Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka do 3000
Autor Wiadomość
krzys13k 
Rozmowny

Wysłany: Sob 17 Paź, 2009   

Ja także polecam Canona 450D zamiast 1000D. Podobnie uważam, że trzeba patrzeć na takie cechy jak lepszy af, nieco większy wizjer czy punktowy pomiar światła jako przewagę 450D. Nawet jeśli 450D trochę bardziej szumi na niższych ISO, jest to mało znacząca wada w porównaniu do powyższych zalet.

PS. Wbrew temu co niektórzy piszą 450D to świetny amatorski aparat jak na swoją cenę ;)

Natomiast jeśli chodzi o obiektywy (patrzę pod kątem fotografii zwierząt) to może być ciężko w takiej cenie znaleść dobry zestaw. Dla przykładu sam nikkor 70-300 f/4.5-5.6 VR (odpowiednik 105-450mm na normalnej klatce) kosztuje ok 1900 zł.
Możesz spróbować jeszcze Canona EF-S 55-250mm f/4-5,6 IS (odpowiednik 88-400mm na ff) w cenie ok 1000 zł.
Natomiast Olympus 40-150 mm F/3.5-5.6 da Ci odpowiednik ogniskowej dla pełnej klatki 80-300 mm (mam małe doświadczenie, ale nie wiem czy nie będzie to za mało)

Moim zdaniem warto przy wyborze aparatu przemyśleć też jaki obiektyw w przyszłości chciałbyś dokupić bo różni producenci mają różną ofertę. Dlatego przy wyborze systemu warto sprawdzić czy znajdziemy w nim takie szkła o jakie będziemy chcieli system później powiększyć.

Reklama

MasterB 
Maniak

Używałem 1000D oraz 450D i prawdę mówiąc to różnice między tymi dwoma puszkami są minimalne, dla początkującego mogą być nawet pomijalne. Ponoć 450D ma lepszy AF, ale tego nigdy nie zauważyłem.

lindner 
Nowy

Dziękuję za przybliżenie mi modeli tych aparatów, tylko że jeśli chodzi o AF to tak jak porównuję te modele czyli dwóch Canonów i tego nowego Nikona D3000 to ten ostatni wychodzi chyba najlepiej pod tym względem, chyba że się mylę ?, z kolei ma gorszą matrycę, coś za coś, porównując modele samego Canona tak jak piszecie lepiej wychodzi 450D, tylko dlaczego, czyż 1000D nie miał być jego kontynuacją, w końcu to młodszy model ? , z drugiej strony między nimi jest dość spora różnica cenowa jak przeglądałem oferty,a skoro ktoś taki jak ja, amator do potęgi nie zauważy różnicy to już sam nie wiem, w co warto będzie zainwestować na początek, w takim razie gdzie pomiędzy nimi umieścić tego nowego Nikona, jakie będą jego plusy i minusy względem nich ?,bo jak chodzi o obiektywy to już mniej więcej wiem że te minimalne wymagane przy tym typie fotografii to wysoki pułap cenowy.

krzys13k 
Rozmowny

Wysłany: Nie 18 Paź, 2009   

Kontynuacją 450D jest 500D, natomiast 1000D to taka trochę okrojona wersja 450D. Jakość obrazu tych aparatów jest porównywalna, a być może nawet minimalnie lepsza u 1000D ze względu na mniej upakowaną matrycę.

Różnica w cenie wynika raczej z mniejszych możliwości tego drugiego, o których pisałem wyżej. Rzeczywiście dla amatora może to mieć małe znaczenie, ale zdarzyło mi się już kilka razy korzystać z punktowego pomiaru światła.

Co do AF to 1000D znam tylko z testu na optycznych, w praktyce nie sprawdzałem, natomiast u 450D działa on prawidłowo i nie mam powodów do narzekania. O Nikonie nic mi nie wiadomo bo w tym systemie nie siedzę.

Ale podsumowując, moje zdanie jest takie, że ważniejsze są szkła jakich chcemy używać i to pod ich kątem polecam wybierać aparat. Nawet jeśli firma X ma nieco gorszy aparat, ale za to szkła które bardziej nam pasują od firmy Y, to ja bym wybrał system firmy X.

