Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon EF 50mm f/1,8 II
Autor Wiadomość
David29 
Początkujący

Wysłany: Nie 06 Gru, 2009   Canon EF 50mm f/1,8 II

Witam mam pytanie o obiektyw Canon EF 50mm f/1,8 II co sadzicie o nim warto go kupić
cena jest niska a jaka jakość zdjęć?? Proszę o zdanie posiadacza tego obiektywu chce kupić ten obiektyw + Canon EF 85mm f/1.8 USM

Reklama

Szninkiel 
Rozmowny

Wysłany: Nie 06 Gru, 2009   

A co myslisz po przeczytaniu testu obiektywu?
http://www.optyczne.pl/3....Wst%C4%99p.html
Szczególnie podsumowanie, obiektyw warty swej ceny.

kozidron
[Usunięty]

David29, obejrzyj sobie te bardziej wyśmigane i mniej wyśmigane na PP - sampli z tego plastiku na necie nie brakuje.
Za tą kasę warto, specjalnego ryzyka finansowego nie ponosisz.

comatus 
Uczestnik
Piotrek

Ja tam sobie chwalę. Chociaż mój egzemplarz trzeba domknąć żeby był ostry.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Wto 08 Gru, 2009   

jeśli chodzi o jakość zdjęć, na pewno uzyskasz lepsze niż z kita. dodatkowo światło 1.8 zapewnia Ci większą frajdę z Głębi Ostrości. za taką cenę uważam że każdy powinien na starcie mieć taki obiektyw.
sam kupiłem i zauważyłem że ostatnio używam tylko trzech obiektywów
50 1.8, Samyang 8mm i czasami za ptaszkami biegam z moim lipnym/ciemnym tele 90-300

bacruk 
Entuzjasta

David29, ostatnio robiłem porównanie min pomiędzy C50 1.8 i kitem 18-55 IS ustawionym na 30mm i od 4,5 te szkła są bardzo podobne pod względem rozdzielczości, zachowania na brzegu, zniekształceń i na oko kontrastu. Jeżeli przypadkiem masz kita to możesz sobie pomacać. Światło 1,8 daje dużą swobodę operowania GO i fotografowania przy słabym świetle zastanym. W moim egzemplarzu 1,8 jest używalne, ostro jest od 2,2 -2,5, Niestety dla mnie ogniskowa na cropie ni w kij ni w oko. Do pomieszczeń za wąsko, na zewnątrz przydaje się więcej przestrzeni pomiędzy fotografującym a fotografowanym.
Budowa jest kiepska ale da się z tym żyć. Polecam przełączanie na MF przy wkładaniu do torby aby nie przegwałcić mechanizmu. Optycznie warto go kupić. Nabyłem niedawno Sigmę 30 1.4 za 1800 PLN i napisze tak: C jest ostrzejszy na brzegu pola, ma znacznie mniejszą beczkę i znacząco mniej aberuje. W Kategoriach wierności odwzorowania wygrywa. Sigma ma za to dla mnie inne zalety… i trzeba zapłacić pewnie z tysiaka za solidną obudowę i hsm.
Sugestia. Zastanów się nad ogniskowymi. Wydaje mi się, że 50 i 85 to za blisko…? Może okolice 30 i 85 albo 50 i 100?? Nie wiem jakie zastosowanie więc trudno mi się kategorycznie wypowiadać.
pozdrawiam

komor 
Moderator

bacruk napisał/a:
W Kategoriach wierności odwzorowania wygrywa.

Canon 50/1,8 II daje Ci lepsze kolory niż Sigma 30/1,4?

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Sro 09 Gru, 2009   

Ja tez kupilem i powiem tak za te pare stow to warto. We wnetrzach to faktycznie za wasko na APS-C, ale portreciki mozna trzaskac. Jezeli chodzi o ostrosc to nie ma co narzekac. Maly przyklad (nie wiem czy tu mozna wstawiac zdjecia?, dlatego malutkie), to testowe zdjecie zaraz po zakupie na 1.8 ISO 320 bez PSucia:

No i ten specyficzny bokeh wart tych pieniedzy.

bacruk 
Entuzjasta

komor napisał/a:
bacruk napisał/a:
W Kategoriach wierności odwzorowania wygrywa.

Canon 50/1,8 II daje Ci lepsze kolory niż Sigma 30/1,4?

Masz rację Komor, poszerzę opis aby czytający nie wyciągnął błędnych wniosków :smile:

Z bezpośredniego porównania C501.8IIi S30 1.4 wychodzi, że są to zupełnie różne szkła pod względem obrazowania. Napisałem, że C wygrywa pod względem wierności odwzorowania ponieważ:
ostrość rozkłada się równiej w kadrze (w S rewelacja na środku ale mizeria na brzegu), znacząco mniej aberuje, linie proste wyglądają nadal jak linie proste czego o S powiedzieć nie można, kolorystyka jest stonowana/nieco przygaszona, nie widzę jednak aby jakaś część pasma odstawała od reszty i psuła obraz całości, kontrast dla mnie akceptowalny. Fotografie są poprawne, sterylne, niczym nie kłują, mogą zachwycić i nie pisze tutaj o kadrze ani chwili.

Teraz uzupełnię to czego nie napisałem o Sigmie.
Kolorystyka jest fantastyczna, bajkowa. Oddanie kolorów jest wierne (subiektywnie) na środku i w zakresie GO, natomiast na brzegu i w tle S dodaje sporo od siebie (daleko jej tam do neutralności i wierności). Pewnie ujawnia się tutaj cała lista wad optycznych…
Przyznam jednak, że to wszystko poskładane do kupy zwala z nóg. Nie spodziewałem się tego czytając test. Ciekawi mnie czy to zamierzony efekt konstruktorów czy zwyczajnie spaprali robotę a wyszło przyjemnie. Mało ważne. Efektem są zdjęcia nieprzeciętne, wyróżniające się z tłumu szaro-burych poprawnych, a te wszystkie smaczki dodawane przez S (aberacje, zniekształcenia, rozmycie, koma..)dodają specyficznego klimatu i powodują, że fotografie są bardzo przyjemne w odbiorze. Nie należy tych fotografii oglądać pod lupą ponieważ można się wkurzyć, że wydało się tyle kasy na „kiepską” optykę. To jest jedno z tych szkieł, które przy właściwym nastawieniu, pewnej grupie osób dadzą dużo radości.

Zostawię sobie oba szkła ponieważ czasem jest potrzeba zrobienia „sterylnego” zdjęcia.

Dla każdego coś miłego i warto wiedzieć jaki ma się wybór. Nie wiem czy Komor i inni użytkownicy obu szkieł się ze mną zgodzą? Niemniej tak to widzę.

komor 
Moderator

bacruk napisał/a:
Nie wiem czy Komor i inni użytkownicy obu szkieł się ze mną zgodzą?

No aż muszę popatrzeć do Lightrooma w celu znalezienia złego zachowania na brzegu kadru, bo jakoś nie zauważyłem dotąd. Z tym że bywam nieuważny :) Ale dalsza dyskusja o wadach Sigmy to w wątku o Sigmie, tutaj zostańmy przy 50/1,8 i porównaniach tegoż do innych szkieł.

David29 
Początkujący

Wysłany: Sro 16 Gru, 2009   

Jednak zmieniłem zdanie kupiłem CANON EF 85 1,8 USM jutro mi go przyślą :mrgreen:

Odpowiedz do tematu