

Wysłany: Pon 16 Lis, 2009   

ok kupilem f42am wlasnie do mnie idzie...to mowie sobie za ciosem kupie dyfuzor i teraz jaki lepszy w sensie typu?czy taki nakladany ciasno przylagajacy czy taki rozkladany na rzepy?
co radzicie?a moze jakies filtry na lampe o ile isteniieja?

=====specjalnie nie daje nowego watku zeby nie smiecic forum.kontynuacja.====

komor 
Moderator

daimon79, a poczytałeś cokolwiek w tym dziale na temat filtrów i modyfikatorów, czy mamy specjalnie dla Ciebie pisać wszystko jeszcze raz?

Popatrz choćby na tematy:
- Ezybox (różnice w modelach + dobór boxa)
- Softbox do lamp błyskowych typu speedlight
- jaki dyfuzor LightSphere lub T. WHALE + SB900
- Rozproszenie światła przy fotografii makro
- Nasadka na lampę Canon 580 EX II

To tak na szybko z pierwszych 4-5 stron tego działu. Linków specjalnie nie podaję, żebyś to Ty się spocił, a nie ja :)

Jeśli chodzi o filtry to się zlituję, choć już ze trzy razy linkowałem:
http://www.michaldulemba....amp-blyskowych/

daimon79 
Uczestnik

komor napisał/a:
daimon79, a poczytałeś cokolwiek w tym dziale na temat filtrów i modyfikatorów, czy mamy specjalnie dla Ciebie pisać wszystko jeszcze raz?

Popatrz choćby na tematy:
- Ezybox (różnice w modelach + dobór boxa)
- Softbox do lamp błyskowych typu speedlight
- jaki dyfuzor LightSphere lub T. WHALE + SB900
- Rozproszenie światła przy fotografii makro
- Nasadka na lampę Canon 580 EX II

To tak na szybko z pierwszych 4-5 stron tego działu. Linków specjalnie nie podaję, żebyś to Ty się spocił, a nie ja :)

Jeśli chodzi o filtry to się zlituję, choć już ze trzy razy linkowałem:
http://www.michaldulemba....amp-blyskowych/

widzisz i dziekuje...wystarczyhaslo i wiem czego szukac...dalej doczytam...alenawet nie wiedzialem o terminie jakim jest ezybox...jak widzisz pomoglo duzo i sie spoce:)dziekowac

komor 
Moderator

Ezybox to nie termin tylko nazwa handlowa na konkretny rodzaj softboksa u konkretnego producenta. Softbox to jest już termin. :)

daimon79 
Uczestnik

Wysłany: Sro 18 Lis, 2009   

komor napisał/a:
Ezybox to nie termin tylko nazwa handlowa na konkretny rodzaj softboksa u konkretnego producenta. Softbox to jest już termin. :)

kupilem f42am i lightsphere z nakladka mleczna porobie pozniej z pare testowych fotek(z i bez dyfuzora i lampy) i moge je udostepnic jesli ktos bedzie zainteresowany.

mover 
Nowy

Wysłany: Sro 18 Lis, 2009   

daimon79 napisał/a:

kupilem f42am i lightsphere z nakladka mleczna porobie pozniej z pare testowych fotek(z i bez dyfuzora i lampy) i moge je udostepnic jesli ktos bedzie zainteresowany.

wrzuc na forum, pewnie wiele osob chetnie zobaczy rezultaty dzialania.

daimon79 
Uczestnik

Wysłany: Sro 25 Lis, 2009   

dzisiaj zrobie test (za jkaies 2-3h)i wieczorkiem zapodam fotki na forum a wiec bedzie to sony a350 lampa f42am i 3 dyfuzory(softpack,lightsphere i taki worczek) zrobie test z dyfuzorami i bez w roznym nastaiweniu lampy.(na wprost przedmiotu,na ukos i pionowo bezposrednio na sufit),zobaczymy co z tego wyjdzie..iso i ekpozycje ustawie taka sama dla wszytkich.pozniej powiem jaka.Bedzie to informacja dla tych co maja zamiar zakupic dyfuzor i czy taka lampa im wystarczy.

[ Dodano: Sro 25 Lis, 2009 21:42 ]
Oto moj test:
http://daimon.webd.pl/test/test.html

jesli chcecie pod innym katem np padanie cienia badz inne rzeczy dajcie znac:)to zrobie wam testa.

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 26 Lis, 2009   

daimon79, dzięki za test, ale jakbyś wrzucił ciutkę większe te miniaturki, to byłoby łatwiej ocenić rozkład cieni itd. Tak ze 2 razy większe obrazki – nie byłyby złe.

daimon79 
Uczestnik

Wysłany: Czw 26 Lis, 2009   

komor napisał/a:
daimon79, dzięki za test, ale jakbyś wrzucił ciutkę większe te miniaturki, to byłoby łatwiej ocenić rozkład cieni itd. Tak ze 2 razy większe obrazki – nie byłyby złe.

dodalem w poscie http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=9309 ten sam test i dzisiaj tam zrobie drugi.zrobilem nowy watek gdyz ludzie mnie oto prosili,bo nowy watek latwiej zauwazyc i jest wieksze zainteresowanie.Dzis wieczorem podmienie fotki na 2 moze i 3 razy wieksze ale robilem na wprost cienia nie zobaczysz...ale w nowym tescie ktory dzisiaj zrobie juz cien zobaczyc zrobie pod katem i z TTLEM nie z ADI.Z tym ze wieczorkiem.

Odpowiedz do tematu