Sejthan 
Bywalec
Mhroczny

Wysłany: Nie 18 Paź, 2009   

Canon 450D to dobra puszka. Używałem jej prawie pół roku i powodów do narzekań nie miałem. Ceny kształtują się pozytywnie i zostaje na kupienie lepszego szkła. Choć za 2500zł dużo nie wskórasz jeśłi o ptaki chodzi, mówię od razu :)

Kompakta kupujesz raz, a lustrzanka to praktycznie worek bez dna ;)

lindner 
Nowy

Wysłany: Pon 19 Paź, 2009   

Przepraszam, że po raz kolejny zawracam głowę Szanownym, forumowiczom. Po waszych opiniach definitywnie postanowiłem zrezygnować z modelu EOS 1000 i D3000 Nikona i w tym momencie najbardziej przemawia do mnie Canon 450D z tym, że przeglądając strony internetowe natknąłem się na model 500D Canona oraz Nikona 5000 w sumie stanowią one granicę moich możliwości finansowych ale nagrywają filmy co dla mnie amatora może być istotne, , więc mam jeszcze prośbę o to jak pod względem innych parametrów a szczególnie jeśli chodzi o ISO i AF, różnią się między sobą te trzy modele. A i gdzieś czytałem że Nikon 5000 miał ponoć usterkę w oprogramowaniu ? I tak na koniec już będąc w sklepie i pytając o model 450D sprzedawca jakoś tak bardzo nie popierał zakupu tego modelu, natomiast polecał Sony ALPHA 500, niby, że to nowość i ma świetne parametry jest jeszcze droższy od 450D ale ja już nie wiem w końcu bo można tak zastanawiać się bez końca i isć coraz w wyższe cenowo modele a nie o to tu przecież chodzi i choć model ładnie się prezentuje i dobrze leży, to nie jestem jakoś do końca przekonany do marki Sony :???: .

MasterB 
Maniak

Heh, czy ten sklep to może fotojoker? :)
lindner, bierz 450D, jeśli dobrze leży w ręce to będziesz zadowolony. No chyba że musisz mieć możliwość kręcenia filmów - wtedy naturalnie 450D odpada ;)

krzys13k 
Rozmowny

Usterka nikona D5000 to raczej coś ze sprzętem, chyba jakiś element elektroniczny nie dawał rady i się psuł po pewnym czasie. Podobno już można kupić aparaty bez tej wady. Ale najlepiej zapytać na forum Nikona, tam ludzie będą na pewno w temacie :)

Moim (oczywiście bardzo subiektywnym) zdaniem D5000 jest lepszy od 450D i 500D pod względem jakości obrazu. Co nie oznacza, że te Canony robią brzydkie zdjęcia. Mówię to oczywiście na podstawie sampli oglądanych w internecie.

Ale tak jak wcześniej mówiłem bierz aparat pod kątem szkieł. Oczywiście jeśli Ci dobrze leży i podoba się, bo nie a sensu kupować puszki która nam nie pasuje i będzie przeszkadzać ;)

Co do D5000, weź pod uwagę, że ten aparat nie ma "śrubokręta". Dlatego nie będziesz miał autofocusa w szkłach bez silnika jak np. w bardzo fajnym i tanim Nikkorze 50mm f/1.8

pozdrawiam

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 20 Paź, 2009   

Akurat seria A5x0 jest bardzo interesujaca, szczegolnie dla amatora.

lindner 
Nowy

Wysłany: Nie 06 Gru, 2009   

Witam

Piszę po raz kolejny, upłynęło trochę czasu sprzętu jeszcze nie kupiłem ale przynajmniej ceny trochę spadły i tak w tym momencie zatrzymałem się na etapie porównywania dwóch modeli z których chciałbym wybrać jeden, bo mam do kupienia D5000 + 18-105 i D90 +18-55, chodzi o to że cena obu zestawów jest podobna nawet pierwszy zestaw jest o 100 zł tańszy. Biorąc pod uwagę lepszy obiektyw można by się opowiedzieć za pierwszym, za drugim z kolei przemawia lepsza jakość body i lepsze komentarze użytkowników tego modelu, także większa żywotność migawki oraz perspektywa że w przyszłości chcę zakupić 70-300, tylko że do pierwszego zestawu muszę kupić taki obiektyw z silnikiem który kosztuje około 1700 zł natomiast do drugiego zawsze jest możliwość dokupienia tego bez silnika a jest o 1000 zł tańszy tylko teraz czy różnica między obydwoma jest duża jeśli chodzi o późniejsze użytkowanie ? z kolei też na pewno ta 300 będzie lepszą kontynuacją 105 niż 55 ???
Co lepiej wybrać ?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 06 Gru, 2009   

Najlepiej wybrać zestaw D90 + 18-105VR

Obrazowanie jest takie samo - identyczny układ optyczny, AF, światłomierz.
Za D5000 przemawiają jedynie odchylany wyświetlacz i wbudowany interwałometr.
Za D90 - reszta.

Odpowiedz do tematu