Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
AF Sigma 150-500mm
Autor Wiadomość
meriox 
Nowy

Wysłany: Sob 28 Lis, 2009   Sigma 150-500mm

Witam Wszystkich Forumowiczów.
Sigmę 150-500mm posiadam od miesiąca. Zaraz po kupnie wysłałem ją razem z body Nikon D80 do kalibracji bo występował problem FF ma małych ogniskowych.
Po kalibracji również przeprowadziłem testy i wygląda na to, że obiektyw ładnie ostrzy w całym zakresie ogniskowych.
Jest jednak jedna rzecz, która mnie niepokoi i być może ktoś z Was się już spotkał z podobnym problemem. Chodzi konkretnie o rozdzielczość fotografowanego obiektu w punkcie, w którym AF złapał ostrość.

Dla wyjaśnienia zamieszczam poniższe zdjęcia. Są to cropy, robione na szybko z odległości ok. 2,3m. Ogniskowa 500mm, ostrość ustawiona na środkową bateryjkę.

Na powyższym zdjęciu wydaje się być wszystko ok. Jednak na zdjęciu zamieszonym niżej (jest to ta sama fotka - kolejny crop) można zauważyć coś dziwnego. Środkowa bateria, na którą łapana jest ostrość wydaje się być ok ale pod względem rozdzielczości wygrywa bateria za nią (po prawej stronie). Mimo tego, że jest bardziej rozmydlona niż środkowa to jednak rozdzielczość obrazu w tym miejscu jest zdecydowanie wyższa.
Widać to bardzo na kreseczkach po lewej stronie napisu TESCO, które składają się z pojedynczych punkcików.
Co o tym sądzicie?

Reklama

P_M_ 
Maniak

Wysłany: Sob 28 Lis, 2009   

Bo na srodkowej masz odbicie swiatla kolego. Blyskales lampa? (Pytanie retoryczne)
Zrob fote bez takich zaklocen.

meriox 
Nowy

Wysłany: Sob 28 Lis, 2009   

Na wszystkich jest odbicie. Zrobiłem kilka fotek i błyskałem z różnych stron. Efekt był zawsze taki sam, ale ok jak bede miał więcej światła to spróbuję raz jeszcze...

piotr_u. 
Rozmowny

Wysłany: Nie 29 Lis, 2009   

Widzę to o czym piszesz i odbicia raczej nie mają tutaj za wiele do rzeczy, ale nie wiem jak to wyjaśnić.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Przede wszystkim testy na celnosc AFa powinno sie robic w dobrych warunkach oswietleniowych. Niestety, 99% z nich robionych jest w "swietle" lampki na stoliczku i potem jest placz.

Sunders 

MC napisał/a:
testy na celnosc AFa powinno sie robic w dobrych warunkach oswietleniowych

Ze statywu i na przedmiotach nie powodujących odblasków.

meriox 
Nowy

Przedstawione poniżej testy jak i ten powyżej wykonane były ze statywu. Wyzwalane z pilota, włączona funkcja opóźnionej ekspozycji, stabilizacja obrazu wyłączona!

Kolejne bateryjki, tym razem w świetle zastanym.

Kolejny crop

Poniżej przedmioty, które udało mi się znaleźć powodujące najmniejsze odblaski.

Crop

Proszę zwrócić uwagę, że efekt znowu się powtórzył. Patrząć na paczki papierochów na pierwszej focie widać że ostrość pada na środkową. Po zbliżeniu widać po napisach, że rozdzielczość obrazu jest wyższa na prawej czyli za środkową paczką.

Piotrekok 
Nowy

Po tych zdjęciach nie widać aby ostrość padała na środkową. Według mnie pada właśnie na prawą czyli dalej możesz mieć minimalny BF. Sprawdź na jakiejś skali ustawionej pod kątem:)

meriox 
Nowy

Hmm, przy bateriach masz rację. Natomiast przy pierwszej fotce z papierosami napis "24 papierosy z filtrem" na środkowej paczce jest jakby wyraźniejszy. Na prawej jest bardziej "rozmyty".
Przy cropie widać, że mimo iż na prawej paczce obraz jest bardziej (nie wiem jak to nazwać) "rozjechany" to szczegóły są ewidentnie wyraźniejsze.

Sunders 

meriox, z jakiej odległości robisz te zdjęcia?

goltar 
Optyczny

To jeszcze pytania pomocnicze, test robisz z jakimś filtrem czy bez ?, soczewki są czyste ? czy obiekt który fotografujesz jest na tej samej wysokości co oś obiektywu oraz ostatnie czy oś obiektywu jest pod kątem prostym do osi która przechodzi przez fotografowane obiekty. Może jeszcze jedno, czy z innymi obiektywami jest OK ?

meriox 
Nowy

Zdjęcia wykonywane z ok 2,3 do 2,5m. AF łapie ostrość bardzo szybko.
Szkiełko czyste bez filtra. Wysokość aparatu jest na tej samej wysokości co fotografowany obiekt i oś obiektywu jest pod kątem prostym do osi która przechodzi przez fotografowane obiekty.
Dla porównania wykonałem kiedyś test z Nikkorem 18-200 i w jego przypadku jest wszystko ok.

Kolejne zdjęcia z innymi obiektami i znów efekt się powtarza.
Na pierwszym zdjęciu wydaje się, że ostrość pada na środkową petardę :P
Przy cropie wyraźniej widać raster na prawej petardzie, ale wszystko jest jakby "rozjechane" albo poodbijane - czy to nie czasem aberracje?
Zastanawiam się czy przy kalibracji nie wybrano kompromisu między ostrością a powstawaniem efektu "rozjechania".

Crop:

[ Dodano: Nie 29 Lis, 2009 14:38 ]
Dla przykładu fotki tych samych obiektów z Nikkora 18-200mm.

Tutaj jest wszystko ok!

Crop:

MC 

Jesli wszystko bylo robione prawidlowo, to wyglada mi to na niewielki BF.

goltar 
Optyczny

Także bym to ocenił na lekki BF.

meriox 
Nowy

Wysłany: Wto 01 Gru, 2009   

Dzięki za pomoc, w takim razie wyślę go do ponownej kalibracji z załączonymi zdjęciami. Może technikom uda się coś z tym zrobić.

Odpowiedz do tematu