Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co warto wiedzieć zanim zapytasz jaka lustrzanke kupić...
Autor Wiadomość
edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Wto 08 Gru, 2009   

Sądząc po ostatnich klientach jakich mam, ludzie głównie szukają aparatu kompaktowego:

1) małego
2) który ma jak największy zoom (co z tego że 4x w Lumixie będzie mniejsze tele niż 3x w Samsungu)
3) zgrabnego
4) w kolorze xxx (dla kobiet białe, czerwone, różowe, faceci preferują czarne)
5) aby karty były SD (tutaj Sony niech spada ze swoimi pro duo)
:mrgreen: :mrgreen:

Reklama

sigmiarz 
Optyczny

luk ma sporo racji, wiecie na jakiej podstawie podjalem decyzje zakupu nikona d90 ?
brakowalo mi uszczelnien w d90, troche szkoda ze 1/4000 migawka a nie 1/8000
ale większa rzpietosc tonalna.. i spora roznica w cenie.
robilem porownanie z nikonem na dwoch dokladnie takich samych obiektywach sigmy 30mm 1.4
canon 50d z nikonem d90.. c50d zabraklo dwie przeslony do d90, wedlug mnie to sporo.
Wiekszosc ktore mialy dla mnie znaczenie to byly testy sprzetu na optyczne.pl, dpreview, photographyblog, zdjęcia na flickr, trochę poczytałem na forach ale mialem wrazenie ze jesli ktos
kupil jakis system to czesto go bronil zaciekle nie przyjmujac argumentow strony przeciwnej.
roznica miedzy najnizszymi nikonami a d90 jest ogromna, wystarczy wziasc te aparaty do rąk,
to widać i czuć, roznica w cenie nie jest duza.. podobnie jest z canonami, tylko ze roznica w 500d do 50d wedlug mnie jest na tyle spora ze warto doplacic do 50d, gdyby nie nikon d90 bym tak zrobil.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

chyba pomyliłem temat, bo chciałem wpisać swój poprzedni post do tematu o wyborze kompaktu jako prezent (jeśli się pomyliłem proszę przenieść)

zoltan 
Uczestnik

Oczywiście wszystko to co powyżej napisane to święta i szczera prawda jest-zdjęcie (nieważne czy dobre czy złe ) da się zrobić od biedy i wiadrem z dziurką.Nieważne body,nieważny obiektyw-zgoda-ja jednak ostatnimi czasy zmuszony byłem do przesiadki z Nikona D 300 na Olympusa E-620 (Olympusa już nabyłem a Nikona jeszcze nie sprzedałem :mrgreen: )-no i myślę że oprócz mnie zapewne znajdzie się jeszcze garstka fotoamatorów którzy podobnie jak ja przywiązują wagę do wykonania i ergonomii aparatu-powiem tak-zupełnie inaczej robi się zdjęcia aparatem :
-o wspaniałej ergonomii
-dwóch kólkach nastaw
-wykonanym z dobrych materiałów
-z porządnym wizjerem
-a zupełnie inaczej takim tańszym :razz: -i nie chodzi mi kompletnie o tzw. "lans".

RB 
Temu Panu już podziękujemy

zoltan, sądzę że zgodzi się z Tobą każdy w miarę rozsądny użytkownik czegokolwiek ;-)

komor 
Moderator

mnich napisał/a:
Apeluję! Przestańmy biegać za sprzętem i ze sprzętem. Zwolnijmy. To nie sprzęt nas ogranicza, tylko doświadczenie i świadomość fotograficzna. To my ograniczamy sprzęt.

Uwaga, będę tendencyjny…Ale ja nie chcę robić żadnej sztuki! Ja chcę zrobić w miarę ładne zdjęcia w ciemnym przedszkolu oświetlonym brzydkimi jarzeniówkami, a na tych zdjęciach chcę mieć w miarę ostre twarze, rozmyte w miarę tło. Tutaj mój geniusz fotograficzny niewiele pomoże, jeśli kupię komplet z ciemnym kitem i nie będę miał lampy zewnętrznej i/lub używalnego wyższego ISO.

zentaurus napisał/a:
Sprzęt wybrałem częściowo z przypadku a częściowo z powodu niektórych unikalnych obiektywów Minolty które nie mają odpowiedników u konkurencji i dają tzw. magiczne kolory i plastykę.

