Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sob 28 Lis, 2009
Sigma 17-70 czy Canon 17-85 IS?
Autor Wiadomość
B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Pon 30 Lis, 2009   

Misek napisał/a:
daj chociaż 800x600, bo na 150x100 to sobie mozna oceniać...
Plik ma 600x400 bo większe przekroczyłoby dopuszczalny limit. Sprawdzałeś wymiary samej miniaturki. :wink:
Chętnym moge przesłać cały JPEG 4752x3168, ok. 8MB

Reklama

kozidron
[Usunięty]

B o g d a n napisał/a:
Warunki ekstremalne, bo drzewo na tle nieba.
Ogniskowa 17mm - exif pełen.
Widzisz tu gdzieś koszmarną CA?

B o g d a n, nie ekstremalne - nie przesadzaj. Ekstremalne by były na tle zachmurzonego na buro szaro nieba, poza tym na tej miniaturce 600x400 to nic nie można ocenić poza exifem, w którym wyraźnie jest przymknięte do 7.1.
Przy takim przymknięciu i na niebieskim tle do tego na 400x600 to pewnie że jej nie będzie -widać :mrgreen:
B o g d a n, masz dobre zadatki na PR-owca :wink: , podoba mi się że potrafisz przedstawić to szkło z dobrej strony - tylko nie w ten sposób :razz: .

boryskam, z tych dwóch zdecydowanie sigma.

komor 
Moderator

B o g d a n, przymknięte będzie OK, to już napisano. Ale tak przy okazji, czy czasem 50D nie likwiduje CA w JPG-ach? Nie pamiętam, a Ty być może masz to w głowie.
Ja zresztą o 17-85 IS się nie wypowiadam, bo nigdy go nie używałem. Ale Sigmę 17-70 spokojnie polecam, pod warunkiem że odpowiadają nam jej zalety i wady w stosunku np. do Canona 17-85 IS. A to już omawiane było wielokrotnie. Jak się komuś chce to niech powtórzy, może wreszcie będzie jeden zbiorczy temat porównujący te dwa szkła, bo dotychczasowa dyskusja toczyła się w wielu wątkach.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

komor napisał/a:
B o g d a n, przymknięte będzie OK, to już napisano.
Kto napisał bo nie widzę? :mrgreen:
Komor, ten akurat obiektyw na najszerszym kącie 17mm nie zmniejsza CA po przymknieciu nawet do f/11. Nawet tutejszy test to wykazał, a można zerknąć też tutaj: http://www.photozone.de/c...6is_50d?start=1

komor napisał/a:
Ale tak przy okazji, czy czasem 50D nie likwiduje CA w JPG-ach? Nie pamiętam, a Ty być może masz to w głowie.
Nic mi na ten temat nie wiadomo. Jedynie w DPP można coś chyba ruszyć w tym temacie. Jeśli chcesz mogę Ci wysłać pełen plik, a jak poszukam to nawet chyba sRAW1 się znajdzie. :wink:

komor 
Moderator

B o g d a n, wycinek 1:1 z narożnika i mocnego punktu byłby pomocniejszy, ale jak wyślesz (s)RAW-a to chętnie popatrzę. :)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

komor napisał/a:
... jak wyślesz (s)RAW-a to chętnie popatrzę.

Właśnie wyjechał do Ciebie cały sRAW1 - 15MB. Miłego oglądania. :smile:

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 26 Mar, 2010   

B o g d a n napisał/a:
W każdym razie komor do dzisiaj nie wypowiedział się na temat przesłanego mu przeze mnie RAW z 17mm i 17-85 no ale nie ważne.

Wywołany do tablicy daję głos. :) Mam tego sRAW-a jeszcze w mailu i skoro jeden obraz to 1000 słów to pozwolę sobie wrzucić cropa z narożników pliku Bogdana (mam nadzieję, że nie ma nic przeciwko) oraz kilka moich cropów z narożników Sigmy, niech każdy porówna sobie sam. Niestety nie mam identycznego ujęcia w górę, większość moich jest pod słońce i naświetlane na cienie, niebo więc bywa białe i aberracje dobrze widoczne. Pliki wywołane w Lightroom 2.6, domyślne ustawienia, zero korekt. Daję cropy, czyli piksele z matrycy 1:1, wycinki. Wszystkie wycinki są z ogniskowej 17 mm.
Aha, proszę tylko nie porównywać ostrości na tych zdjęciach, bo fotka Bogdana ma ostrość wyraźnie ustawioną na pierwszy plan, w związku z tym narożniki są nieostre bo wypadły poza GO, natomiast niektóre moje pstryki były ostrzone na nieskończoność i akurat tylni plan i narożniki są w GO.

A więc cropy od Bogdana, Canon 17-85 IS, 50D, sRAW1 (7 mpix), f/7.1. Narożniki lewy-środek/góra, skrajny prawa/góra.

Teraz moje. Sigma 17-70, 400D, RAW (10 mpix), f/2,8. Narożniki lewy-środek/góra, skrajny prawa/góra.

Sigma 17-70, 400D, RAW (10 mpix), f/8. Narożniki skrajny lewy/góra, prawie środek-prawy/góra.

Sigma 17-70, 400D, RAW (10 mpix), f/8. Narożniki lewy/dół, prawy/góra.

Teraz niezły przepał bo naświetlane na cienie. Sigma 17-70, 400D, RAW (10 mpix), f/8. Narożniki skrajny lewy/góra, skrajny prawy/góra.

Sigma 17-70, 40D, RAW (10 mpix), f/8. Narożniki środek-lewy/góra, skrajny prawy/góra.

Sigma 17-70, 40D, RAW (10 mpix), f/5,6. Narożniki lewy/środek-góra, prawy/góra.
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 26 Mar, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

komor, proponuję przenieść Twój post i ten mój do odpowiedniego wątku Sigma 17-70 czy Canon 17-85 IS?
bo zrobi się zaraz OT :smile: no ale ja tu nie jestem moderatorem. :wink:

PS.
Na moje oko w "moim" cropie nie widać porażającej CA, wynikającej z tabelek testowych.

komor 
Moderator

B o g d a n, zaraz przeniosę te posty.
Tymczasem,
B o g d a n napisał/a:
Na moje oko w "moim" cropie nie widać porażającej CA, wynikającej z tabelek testowych

Też tak sądzę, choć ciekawe jak to u Ciebie wygląda na f/2,8 :D
No wiadomo, tabelki tabelkami, a w praktyce trzeba wziąć pod uwagę też inne czynniki. Zwróć uwagę jak diametralnie różnie zachowuje się Sigma na f/2,8 czy f/8 z oświetleniem gdzieś z boku i niebieskim niebem, a jak inaczej pod słońce, gdy niebo jest wypalone prawie do bieli. I w tym kontekście rewelacji na 17-85 IS nie widzę, biorąc pod uwagę korzystne warunki oświetleniowe i naświetleniowe. Ale dramatu też nie. Dlatego ja uważam, że obydwa te obiektywy (plus Tamron 17-50/2,8) mają po prostu inne grupy użytkowników, w zależności od tego co preferujemy. Milion razy pisane, że 17-85 IS ma… IS, szybki USM, Sigma ma użyteczną funkcję makro i jednak pancerniejszą obudowę, a Tamron ma stałe światło f/2,8. W tym zakresie cenowym należy wybrać co kto potrzebuje. Przydałoby się teraz porównanie z nowym Tamronem w wersji VR i Sigmą w wersji OS HSM, bo to nowi gracze na nieco ciut wyższej półeczce cenowej, ale blisko.

Odpowiedz do tematu