Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test Canona EOS 500D
Autor Wiadomość
Ilona 
Rozmowny

Wysłany: Nie 06 Gru, 2009   

Nowa L-ka Macro też ?

Reklama

iuspro 
Początkujący

Ilona napisał/a:
Nowa L-ka Macro też ?

tak, ma mocowanie EF

MC 
Temu Panu już podziękujemy

A dlaczego by nie? :shock:

janoszu 
Początkujący

Wysłany: Sro 30 Gru, 2009   

Witam, posiadam ten aparat, chciałbym sie zapytac co do kwestii robienia zdjęc gdy jest temp na minusie i pada śnieg, rozumiem ze gdy to pierwsze jest to jeszcze mozna ale gdy pada chyba nie za bardzo, czego nalezy użyć? :)

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 30 Gru, 2009   

janoszu, parę tematów niżej od tego w którym piszesz jest temat: Lustrzanka w trudnych warunkach atmosferycznych. Tak poza tym ja nie miałem problemu z używaniem 400D z nieuszczelnianym obiektywem Sigma ani na mrzawce ani tym bardziej na śniegu. Dopóki temperatura jest ujemna to nic nie powinno Ci się rozpuścić na korpusie w stopniu zagrażającym zamoczeniem.
Oczywiście mam na myśli rozsądne użytkowanie, od czasu do czasu zdmuchnąć co tam napada czy przetrzeć rękawem i cześć. Prysznica, solidnego deszczu ani wielogodzinnego trzymania na mrozie przy temperaturze w okolicy zera, gdy śnieg może się łatwo rozpuścić – nie próbowałem.

Peppino 
Nowy

Wysłany: Pon 04 Sty, 2010   

Hmmm. Przykra sprawa... Kupiłem latem 500D wraz z gripem dedykowanym firmy Delta
Wszystko było cacy, ale ostatnio w grudniu próbowałem robić zdjęcia na zewnątrz, akurat w mroźne dni. Temperatura w zakresie -8 do -12.
Aparat zaczął wariować, tzn. nie zapisywał zdjęć ( w RAW-ach ) . Pozwalał zrobić zdjęcie , ale go nie zapisywał, lub kiedy zapisał, to nie wyświetlał na LCD,
Autofocus również wariował. Po włączeniu samowyzwalacza
Na początku nie zajarzyłem i już byłem gotowy leciec do serwisu :)

Jednak po bliższej analizie objawy sugerowały jakiś problem z zasilaniem a konkretnie z działaniem gripa.

Po odpięciu gripa wszystko wróciło do normy - aparat na mrozie robił normalnie zdjęcia , bez żadnych problemów.

Ciekawy jestem czy z oryginalnym gripem Canona też dzieją się takie rzeczy - czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie ?

Poprzednio miałem 350 tkę z oryginalnym gripem i wszystko było ok.

Grip od Delty też jest ok, ale tylko kiedy temperatura nie spada poniżej zera :)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Peppino, bo często jest tak, że "oszczędny" człowiek dwa razy płaci. :wink:

komor 
Moderator

Tyż prowda. Ja tam czasem wolę czegoś nie mieć niż mieć byle jakie. Ale te gripy Delty to w sumie mają dobre opinie, hm… :???:

Peppino 
Nowy

Wysłany: Czw 07 Sty, 2010   

Zastanawia mnie ten cudzysłów w Twoje wypowiedzi... Idąc tym tokiem rozumowania czy to tzn. że takie firmy jak Sigma, Tamron, Tokina i wiele wiele innych również produkują sprzęt dla "oszczędnych", czy to znaczy że gorszy ?

Rozumiem że Canon, nie jest sprzętem dla "oszczędnych".
Jak to dobrze że poprzestałem na 500D :)

komor 
Moderator

Peppino, broniąc Bogdana muszę napisać, że marka Delta nie jest specjalnie znaną i porządną marką, nawet w porównaniu do Sigmy, Tokiny czy Tamrona, które są firmami o dużym potencjale i obecnymi na rynku od dawna. Delta to chyba nawet jest tylko marka, produkt jest OEM-em, być może o lepszej kontroli jakości niż identyczne jak Delta gripy sprzedawane jako no name czy jakiś inny name. Bo takie też są.

