Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jak pewnie większość z Was wie w dniach 31 stycznia - 2 lutego 2008 roku w Las Vegas odbędą się targi PMA. Sporo firm może pokazać na nich swoje nowe lustrzanki. Plotki mówią o takich modelach:
Canon 5D MkII
* 12 million full frame CMOS (niektóre źródła mówią o 16 MPix)
* 5 fps, max. 21 continuous shooting of raw images
* automatic dust reduction
* 35 area subarea light metering system; central point metering available for the 3.5% central area
* 15 point high accuracy cross focusng AF system. f2.8 high accuracy focusing available at the central focusing point
* viewfinder: 96% vision field, 0.71x
* 3.0 inch, 0.92 million pixel LCD (640*480 VGA)
* ISO 50-3200, can be extended to 6400 or 12800
* Mg-Al alloy body, dust proof, water proof
* 14-bits DIGIC III processor
* HDMI connector
* 16:9 shooting available at 8 million pixels
* EF-S lens not supported
* LCD liveview
* 5D grip and battery compatible
Nikon D80s lub D90:
# 12 Megapixel APS-C sized CMOS sensor (identical to the D300 sensor)
# D80 body (plastic, no wheather seals) and viewfinder
# D200 AF sensor (11-points, 1 cross type)
# 4 fps continious shooting
# 3.0” 922K LCD (This may require body design change)
# No Live View
# Anti-Dust
# Improved high ISO performance with the CMOS sensor
# Improved metering
# Improved battery life
# $1000-$1200 price range
Pentax K20D:
* 14 MPix CMOS?
* 14 bitowy procesor RAW A/D
* 3.0" LCD
* LiveView
* AS
* 5 kl/s
Pentax K200D
* 10 MPix CMOS od Sony
* 12 bitowy procesor graficzny PRIME
* 3.0" LCD
* 3 kl/s
* AS
SONY A900?
Tutaj krążyły różne plotki. Już rok temu na PMA Sony pokazało dwie makiety korpusów,
z których jeden potem wyszedł jako A700. Drugi, większy, z charakterystycznym pentapryzmatycznym wizjerem, wydaje się być aparatem klasy FF (lub z mnożnikiem
1.1x). Czy zobaczymy go na PMA w tym roku jak nowy model, czy wciąż jako makietę?
Jak dla mnie bomba z nowym D80. CMOS, LCD 900k i Anti dust. Ciekawe w jaki sposób wkomponują 3" lcd w puszkę D80, na ile ją zmienią. Jeszcze gdyby go uszczelnili dali magnezowy korpus......no ale po co robić sobie konkurencję do D300.
Wysłany: Wto 11 Gru, 2007
A ja się wtedy obwieszę na pierwszej suchej gałęzi że kupiłem D80 przed renowacją. Albo rzucę do rzeki z D80 z podpiętym 70-300 na szyi i dla pewności 18-70 w kieszeni.
Cena rzeczywiście jest interesująca. Licząc 1200 zielonych po 2.5 wychodzi 3000 za body. Biorąc pod uwagę, że w europie będzie to więcej niż w usa, więc cena powinna oscylować w granicach 3,8-4. No zapowiada się ciekawie.
Jeżeli będzie miał cemosa i anti dust to znikną marudzenia na szumy i kłaczki na matrycy. Dodatkowo lcd jak żyleta i obecna ergonomia..... oj będzie to ciężki orzech do zgryzienia dla konkurencji.
A ja się wtedy obwieszę na pierwszej suchej gałęzi że kupiłem D80 przed renowacją. Albo rzucę do rzeki z D80 z podpiętym 70-300 na szyi i dla pewności 18-70 w kieszeni.
Bo w ogóle bez sensu zrobiłeś. Trzeba było poczekać... Nawet nie pół roku, tylko 2 lata. Na następcę następcy! Wiesz co będzie miał D90s? D90 przy nim to pikuś
No właśnie. D90 czy D80s to dla mnie ciekawostka nic więcej. Będzie miło poczytać o nim, może pomacać gdzieś tam w sklepie trochę poslinić się przy wystawie i już. Ale licząc, że następcy obecnych modeli pojawiają się co 2 lata to z miłą chęcią poczekam na następcę 90 tki. Wtedy już nie będę się tylko slinił
Ciekawe czy do tego czasu aparaty tej klasy będa już miały FF?
Teraz się slinię na N70-300vr ale widzę że żtycie przyniosło rozwiązanie Miazek jakbyś miał z nim skakać to się dogadamyco do balastu Znam znacznie skuteczniejszy balast od mieszaniny szkła metali i tworzywa
Ciekawe co dalej? Telewizorek dotykowy i rysik byłyby wygodny (oczywiście oprócz przycisków na obudowie).
Swoją drogą mały OT: W przeglądarce obrazków w nikonie d80 jest coś, czego nie znalazłem w żadnej przeglądarce na PC - jak przełącza się obrazki to zapamiętuje między nimi powiększenie i pozycje wyświetlania, jak się robię serię fotek na różnych przesłonach żeby przetestować obietyw pok katem rozdzielczości/CA bardzo ładnie się ogląda zmiany po prostu kręcą rolką.
Pozdrawiam!
---EDIT---
maziek, lepiej się powieś - mniejsze straty w sprzęcie
Zapowiedzi wygladaja interesujaco. Mnie szczegolnie interesuje A900 (choc i tak go sobie nie kupie). Pentax i nowy Nikon rowniez wygladaja ciekawie, ale przy D300 to one tylko w sklepie beda mogly polezec.
Postep jest dosc znaczny, ale nie ma sie czym przejmowac. Na tej zasadzie nigdy bysmy nie kupili samochodu, komputera, tv, a takze wielu, wielu innych rzeczy...
Swoją drogą mały OT: W przeglądarce obrazków w nikonie d80 jest coś, czego nie znalazłem w żadnej przeglądarce na PC - jak przełącza się obrazki to zapamiętuje między nimi powiększenie i pozycje wyświetlania, jak się robię serię fotek na różnych przesłonach żeby przetestować obietyw pok katem rozdzielczości/CA bardzo ładnie się ogląda zmiany po prostu kręcą rolką.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
No w Sony brakuje takiego 16/17/18 - 50/55 mm z SSM i f/2.8. Dziwłem się właśnie, że
w sierpniu zapowiedzieli 16-105, który dubluje się z Zeissem 16-80, zamiast zamiennika
kita z f/2.8 i SSM.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,25 sekundy. Zapytań do SQL: 10