Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 27 Lis, 2009 Obiektyw do Alfa 550 do 1000-1500 zł
Witam
Od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem A550 z kitowym obiektywem 18-55, i do tego poczatkujacy amator, w najbliższym czasie wybieram sie na wycieczkę wędrowna do azji,
tematyka zdjęć jaka mnie interesuje to krajobraz, architektura (czyli szeroki kąt) , portret czasem może zdarzyć sie makro.
Prosze o rade jaki obiektyw wybrać jako najbardziej uniwersalny do tego typu zadań.
Nie chcę i nie moge na tą wyprawę zabierać torby szkieł.
A może w na wyjazd kupić tani uniwersalny spacerzoom a po przyjeździe resztę zaoszczędzoną wydać na stałkę np 50mm z dobrym światłem
Prosze o podanie konkretnych modeli szkieł wartych uwagi zarówno spacerzoom'ów i stałki
Ok.3200pln za nowe Trzeba by zrezygnować z sigmy, sprzedać kita, a kupić 50/1,8 i 16-105-jak radził ghost mogą być używane.
Miomo wszystko zestaw 16-105+50/1,8+raynox DCR-250 wydaje mi się optymalny.
Słyszałem - zaznaczam, że nie miałem do czynienia - że ten kit jest sporo lepszy od 18-70.
Sigma 70-300 APO kosztuje w granicach 1000 zł.
Razem z tą 50tką powinno się wszystko zmieścić w założonym budżecie i będzie całkiem fajnie - do amatorskich zastosowań w zupełności wystarczająco.
Sunders, czemu uparles sie na sprzedawanie tego kita?
tecmax napisał/a:
może w na wyjazd kupić tani uniwersalny spacerzoom a po przyjeździe resztę zaoszczędzoną wydać na stałkę np 50mm z dobrym światłem
MC, po prostu ten pomysł tecmaxa mi sie bardzo spodobał. Z moich doświadczeń wynika, że taki zakres ogniskowych jest bardzo praktyczny o ogranicza konieczność wymiany obiektywów. Z preferencji podanych przez tecmaxa nie wynika żeby potrzebował tele. Natomiast napisał, że potrzebny będzie szeroki kąt/16 zamiast 18mm moim zdaniem robi istotna róznicę/. Określenie "tani uniwersalny spacerzoom" też moim zdaniem pasuje zdecydowanie bardziej do SAL16105 niż do 18-55 lub sigmy 70-300. portret i macro załatwi SAL 50/1,8 i raynox. No i skoro tecmax nie chce "zabierać torby szkieł", to zabranie tych dwóch powinno mu pasować.
MC napisał/a:
kit? Miales go w reku? Robiles nim zdjecia?
Tak. Nie jest zły, ale nie spełnia wymagań podanych przez tecmaxa
Bez przesady. 2-3 bardzo lekkie obiektywy to nie jest wielki problem.
To zależy od rodzaju wyprawy... Mój szwagier wrócił z Chin gdzie podróżował przez miesiąc z 20kg plecakiem. Po powrocie powiedział mi że przez cały czas żałował że nie miał jednego 18-200 do swojego 1000D zamiast 8mm fisheye+18-55+55-200.
wypowiedzi Sunders'a i MasterB'a są w pełni trafne, czyli na pewno stałka 50 no i tu własnie jest problem SLA16-105 (trudno znaleźć używkę a new prawie 2000,)
znalazłem jeszcze:
sal_24105
Sigma 24-135 mm f/2.8-4.5 Aspherical IF
Tamron - AF 18-200 F3.5-6.3 XR Di II
Tamron AF 18-250 mm f/3.5-6.3 Di II LD Aspherical (IF)
Zoomy od 24mm sobie daruj. Zapłacisz sporo pieniędzy a zadowolony nie będziesz.
To, że 24-105 to obiektyw lepszy od tamronów to w wypadku posiadania tylko jego nie znaczy zupełnie nic.
Jeśli bardzo chcesz jeden obiektyw + tą 50tkę to weź dłuzszego Tamrona.
Choc ja bym i tak wziął 16-105 i nawet tak bele jakie tele jak 75-300...
Ale po co dwa obiektywy (z ktorych żadnego nie masz) jak zakres (prawie...) mozesz miec w jednym. A jak nie będziesz bardzo wybrzydzał na cropy i duże powiększenia (krajobrazówka to wszak nie jest popis super ostrości...) to Tami starczy... Zdjęcia na A3 z niego powinny wyjść całkiem całkiem...
Tego Tamrona mozna juz kupic za 500-600PLN jako podstawowy do amatorki na wyjeździe wydaje sie sensowny (stosunek mozliwosci do ceny) i zostaje jeszcze 900 z budzetu a za taka kwotę mozna już kupic przyzwoitą stałkę:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11