ophiuchus 
Optyczny

Peppino, używam oryginalnego uchwytu Canona z 450D i nawet przy -20 stopniach problemów nie było :roll:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Peppino napisał/a:
Zastanawia mnie ten cudzysłów w Twoje wypowiedzi...
Doskonale wiesz co to oznacza, zważywszy na kolejne zdanie:. :wink:
Peppino napisał/a:
Idąc tym tokiem rozumowania czy to tzn. że takie firmy jak Sigma, Tamron, Tokina i wiele wiele innych również produkują sprzęt dla "oszczędnych",
W zasadzie tak gdyż najczęściej z produktami systemowymi konkurują ceną. Z jakością bywa różnie, ale coś za coś. Zdarzają się oczywiście wyjątki od tej reguły. Klient ma wybór i to dobrze. Musi tylko świadomie dokonac zakupu.
Peppino napisał/a:
czy to znaczy że gorszy ?
Nie wiem, po prostu inny, alternatywny. Użytkownik ma przez to wybór, kupić np. grip systemu EOS, czy zupełnie inny produkt firmy X. I warto to wiedzieć, że są to zupełnie inne produkty, a nie odpowiedniki oryginałów. Firma Delta nie może wyprodukować identycznie wyglądającego produktu, o takich samych właściwościach. Canon podałby ich do sądu. Oczwiście nikt nie zabrania wyprodukowania o 3/4 tańszego produktu o innych cechach. Kupujący ma prawo wyboru. Z całym szacunkiem dla firmy Delta, ale jakiej jakości może być grip za 149 zł., czy nawet 199 zł. i to jeszcze z pilotem. Ja bałbym się, że uszkodzi mi aparat.
Peppino napisał/a:
Rozumiem że Canon, nie jest sprzętem dla "oszczędnych".
Jest, czego Ty jesteś namacalnym przykładem kupując 500D.
Miałeś wybór, nie kupiłeś 5D Mk II, czy 1Ds Mk III.

fotostrzal
[Usunięty]

Wysłany: Sob 09 Sty, 2010   

Jeśli aparat sypnie się z powodu gripa lub spowoduje jakieś dziwne zachowania (typu nie zapisywanie zdjęć) nawet po odpięciu uchwytu, to w przypadku używania zamiennika aparat nie podlega gwarancji. To jeden z powodów, dla którego ludzie wybierają oryginały. Poza tym jakoś tak jak jest nieoryginalna część to mam wrażenie, że jest tańsza bo tworzywa czy podzespoły mogą być mizernej jakości.

MarcinF 
Nowy

Wysłany: Sob 03 Kwi, 2010   

Przymierzam się do kupna cyfrowej lustrzanki.Kiedyś posiadałem feda i zenita 12xp.Testy z "optycznych" znam prawie na pamięć i dla tego dzisiaj zostałem trochę zdezorientowany.Otóż w wadach canona 500d napisano,że ma mały wizjer natomiast o wizjerze nikona d5000 piszą bardzo oględnie ale że w zasadzie dobry.Dodam,że bardziej skłaniam się ku nikonowi-cena i przyzwoite obiektywy w dobrych cenach(np. d5000+18-55vr 2050zł).Poszedłem do saturna przyłożyłem do oka nikona d5000 następnie canona 500d i zgłupiałem.W nikonie obraz mały,ciemno i studnia, a w canonie duży jasny obraz,który bez trudu dało się ręcznie ostrzyć.Obydwa korpusy miały podpięte obiektywy o tych samych parametrach 3.5-5.6.Moje wiedza jest na razie czysto teoretyczna ale o co chodzi ?Matówka ? Bardzo mi zależy na komforcie pracy stąd pytanie.Kumpli z aparatami nie posiadam więc czytam i czytam.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Sob 03 Kwi, 2010   

MarcinF, co do wielkości wizjera to sie nie wypowiem bo nie porównywałem, natomiast co do ciemnego wizjera w Nikonie, to mogło być to spowodowane tym ,ze nie była włożona bateria do puszki. Nikony tak mają ;) że bez zasilania wizjer jest ciemny.po wlozeniu baterii jest OK. choć nie wiem czy wszystkie modele tak mają i czy w tym przypadku akurat to bylo tego przyczyną .

Odpowiedz do tematu