Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie jestem zwolenikiem żadnego z systemów, ale po teście na dp review canon wydaje się lepszym wyborem. Obydwa reprezentują podobną jakość zdjęć, kwestia czy wolisz odchylany ekran czy bardziej kompaktową budowę. Canon ponoć produkuje bardziej miłe dla oka jpegi no i ma o większej rozdielczości matryce co teoretycznie daje większe możliwości przy dłubaniu nad obrazkiem.
Ja miałem podobny dylemat i za tą samą kasę wybrałbym olympusa e-620 z dwoma kitowymi zoomami jak nie planujesz szybko rozbudowy. Finalnie jednak zdecydowałem sie na pentaxa k20d
Poniewaz najlepiej "lezal" mi w rece, duza matryca 15mln, no i chyba najnowszy z ta matryca dla amatorow, bo profesionalista to nie jestem, 3 calowy LCD no i z wygladu najlepiej mi sie podoba a , ze ma jakies tam minimalne roznice z innymi np Nikon 5000 to juz chyba wyglad i ulozenie w reku moze zadecydowac o wyborze.
I najwazniejsze (moze glupie) mina sprzedawcy ktory usilnie od kilku dni (bo chodzilem kilka razy do sklepu) usilowal mi wrecz nachalnie wcisnac Alfe 330, chyba mieli jakis nacisk na sprzedaz tych Alf, jego krzywa mina gdy powiedzialem Canon 500D - BEZCENNA !!!
różnica jest natomiast w cenach obiektywów. Canon ma o wiele tańsze. Co o tym sądzicie ?
Mnie się do tej pory wydawało, że w segmencie amatorskich szkieł to jest właśnie na odwrót. Canon ma trochę ciekawych obiektywów, których próżno szukać u konkurencji (nawet Nikona) ale w półce średniej.
Cytat:
No i nie zaluje wyboru, jestem bardzo zadowolony.
Myślę, że się nie zawiedziesz. To porządny korpus z niezłymi parametrami, można powiedzieć że Canon wyciągnął wnioski po 450D.
A ja mam do Was bardzo podobne pytanie. Ponieważ dzisiaj zdecydowałem że kupię D5000 bardzo proszę poradźcie mi jaki KIT'owy zestaw lepiej wybrać. Ceny bardzo zbliżone. Fotografia normalna, czyli krajobrazy, portrety, trochę makro.
Który zestaw pod względem użyteczności / jakości byłby najlepszy: D5000 + NIKKOR AF-S VR 18-105mm, czy też D5000 + Nikkor AF-S VR 18-55mm + 55-200mm VR???
Dokładnie jak napisał kolega powyżej. Bierz 18-105 VR, jest dużo lepszy i bardziej uniwersalny niż 18-55 (przy zakupie 2 obiektywów i tak większość zdjęć będziesz robił na 18-55). Z czasem lepiej dokupić coś dłuższego jako drugi obiektyw. Ja mam Sigmę 70-300 z silnikiem i jest całkiem niezła. Z pewnością dużo jej brakuje do Nikkora 70-300 VR ale cena jest dużo niższa.
manix [Usunięty]
Wysłany: Pią 27 Lis, 2009
Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem forum i rozwiązałem już dylemat, który opisujecie w tym wątku.
Kupiłem D5000 ze względu na odchylany panel. Poprzednio miałem Canona S2 i pomijając jakość zdjęć to funkcjonalność tego aparatu była bardzo dużą. To skłoniło mnie do poszukiwań lustrzanki przy której nie trzeba się schylać, robiąc zdjęcia z niskiej perspektywy.
Uważam, że pomimo że autofocus w podglądzie live view działa wolno to wygoda robienia zdjęć przemawia za jego kupnem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11