Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Szkła z USA
Autor Wiadomość
komar_kzy 
Rozmowny

Wysłany: Nie 09 Gru, 2007   Szkła z USA

Czy ktos orietuje sie jak wyglada sparawa cla (a raczej VAT-u) jesli w paczce niema zadnego rachunku za pordukt?

Jak sprowadzlam mojego "Rebel XTi" to policzyli mi (niestety) vat wg. "rachunku" a raczej potwierdzenia platnosci z PayPala.

Jak tak sie patrzy na ich ceny za szkła ... az lza sie w oku kreci.

Reklama

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Nie 09 Gru, 2007   

Kumpel ostatnio coś kupował to dostał w paczce zapakowanej w papier happy birthday to You i było OK (nie zapłacił) choć podejrzewam, że to tylko kwestia przypadku (tzn. akurat tej nie skontrolowali). Kwity dostał osobną przesyłka pocztą.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Coś takiego jest możliwe gdy kupujesz sprzęt na e-bayu, żaden sklep się nie będzie bawił.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

maziek napisał/a:
Kumpel ostatnio coś kupował to dostał w paczce zapakowanej w papier happy birthday to You i było OK (nie zapłacił) choć podejrzewam, że to tylko kwestia przypadku (tzn. akurat tej nie skontrolowali). Kwity dostał osobną przesyłka pocztą.

Osobne przesyłanie papierów i pudełek to jest sposób na oszukiwanie fiskusa. Wiele sklepów mających dziwnie tanie szkła dobrej klasy tak właśnie oszukuje nasze państwo. Pomijam fakt, że część tych obiektywów jest z drugiego sortu, po naprawach gwarancyjnych i mających jakieś wady, przez co można je było kupić taniej.

jaad75 
Klub Pierdzieli

MM napisał/a:
Osobne przesyłanie papierów i pudełek to jest sposób na oszukiwanie fiskusa. Wiele sklepów mających dziwnie tanie szkła dobrej klasy tak właśnie oszukuje nasze państwo...

Wybacz, ale to państwo oszukuje narzucając cło i podatek na towary, które nie są produkowane na jego terenie. Sama idea cła jest taka, by chronić rodzimą produkcję - gdzie w Polsce produkuje się np. obiektywy do lustrzanek? Podatek ma teoretycznie chronić oficjalnych importerów, ale to też jest grubymi nićmi szyte...

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pon 10 Gru, 2007   

To Canon wymyśla różne ceny produktów na różne rynki. A towar sprowadzony z państwa nie będącego członkiem unii jest odgórnie obłożony cłem. Jak to się mówi "dura lex, sed lex". I przykro mi, ale taki mam nawyk zawodowy, że na złodzieja mówię złodziej a nie "pracujący inaczej".

MC 

MM napisał/a:
To Canon wymyśla różne ceny produktów na różne rynki. A towar sprowadzony z państwa nie będącego członkiem unii jest odgórnie obłożony cłem. Jak to się mówi "dura lex, sed lex". I przykro mi, ale taki mam nawyk zawodowy, że na złodzieja mówię złodziej a nie "pracujący inaczej".

100% racji. W Polsce jak ktos oszukal panstwo mowi sie, ze jest sprytny i zaradny. Wg. mnie to poprostu nieuczciwosc i wcale mi nie jest przykro, jesli kims takim zajmie sie kontrola skarbowa.

jaad75 
Klub Pierdzieli

A ja nie przestrzegam przepisów, które uważam za niesłuszne i nie oddaję państwu, co mu się nie należy... :twisted:

Smola 
Maniak

MC napisał/a:
MM napisał/a:

100% racji. W Polsce jak ktos oszukal panstwo mowi sie, ze jest sprytny i zaradny. Wg. mnie to poprostu nieuczciwosc i wcale mi nie jest przykro, jesli kims takim zajmie sie kontrola skarbowa.

A uczciwością jest podwójne opodatkowanie? Najpierw bezpośrednim z pensji ci zabierają, a potem grabią VATem jak coś kupujesz. Czyli de facto dwa razy cie Panstwo opodatkowuje. I jest jeszcze wiele innych ciekawych przypadków.....dla mnie system podatkowy w Polsce jest nieuczciwy i zdania nie zmienie.
Ostatnio zmieniony przez Smola Pon 10 Gru, 2007, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

Dla mnie też polski fiskalizm woła o pomstę do nieba i chętnie nie płaciłbym tych różnych haraczy, do których zmusza mnie państwo, a najbardziej zusu, z którego i tak nic nie mam, bo lekarzom muszę płacić prywatnie, jak chcę być zbadany/wyleczony w skończonym czasie, a na emeryturę zusowską nie liczę.

Sęk w tym, że z nieprzestrzeganiem tego durne lex, sed lex :) jest tylko jeden problem. Jak wieczorem w ciemnej ulicy jakiś inny Kowalski uzna, że nie jest przez państwo wystarczająco dopieszczony i zabierze mi mój sprzęt foto oraz portfel, twierdząc że ma gdzieś prawo i państwo, to co wtedy powinienem zrobić - oddać mu to wszystko dobrowolnie, przytakując, że ja też oszukuję nie płacąc podatków, czy może jednak wołać ratunku, pomocy i policji?