No i fajnie. Ale co teraz początkującemu amatorowi stojącemu w MediaMarkt lub siedzącemu w internecie na stronie WWW sklepu XYZ z takiej informacji, że w jakimś tam systemie kiedyś było to i tamto, i że Ty nadal taki unikalny obiektyw masz, w dobrym stanie, używalny, robiący piękne zdjęcia?
Szukający tu porady interesuje to co jest w sklepie teraz, ewentualnie jakie są realne plany rozwoju systemu takiego-a-takiego.

RB 

komor napisał/a:

Ja chcę zrobić w miarę ładne zdjęcia w ciemnym przedszkolu oświetlonym brzydkimi jarzeniówkami, a na tych zdjęciach chcę mieć w miarę ostre twarze, rozmyte w miarę tło. Tutaj mój geniusz fotograficzny niewiele pomoże, jeśli kupię komplet z ciemnym kitem i nie będę miał lampy zewnętrznej i/lub używalnego wyższego ISO.

A pszeplaszam (jak to w pszeczkolu mówiom), zewnętrzna lampa lub/i 50/1.8 to aż taki wydatek, aby być ograniczonym sprzętowo? Kurcze, takie rzeczy to się udawały za komuny nawet Zenkiem z Heliosem (58/2.0) i wsadzonym jakimś cz-b filmem 200ASA...

krisv740
[Usunięty]

RB,
ja na akademiach w szkole robiłem na 18din a na 15 też bywało.... :???: :mrgreen:

RB 

krisv740 napisał/a:
RB,
ja na akademiach w szkole robiłem na 18din a na 15 też bywało.... :???: :mrgreen:

Jak nie było pod ręką materiału to i foto65 się nadał, ale nie powiem, ze byłem fanem tego filmu...

BTW - mam wlasnie 15 letnie foto65 wsadzone do 600si... i mam taka pewna nieśmialośc co z tego wyjdzie :mrgreen:

krisv740
[Usunięty]

RB, ja miałem własnie jakieś foto - co dziwne - dość lubiłem "to coś"....

i w związku z tym, że miałem "chody" w fotooptyku dostawałem za fricko wszystko co mieli przeterminowane... - foto też było - zadymienia nie stwierdziłem.... ale to nie było 15-letnie... :mrgreen:

powodzenia... :cool:

zoltan 
Uczestnik

Normalnie jak czytam o chodach w "Fotooptyce" białostockiej to mi się pewien kolega z "Mechaniaka" przypomina dzięki któremu udało mi się (chody !!! :mrgreen: ) zanabyć Zenita 12 XP.

krisv740
[Usunięty]

zoltan,
szkoda , ale to nie było w białymstoku.... :lol:

zoltan 
Uczestnik

Stopką się zasugerowałem :grin: ...w każdym bądź razie takie rzeczy jak zakup owego Zenita mocno zapadają w pamięć-stanąłem w kolejce o 3 nad ranem ( i całkiem pierwszy nie byłem a mrozek tak - 25 był :grin: )-do czasu otwarcia sklepu w kolejce stało już jakieś 300-400 osób-a Zenitów było 12 (słownie dwanaście z czego sześć miało iść "spod lady") no a jak otwarto sklep to Grunwald i Racławice to mały pikuś był w porównaniu z tym co tam się działo :mrgreen: ...

rey 
Początkujący
A7lll

Ten temat powinien być zatytułowany:
"Moje spostrzeżenia na etapie wyboru lustrzanki" - poważnie!!! I sugerowałbym autorowi jego zmianę :wink:

Panowie i Panie,

Zdaję sobie sprawę z tego, że duża część aktywnych użytkowników tego forum to ponad średniozaawansowani fotografowie :lol:

Nie każdy jednak podczas wyboru zestawu bierze pod uwagę takie kryteria jak:

