Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
simga 10-20 4-5,6 Nikon - skala odleglosci
Autor Wiadomość
tarer 
Nowy

Wysłany: Pon 07 Gru, 2009   simga 10-20 4-5,6 Nikon - skala odleglosci

cześć,

Kupiłem sigme 10-20 4-5,6 do nikona.
Niestety zauważyłem jeden drobiazg który mnie zastanawia - chodzi o skale odległości na obiektywie.
Moim zdaniem nie pokazuje ona prawidłowej odległości. Zawsze przekłamuje i pokazuje mniej więcej 2x więcej niż jest naprawdę.

W ramach testu ustawiłem sobie na stole miarę i ustawiłem lustro obiektywu na wysokości 0 cm na podziałce miary.
Następnie ustawiałem przedmiot na kolejnych centymetrach, np 30 cm, 40, 50, 70 itp
I zawsze w okienku pokazywała mi się prawie dwukrotnie większa wartość odległości niż było naprawdę. Mówię oczywiście o skali m, a nie ft.

Poza tym, obiektyw wygląda, że dobrze ustawia ostrość na obiektach, czyli autofocus jest moim zdaniem celny - o ile potrafię do dostrzec przy tak szerokim kącie.

Nie znam się na sprzęcie i dlatego prosiłbym o jakąś podpowiedź - czy to jest walnięty obiektyw czy może po prostu to tak ma być (przelicznik 1.5 dla matrycy APS-C)?

Z drugiej strony, podpiąłem inny obiektyw i on mi pokazuje prawidłową odległość.

Proszę o pomoc,
Pozdrawiam

Reklama

SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Pon 07 Gru, 2009   

tarer, często się takie rzeczy zdarzają, skale odległości szczególnie w zoomach są prawidłowe tylko dla jednej ogniskowej. Ja o wykonaniu tej sigmy nie mam dobrej opinii, miałem parę sztuk i podziękowałem Sigmie za taki obiektyw.

Jeśli przy ustawieniu na 0,5 pokazuje 1m to warto sprawdzić co pokaże na nieskończoności, ciekawe czy w ogóle ją ma.

tarer 
Nowy

Czyli co, powinienem go reklamowac?

SlawGaw 
Optyczny

Jeśli z obrazem jest wszystko ok i ma nieskończoność, to można się do tego przyzwyczaić.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 08 Gru, 2009   

tarer, ale do czego Ci skala odległości? fotografujesz na hiperfokalną? Ręcznie ostrzysz używając miarki?

dr11 
Optyczny

Przyczyną może być zbyt cienka podkładka między mocowaniem bagnetu a korpusem obiektywu, albo źle przyklejona skala.
Jeśli dasz radę z tym żyć i obiektyw pracuje poprawnie, nie przejmowałbym się tylko używał :)

tarer 
Nowy

Moim zdaniem, skoro zapłaciłem tyle kasy to bym chciał aby wszystko było ok.
Po drugie, dość często ostrze ręcznie i właśnie normalnie korzystam ze skali na obiektywie.
(Wykorzystuje to do panoram 360 w pomieszczeniach)

Z innej beczki, ten obiektyw ma oczywiście skalę na nieskończoność którą się "osiąga" poprzez maksymalne przekręcenie pokrętła od ostrości.
Ale przed tym, jest jakaś taka biała pionowa kreska, która nie za bardzo wiem co oznacza.
Na początku myślałem, że to jest nieskończoność, ale pokrętło mogę jeszcze trochę przekręcić "poza nieskończoność"

Możecie mi to jakoś wyjaśnić?

Pozdrawiam

SlawGaw 
Optyczny

tarer, to jest taki zapas na "właściwą" nieskończoność albo na IR, te parę obiektywów 10-20 które ja używałem pokazywały dobrą odległość na skali tylko na 20 mm, tak zachowywały się wszystkie które podpinałem. Nie trzymały także ostrości przy zoomowaniu, to znaczy jak ustawiłem ostrość na 20 mm to po przekręceniu na 10 była ona już w innym miejscu.
Jak na razie wszystko co opisujesz jest typowe dla tego typu obiektywów.

tarer 
Nowy

ok, dziękuję za odpowiedzi

Co to jest IR bo jakoś nie mogę znaleźć?

Pozdrawiam

Monastor 
Optyczny

tarer napisał/a:
Co to jest IR bo jakoś nie mogę znaleźć?

To skrót od infrared. Chodzi o fotografię w podczerwieni. To inna długość fali światła niż w przypadku zakresu widzialnego, dla którego jest wyskalowany obiektyw. Prawidłowe ustawienie ostrości dla takiego światła może wymagać wyjścia "poza nieskończoność".

Odpowiedz do tematu