Ale fajny off-topic będzie :)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

jaad75 napisał/a:
A ja nie przestrzegam przepisów, które uważam za niesłuszne i nie oddaję państwu, co mu się nie należy... :twisted:

Więc dla mnie jesteś potencjalnym przestępcą i jeżeli jesteś dumny z tego co robisz to świadczy tylko o Tobie... niestety negatywnie.

Co do panów na dziwnych ulicach o mrocznych porach to jakoś nikt mnie napaść nie chce a łażę takimi ulicami bardzo często i wcale nikomu z drogi nie schodzę :twisted: :P

Smola 
Maniak

MM napisał/a:
jaad75 napisał/a:

Więc dla mnie jesteś potencjalnym przestępcą i jeżeli jesteś dumny z tego co robisz to świadczy tylko o Tobie... niestety negatywnie.

Bez przesady MM. A jak ktoś pracował w UK ( tam płacił podatki ) i potem wraca do Polski i wg prawa powinien zadeklarować swój dochód i odprowadzić podatek do budżetu naszego Państwa to to jest fair. Czy w czasie kiedy ten ktoś był w UK korzystał z polskiej policji, ulic, oświetlenia itd. Nie! Nasze panstwo przegina i tyle. Niech sie ciesza, ze spadło bezrobocie za sparwa masowej emigracji do UK, a nie jeszcze z ludzi zdzierac. I w takim przypadku zgodze sie z jaad75 - powinno sie tego unikac bo ten przepis jest calkowicie niesluszny. Dowodem na to sa prace nad zniesieniem tego glupiego przepisu.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Sam widzisz Smola, że ten przepis ma być zniesiony. Ale PAŃSTWO PRAWA to nie jest wolna amerykanka. Ty nie możesz sobie wybierać któych zasad będziesz przestrzegał a których nie, bo z Państwa zrobi się totalny burdel. Każdy kto ma lub miał jakikolwiek kontakt z prawem jako takim dobrze wie o czym piszę. A oszukiwanie w podatkach to jest zwykłe złodziejstwo i trzeba mieć tego świadomość, choć w naszym społeczeństwie nie myśli się w ten sposób i jest to złodziejstwo nawet gloryfikowane. A za takie czyny w normalnych państwach wsadza się nawet ludzi do więzienia. Ja dla takich ludzi nigdy nie miałem sentymentów i to nie tylko w gadaniu. 8)

MC 

Zgodze sie z tym, ze jak najszybciej powinno sie uregulowac kwestie podwojnego opodatkowania dochodow, bo to nie jest fair.
Nie zgodze sie jednak z tym, ze VAT+PIT=podwojne opodatkowanie. Te podatki dzialaja zupelnie inaczej, maja inna geneze itp.
A komor napisal swietny przyklad. Podobnie jest z pirackim oprogramowaniem, gdy niektorzy "uzytkownicy" takich kopii tlumacza, ze to zadne przestepstwo itp.
Jesli komus sie polski system podatkowy nie podoba i nie moze z nim zyc, to zawsze pozostaje emigracja na Kajmany :lol:

Smola 
Maniak

MC - jesli cos bierzesz na firme to masz VAT naliczony i VAT należny i potem do US idzie tylko różnica. No ale taki szary czlowiek jak kupi sobie np. A700 :lol: to sobie VATu nie odliczy tylku placi caly. Taki przykład ( nie licze procentow - daje tylko przykladowe kwoty ):

Zarabiasz brutto 7000 zl
Podatek bezpośredni PIT 2000 ( hipotetyczna kwota )
Netto masz 5000 ( czyli juz Panstwu oddales )
Kupujesz body za 5000 zl ( cena z VATem )
Panstwo ma z tego 22% ( 1100 zl )
Cena netto 3900 zl
Kto zaplacil te 1100 zl - Ty.
Czyli najperw zabrali ci 2000 zl a potem 1100 - dużo dużo razem...
Przedsiębiorcy zawsze starają sie przerzucać ciężar podatków pośrednich na konsumenta.
Nie mówię tu o stricte zjawisku podwójnego opodatkowania ale o czymś co podobnie godzi w konsumenta.

Chlopaki ja nie mówie o tym by nie placic podtaków, tylko o tym by szukać gap prawnych i starać sie je wykorzystywać, gdyż nasze Panstwo robi wszystko by umordować nas jak sie da oferując nam coraz mniej.

Np. Taki przyklad mentalności Polski w działaniu:

Jak jest droga ekspresowa E77 i sa koleiny to co sie robi? Nie remontuje sie drogi tylko stawia sie ograniczenie do 50km/h. Potem ustawiaja sie misiaczki i kasują nas na mandatach. Ty lamiesz prawo bo przekraczasz dozwolona predkosc. A czy Panstwo nie lamie prawa nie przeznaczajac wpływów z podtków na remont drogi, a na stawianie znaku i gliniarzy w tym miejscu. To Panstwo ma byc dla nas, a nie my dla niego.

Odpowiedz do tematu