- duży i wygodny chwyt,
- górny wyświetlacz,
- bogatą guzikologię,
- dobrą współpracę z lampami zewnętrznymi

oraz inne pożyteczne drobiazgi :roll:

Owszem, to wszystko podnosi komfort użytkowania, ale niestety również KOSZTUJE, co nie jest dla większości forumowiczów bez znaczenia :!:

Zgadzam się z wypowiedziami mnicha, założyciel tematu również ma swoje racje, ale dla mnie najważniejsze są KADRY :!: :!: :!: Nie ich jakość(szumy, perfekcyjna ostrość) na najwyższym poziomie.
Co mi po super sprzęcie za kilkanaście kzł, jeżeli nie używam go zarobkowo, a fotografuję tylko wycieczkowo i rodzinnie :?:
Amatorowi w zupełności wystarczy spacerzoom, jedna, dwie stałki, lampa i jakiś filtr połówkowy :lol: Wolałbym kupić zestaw za tyle, na ile mnie stać, a resztę przeznaczyć na wyprawy do miejsc, które pozwalają mi tworzyć te cudne kadry :twisted: Stwierdzenie nie dotyczy oczywiście tych, dla których wydatek 3, czy 13kzł nie jest jakimś wielkim problemem :mrgreen:

Jak inni miałem problemy z decyzją co do zakupu... ...chwalony Nikon D90, ale cena - odpuściłem... ...Nikon D5000 + 18-105VR - za duży - odpuściłem.... ...hybryda - jakość fotek nie ta i małe możliwości ciemnych zoomów... ...aż kupiłem to, czego na początku kompletnie nie brałem pod uwagę :lol:
Dla mnie najważniejszym czynnikiem było:

- cena, ale zadowalająca mnie jakość zdjęć, miałem wcześniej 3 lustrzanki, a ciężko się po nich przestawić niżej :mrgreen:
- gabaryty, chciałem możliwie jak najmniejszy,
- użyteczne wysokie iso, więc matryca CMOS.
- dostęp do tanich szkieł manualnych, co da mi bez straty rozpoznać, czego będę potrzebował :!:

Teraz cieszę się wyborem - stopka - mam:
- przyzwoity kit, najlepszy za tą kasę dla amatora,
- planują zakup 50tki i jakiegoś manuala powyżej 100mm z dobrym światłem, filtrów połówkowych,
- lampy do zdjęć domowych.

Uff... Ale esej z tego wyszedł :mrgreen:

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

komor napisał/a:
Uwaga, będę tendencyjny…Ale ja nie chcę robić żadnej sztuki! Ja chcę zrobić w miarę ładne zdjęcia w ciemnym przedszkolu oświetlonym brzydkimi jarzeniówkami, a na tych zdjęciach chcę mieć w miarę ostre twarze, rozmyte w miarę tło. Tutaj mój geniusz fotograficzny niewiele pomoże, jeśli kupię komplet z ciemnym kitem i nie będę miał lampy zewnętrznej i/lub używalnego wyższego ISO.

ja nikomu nie zabraniam kupowania dobrego sprzętu fotograficznego. Jednocześnie uważam że jak ktoś już wie czego/do czego potrzebuje aparat, to już połowa drogi za
nim. Jasne szkło/szkła, body dobrze radzące sobie z AWB i lampa błyskowa.
Wygoda/wykonanie/bajery... można przebierać w systemach jak się chce.

neeext....

Po to jest to forum.
Niestety, większość ludzi nie wie czego chce, dlatego nabieraj się na upakowane matryce, gadki sprzedawców. Kupują lustrzanki by je mieć, nie dla tego że je potrzebują.

A próby wmawiania takim, tu na forum, czego potrzebują, są równie śmieszne jak program do "efektu lustrzanki"

komor napisał/a:
Szukający tu porady interesuje to co jest w sklepie teraz, ewentualnie jakie są realne plany rozwoju systemu takiego-a-takiego.

no tak, a modele zmieniają się jak w kalejdoskopie i nie jesteśmy w stanie uniknąć pytań pojawiających się falami po wysypie nowych lusterek...
Z drugiej strony łatwiej jest chyba napisać czego unikać, niż co wybrać...

Odpowiedz do tematu