Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, posiadam ten aparat, chciałbym sie zapytac co do kwestii robienia zdjęc gdy jest temp na minusie i pada śnieg, rozumiem ze gdy to pierwsze jest to jeszcze mozna ale gdy pada chyba nie za bardzo, czego nalezy użyć?
janoszu, parę tematów niżej od tego w którym piszesz jest temat: Lustrzanka w trudnych warunkach atmosferycznych. Tak poza tym ja nie miałem problemu z używaniem 400D z nieuszczelnianym obiektywem Sigma ani na mrzawce ani tym bardziej na śniegu. Dopóki temperatura jest ujemna to nic nie powinno Ci się rozpuścić na korpusie w stopniu zagrażającym zamoczeniem.
Oczywiście mam na myśli rozsądne użytkowanie, od czasu do czasu zdmuchnąć co tam napada czy przetrzeć rękawem i cześć. Prysznica, solidnego deszczu ani wielogodzinnego trzymania na mrozie przy temperaturze w okolicy zera, gdy śnieg może się łatwo rozpuścić – nie próbowałem.
Hmmm. Przykra sprawa... Kupiłem latem 500D wraz z gripem dedykowanym firmy Delta
Wszystko było cacy, ale ostatnio w grudniu próbowałem robić zdjęcia na zewnątrz, akurat w mroźne dni. Temperatura w zakresie -8 do -12.
Aparat zaczął wariować, tzn. nie zapisywał zdjęć ( w RAW-ach ) . Pozwalał zrobić zdjęcie , ale go nie zapisywał, lub kiedy zapisał, to nie wyświetlał na LCD,
Autofocus również wariował. Po włączeniu samowyzwalacza
Na początku nie zajarzyłem i już byłem gotowy leciec do serwisu
Jednak po bliższej analizie objawy sugerowały jakiś problem z zasilaniem a konkretnie z działaniem gripa.
Po odpięciu gripa wszystko wróciło do normy - aparat na mrozie robił normalnie zdjęcia , bez żadnych problemów.
Ciekawy jestem czy z oryginalnym gripem Canona też dzieją się takie rzeczy - czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie ?
Poprzednio miałem 350 tkę z oryginalnym gripem i wszystko było ok.
Grip od Delty też jest ok, ale tylko kiedy temperatura nie spada poniżej zera
Zastanawia mnie ten cudzysłów w Twoje wypowiedzi... Idąc tym tokiem rozumowania czy to tzn. że takie firmy jak Sigma, Tamron, Tokina i wiele wiele innych również produkują sprzęt dla "oszczędnych", czy to znaczy że gorszy ?
Rozumiem że Canon, nie jest sprzętem dla "oszczędnych".
Jak to dobrze że poprzestałem na 500D
Peppino, broniąc Bogdana muszę napisać, że marka Delta nie jest specjalnie znaną i porządną marką, nawet w porównaniu do Sigmy, Tokiny czy Tamrona, które są firmami o dużym potencjale i obecnymi na rynku od dawna. Delta to chyba nawet jest tylko marka, produkt jest OEM-em, być może o lepszej kontroli jakości niż identyczne jak Delta gripy sprzedawane jako no name czy jakiś inny name. Bo takie też są.
Zastanawia mnie ten cudzysłów w Twoje wypowiedzi...
Doskonale wiesz co to oznacza, zważywszy na kolejne zdanie:.
Peppino napisał/a:
Idąc tym tokiem rozumowania czy to tzn. że takie firmy jak Sigma, Tamron, Tokina i wiele wiele innych również produkują sprzęt dla "oszczędnych",
W zasadzie tak gdyż najczęściej z produktami systemowymi konkurują ceną. Z jakością bywa różnie, ale coś za coś. Zdarzają się oczywiście wyjątki od tej reguły. Klient ma wybór i to dobrze. Musi tylko świadomie dokonac zakupu.
Peppino napisał/a:
czy to znaczy że gorszy ?
Nie wiem, po prostu inny, alternatywny. Użytkownik ma przez to wybór, kupić np. grip systemu EOS, czy zupełnie inny produkt firmy X. I warto to wiedzieć, że są to zupełnie inne produkty, a nie odpowiedniki oryginałów. Firma Delta nie może wyprodukować identycznie wyglądającego produktu, o takich samych właściwościach. Canon podałby ich do sądu. Oczwiście nikt nie zabrania wyprodukowania o 3/4 tańszego produktu o innych cechach. Kupujący ma prawo wyboru. Z całym szacunkiem dla firmy Delta, ale jakiej jakości może być grip za 149 zł., czy nawet 199 zł. i to jeszcze z pilotem. Ja bałbym się, że uszkodzi mi aparat.
Peppino napisał/a:
Rozumiem że Canon, nie jest sprzętem dla "oszczędnych".
Jest, czego Ty jesteś namacalnym przykładem kupując 500D.
Miałeś wybór, nie kupiłeś 5D Mk II, czy 1Ds Mk III.
fotostrzal [Usunięty]
Wysłany: Sob 09 Sty, 2010
Jeśli aparat sypnie się z powodu gripa lub spowoduje jakieś dziwne zachowania (typu nie zapisywanie zdjęć) nawet po odpięciu uchwytu, to w przypadku używania zamiennika aparat nie podlega gwarancji. To jeden z powodów, dla którego ludzie wybierają oryginały. Poza tym jakoś tak jak jest nieoryginalna część to mam wrażenie, że jest tańsza bo tworzywa czy podzespoły mogą być mizernej jakości.
Przymierzam się do kupna cyfrowej lustrzanki.Kiedyś posiadałem feda i zenita 12xp.Testy z "optycznych" znam prawie na pamięć i dla tego dzisiaj zostałem trochę zdezorientowany.Otóż w wadach canona 500d napisano,że ma mały wizjer natomiast o wizjerze nikona d5000 piszą bardzo oględnie ale że w zasadzie dobry.Dodam,że bardziej skłaniam się ku nikonowi-cena i przyzwoite obiektywy w dobrych cenach(np. d5000+18-55vr 2050zł).Poszedłem do saturna przyłożyłem do oka nikona d5000 następnie canona 500d i zgłupiałem.W nikonie obraz mały,ciemno i studnia, a w canonie duży jasny obraz,który bez trudu dało się ręcznie ostrzyć.Obydwa korpusy miały podpięte obiektywy o tych samych parametrach 3.5-5.6.Moje wiedza jest na razie czysto teoretyczna ale o co chodzi ?Matówka ? Bardzo mi zależy na komforcie pracy stąd pytanie.Kumpli z aparatami nie posiadam więc czytam i czytam.
MarcinF, co do wielkości wizjera to sie nie wypowiem bo nie porównywałem, natomiast co do ciemnego wizjera w Nikonie, to mogło być to spowodowane tym ,ze nie była włożona bateria do puszki. Nikony tak mają że bez zasilania wizjer jest ciemny.po wlozeniu baterii jest OK. choć nie wiem czy wszystkie modele tak mają i czy w tym przypadku akurat to bylo tego przyczyną .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9